Οι αρχαίοι Έλληνες συνήθιζαν να συναντιούνται σ' ένα μέρος της πόλης που ονομαζόταν Αγορά (=τόπος συνάθροισης), για να καλύψουν τις επικοινωνιακές και κοινωνικές τους ανάγκες. Αν και στην Αγορά έκαναν αγοραπωλησίες, εξού και η σύγχρονη σημασία της λέξης, αυτή ήταν κυρίως το μέρος όπου συζητούσαν, έκαναν καινούργιες γνωριμίες, μελετούσαν, μηχανεύονταν, δημιουργούσαν. (από την Βικιπαιδεία)

ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΚΥΨΕΛΗ

Οι ’Ελληνες…δέχονται όλους τους αδικημένους ξένους και όλους τους εξορισμένους από την πατρίδα των δι’ αιτίαν της Ελευθερίας». Ρήσεις του Ρήγα Βελεστινλή

Αυτός που αγωνίζεται μπορεί να χάσει, όμως αυτός που δεν αγωνίζεται ήδη έχει χάσει.

Bertolt Brecht, 1898-1956, Γερμανός συγγραφέας

~

"Η συμφιλίωση των πολιτισμών περνά μέσα από την οικουμενικότητα της Παιδείας"

εν αθήναις

εν αθήναις
.....................Σελίδα με έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση, με ειδήσεις από την Ελλάδα, την Ευρώπη και τον κόσμο ........

Ευχές για καλή χρονιά το 2017

Ευχές για καλή χρονιά το 2017
...για όμορφα ταξίδια στη ζωή μας !!

Τετάρτη 27 Ιουνίου 2012

Ξαφνικό λουκέτο στο ΚΕΠ της Καλογρέζας



Προβλήματα στην εξυπηρέτηση των πολιτών έχει προκαλέσει η αιφνιδιαστική διακοπή της λειτουργίας του ΚΕΠ Καλογρέζας την Πέμπτη 21 Ιουνίου. Το πρόβλημα προέκυψε από την απόφαση τριών συμβασιούχων του κεντρικού ΚΕΠ να προχωρήσουν σε επίσχεση εργασίας διεκδικώντας τα δεδουλευμένα τους.
Η Δημοτική Αρχή για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα αποφάσισε να μεταφέρει τους  εργαζόμενους του ΚΕΠ Καλογρέζας, το οποίο έκλεισε μέχρι νεωτέρας, στο κεντρικό ΚΕΠ της Νέας Ιωνίας, το ωράριο του οποίου έχει επηρεαστεί όπως φαίνεται και στο διπλανό κείμενο. Πρόκειται για ένα ζήτημα οι ρίζες του  οποίου βρίσκονται στην απαξιωτική αντιμετώπιση των ΚΕΠ από την κεντρική διοίκηση όλα αυτά τα χρόνια με την τακτική της απασχόλησης εργαζομένων με συμβάσεις έργου. Από κει και πέρα στη μέση υπάρχει ένα νομικό ζήτημα, όπως θα δούμε και παρακάτω, που ερμηνεύεται αλλιώς από την πλευρά των τριών εργαζομένων και αλλιώς από την πλευρά του Δήμου  

•  Οι εργαζόμενες  καταγγέλλουν για εμπαιγμό το Δήμο 
Οι τρεις εργαζόμενες του κεντρικού ΚΕΠ δουλεύουν στο ΚΕΠ επί πολλά χρόνια από το 2005 η μια και από το 2006 οι άλλες δύο. Μέχρι και το 2010 δούλευαν με συμβάσεις έργου οι οποίες διαρκώς ανανεώνονταν.  Το 2010 με ευθύνη του Υπουργείο Εσωτερικών δεν ανανεώθηκαν. Το περσινό καλοκαίρι οι εργαζόμενες προσλήφθηκαν και πάλι από το Δήμο με δίμηνες συμβάσεις. Παρά τη λήξη των συμβάσεων τους τον Αύγουστο του 2011 εξακολούθησαν να δουλεύουν στο ΚΕΠ έπειτα από πολιτική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου στα τέλη Αυγούστου του προηγούμενου έτους να παραμείνουν στις θέσεις διότι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες (όπως είχε γίνει και με τους γυμναστές του Δήμου).
 Η απόφαση αφορούσε αρχικά επτά συμβασιούχους των δύο ΚΕΠ αλλά σήμερα έχουν απομείνει τρεις εργαζόμενες καθώς οι υπόλοιποι για διαφορετικούς λόγους αποχώρησαν   Όλα αυτό το διάστημα οι εργαζόμενες δεν πληρώνονταν καθώς εκκρεμούσε η έκδοση δικαστικής απόφασης (δικαστικής διαταγής). Πριν λίγες ημέρες η πλευρά των εργαζομένων κάλεσε το Δήμο να δώσει το παρών στο δικαστήριο για την έκδοση της διαταγής, αλλά όπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενες στον Χτύπο η πλευρά του Δήμου δεν παρέστη λόγω νομικού κωλύματος το οποίο σύμφωνα με τις ίδιες δεν υπάρχει. 
Εξαιτίας της απουσίας του Δήμου που ήταν αντίδικος το δικαστήριο δεν έγινε με τις εργαζόμενες να θεωρούν πως εμπαίζονται από το Δήμο και για αυτό το λόγο πήραν την απόφαση να προχωρήσουν σε αυτήν την κινητοποίηση. Για μια απόφαση που ελήφθη με βαριά την καρδιά μίλησε στον Χτύπο η κ. Βασιλική Μπραβάκου, μια εκ των τριών εργαζομένων. “Είμαστε πολλά χρόνια στο ΚΕΠ. Εμείς το στήσαμε και το αγαπάμε ενώ ποτέ δεν έχει αναφερθεί κάποιο παράπονο εναντίον μας. Μας έλεγαν ότι μας στήριζαν αλλά τώρα που έπρεπε εμπράκτως να το κάνουν δεν το έκαναν” μας είπε η κα Μπραβάκου μεταφέροντας το παράπονο της ιδίας αλλά και των άλλων δύο συναδέλφισσων της. 

• Η επίμαχη παρουσία του Υπουργείου Εσωτερικών 
Το νομικό ζήτημα που μπλοκάρει τη συγκεκριμένη υπόθεση είναι η παρουσία ή μη του Υπουργείο Εσωτερικών. Η νομική υπηρεσία του Δήμου επικαλείται εγκύκλιο του 2008 βάσει της οποίας το Υπουργείο πρέπει να παρίσταται σε κάθε δίκη που αφορά εργασιακά θέματα του ΚΕΠ. Και ήδη οι νομικοί του Υπουργείου γνώριζαν για το δικαστήριο το οποίο είχε οριστεί στις 2 Μαΐου αλλά λόγω εκλογών αναβλήθηκε. Οπότε, όπως υποστηρίζει η νομική υπηρεσία του Δήμου, η δικηγόρος του Δήμου δεν θα μπορούσε να δώσει το παρών χωρίς να έχει ειδοποιηθεί το Υπουργείο. Από την πλευρά των εργαζομένων, πάντως, αντιτείνεται πως δεν είναι υποχρεωτικό να δώσει το Υπουργείο το παρών σε δικαστήριο που αφορά Προσωρινή Διαταγή, κάτι που η Νομική υπηρεσία δεν δέχεται. Εδώ πρέπει να αναφερθεί πως υπάρχουν άλλες κατηγορίες συμβασιούχων εργαζομένων στο Δήμο που έχουν καταφέρει να παραμείνουν τις θέσεις τους  με προσωρινές διαταγές όπως είναι οι γυμναστές και εργαζόμενοι στην καθαριότητα. 

• ΠΑΚ: “Οι δυνατότητες της Δημοτικής Αρχής είναι  περιορισμένες”  
Σχετικά με το θέμα που έχει δημιουργηθεί με τους εργαζόμενους στα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ) Νέας Ιωνίας από την Παράταξη Ανεξάρτητου Κινήματος (ΠΑΚ)  ο Δημοτικός Σύμβουλος και επικεφαλής της παράταξης κ. Αριστείδης Χατζησαββίδης με ανακοίνωσή του παρατηρεί τα παρακάτω: 
“1) Στο Δημοτικό Συμβούλιο δώσαμε θετική πολιτική ψήφο για τους χειρισμούς  αναγκαιότητας και παραμονής των εργαζομένων στα ΚΕΠ του πιο παραγωγικού εργατικού δυναμικού στον δημόσιο τομέα. 
2) Ενημέρωση για το θέμα έχουμε μόνο από εσάς τα Τοπικά Μέσα Ενημέρωσης και καθόλου από την Δημοτική Αρχή.
3) Η νομική σύμβουλος του Δήμου δεν αναπροσδιορίζεται έναντι της Δημοτικής Αρχής. Απλά είναι περιορισμένες δυνατότητες αυτής της Δημοτικής Αρχής. 
4) Η παρούσα Δημοτική Αρχή δυστυχώς ήρθε για να λύσει τα δικά της προβλήματα και όχι τα προβλήματα του Τόπου και των κατοίκων του Δήμου μας όπως προεκλογικά υποσχέθηκε”.

ΠΗΓΗ: www.xtypos.eu
 
Εβδομαδιαία Εφημερίδα Τοπικής Αυτοδιοίκησης

Βασιλική ΜπερδέκληΓραμματεία
Αγνώστων Ηρώων 101-103
3ος όροφος
Νεα Ιωνία - Αθήνα - Ελλάδα
Τηλ 210 2710769
210 2719132
210 2794785
Fax 210 2794687
email xtypos@otenet.gr
http: www.xtypos.gr

Έτοιμο να εγκαταλείψει την Ελλάδα των 20.000 αστέγων, δηλώνει το... 64% των Ελλήνων 15-35 ετών!

Πολιτικά νέα - ειδήσεις 

  ΈΚΘΕΣΗ - ΣΟΚ ΤΗΣ Ε.Ε: ΠΆΝΩ ΑΠΌ 20.000 ΆΣΤΕΓΟΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΆΔΑ - 
ΤΟ 68% ΠΆΜΦΤΩΧΟΙ!                                                                         27/06/2012 - 
Έκθεση - σοκ της Ε.Ε: Πάνω από 20.000 άστεγοι στην Ελλάδα - Το 68% πάμφτωχοι!
κλικ στην εικόνα για να μεγαλώσεικλικ στην εικόνα για να μεγαλώσει
Έτοιμο να εγκαταλείψει την Ελλάδα των 20.000 αστέγων, δηλώνει το... 64% των Ελλήνων 15-35 ετών! Ζοφερά είναι τα στοιχεία της τριμηνιαίας έκθεσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την κοινωνική κατάσταση στην ΕΕ. Σε τρεις μόνο μήνες μειώθηκαν 400.000 θέσεις εργασίας. Το 68% του πληθυσμού ζει κάτω από το όριο της φτώχειας, δηλαδή με εισόδημα κάτω από το 60% του μέσου εθνικού εισοδήματος και διαθέτει πάνω από το 40% του εισοδήματός του για το ενοίκιο ή την αποπληρωμή στεγαστικού δανείου. 

Αναλυτικότερα, το 2011 οι άστεγοι στη χώρα μας αυξήθηκαν κατά 25%, σε σχέση με το 2009, και ανέρχονται σε 20.000. Οι 11.000 εντοπίζονται στην Αθήνα και τον Πειραιά και από αυτούς οι 8.000 είναι Έλληνες και οι 3.000 μετανάστες, ενώ το πρόβλημα εξαπλώνεται και σε μικρότερες πόλεις.

Σύμφωνα με την έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το δεύτερο εξάμηνο του 2012 αναμένεται να μειωθούν οι κοινωνικές δαπάνες κατά 18% επιβαρύνοντας περαιτέρω την επιβίωση των Ελλήνων.

Τα αντίστοιχα στοιχεία που αφορούν άλλε χώρες της Ευρώπης έχουν ως εξής:

Κατά το τελευταίο τρίμηνο στην Ισπανία χάθηκαν 660.000 θέσεις εργασίας, στην Πορτογαλία 210.000 και στην Ιταλία 180.000.

Την τριετία 2008- 2011 η ανεργία στους πολίτες ηλικίας 55- 64 ετών διπλασιάστηκε σε έξι κράτη-μέλη: την Ελλάδα, τη Δανία, την Ιρλανδία, την Ισπανία, τη Λετονία και τη Λιθουανία.

Ο μέσος κοινοτικός όρος των πολιτών της Ε.Ε που θέλουν να εγκαταλείψουν τη χώρα τους λόγω ανεργίας, είναι 53%, ενώ υψηλά ποσοστά παρατηρούνται μετά την Ελλάδα που κατέχει τα πρωτεία (68%), στην Ισπανία και την Ιρλανδία (από 67%) και στην Πορτογαλία (57%).


__________________________________
http://www.eklogika.gr/news/10159