Οι αρχαίοι Έλληνες συνήθιζαν να συναντιούνται σ' ένα μέρος της πόλης που ονομαζόταν Αγορά (=τόπος συνάθροισης), για να καλύψουν τις επικοινωνιακές και κοινωνικές τους ανάγκες. Αν και στην Αγορά έκαναν αγοραπωλησίες, εξού και η σύγχρονη σημασία της λέξης, αυτή ήταν κυρίως το μέρος όπου συζητούσαν, έκαναν καινούργιες γνωριμίες, μελετούσαν, μηχανεύονταν, δημιουργούσαν. (από την Βικιπαιδεία)

ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΚΥΨΕΛΗ

Οι ’Ελληνες…δέχονται όλους τους αδικημένους ξένους και όλους τους εξορισμένους από την πατρίδα των δι’ αιτίαν της Ελευθερίας». Ρήσεις του Ρήγα Βελεστινλή

Αυτός που αγωνίζεται μπορεί να χάσει, όμως αυτός που δεν αγωνίζεται ήδη έχει χάσει.

Bertolt Brecht, 1898-1956, Γερμανός συγγραφέας

~

"Η συμφιλίωση των πολιτισμών περνά μέσα από την οικουμενικότητα της Παιδείας"

εν αθήναις

εν αθήναις
.....................Σελίδα με έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση, με ειδήσεις από την Ελλάδα, την Ευρώπη και τον κόσμο ........

Ευχές για καλή χρονιά το 2017

Ευχές για καλή χρονιά το 2017
...για όμορφα ταξίδια στη ζωή μας !!

Τετάρτη 3 Δεκεμβρίου 2014

Η οδός Πατησίων ως μοντέλο εργασίας - «Αστικές λεπτομέρειες, τρέχουσες σκέψεις επί της Πατησίων»

Μια λεπτομέρεια στο μεγάλο κάδρο. Μια χειρονομία στο πλήθος. Ενα σκίρτημα διαλόγου στην κακοφωνία. Το πρότζεκτ «Αστικές λεπτομέρειες, τρέχουσες σκέψεις επί της Πατησίων», εικαστική πρωτοβουλία του Λουκά Μπαρτατίλα, ξεκινάει στις 27 Νοεμβρίου σε έναν άδειο έως πρότινος ισόγειο κατάστημα της οδού Μηθύμνης 27α και Πατησίων, στην πλατεία Αμερικής, και φιλοδοξεί να εξελιχθεί σε πλατφόρμα διαλόγου και πυρήνα συσπείρωσης ανθρώπων που τα τελευταία χρόνια απλώνουν τη σκέψη τους πάνω στην πόλη (www.urbandetails.gr). Είναι η εφαρμογή της απλής, όσο και ευφυούς ιδέας: πώς αλλάζει μια πόλη αν αλλάξει ο τρόπος που την κοιτάμε.
«Η όλη ιδέα ξεκινάει από ένα προσωπικό ενδιαφέρον για την Πατησίων επειδή από τη μια κουβαλάει μια έντονη ιστορική μνήμη αλλά από την άλλη σήμερα είναι σχετικά “ξεχασμένη” από τον διάλογο για την Αθήνα», εξηγεί ο Λουκάς Μπαρτατίλας. «Αυτό το εκλαμβάνω ως θετικό ή τουλάχιστον ως πρόκληση, μιας και αφήνει έδαφος για μια διαφορετική προσέγγιση αστικού πειραματισμού που να βασίζεται στον κοινωνικό χαρακτήρα της πόλης και στις πρωτοβουλίες μικρής κλίμακας με άμεσο αντίκτυπο στην καθημερινότητα και στην εικόνα της πόλης».
Η αλλαγή στην Αθήνα -και η ανέλκυσή της σε μια πιο φωτεινή βαθμίδα πρωτογενούς δημιουργίας- δείχνει να είναι η απώτερη φιλοδοξία του εγχειρήματος που αρχίζει ως μια «ρωγμή» και ενδέχεται να εξελιχθεί σε «ξέφωτο». Με την υποστήριξη του Οργανισμού Πολιτισμού και Ανάπτυξης «ΝΕΟΝ», οι «Αστικές λεπτομέρειες» μας παρουσιάζουν αυτό που υποδηλώνουν. Θραύσματα της αστικής κουλτούρας της οδού Πατησίων, μέσα από μια ενότητα φωτογραφιών που έβγαλε ο Λουκάς Μπαρτατίλας τα τελευταία χρόνια, καθώς εμβαθύνει τη μελέτη του πάνω στη δυναμική του αστικού χώρου. Και μαζί, μια σειρά εκδηλώσεων γύρω από την έκθεση, μέσα στην πόλη, με ανθρώπους που έχουν ζυμωθεί ή επηρεαστεί από την αστική εμπειρία.
Συμμετοχή, διάθεση
Αρχιτέκτων με ασκημένη ματιά και σκέψη πάνω στην αλληλεπίδραση τέχνης και δημόσιου χώρου, και με ενδιαφέρον πάνω στην έκλυση δύναμης μέσα από τις «μικρές πράξεις» με την πολλαπλασιαστική, υποδόρια και συνδυαστική επίδρασή τους, ο Λουκάς Μπαρτατίλας μας προσκαλεί σε αυτό το πείραμα. «Πιστεύω ότι αυτό που ονομάζεται “ατμόσφαιρα” μιας πόλης, που της δίνει κι έναν ξεχωριστό χαρακτήρα και ταυτότητα, σχετίζεται περισσότερο με τη συμμετοχή, τη διάθεση και το ενδιαφέρον του κάθε κατοίκου για την πόλη όπου ζει», λέει ο ίδιος. «Γνωρίζω ότι μια τέτοια προσέγγιση για την πόλη αποτελεί μια μακροχρόνια διαδικασία. Ωστόσο, το συγκεκριμένο εγχείρημα αποσκοπεί στο να συνεισφέρει στην αλλαγή της ματιάς μας εστιάζοντας στην ανάγνωση και αποδοχή κοινωνικών και πολιτιστικών χαρακτηριστικών μας (θετικών και αρνητικών) που αποτυπώνονται στον χώρο και που με την επεξεργασία τους μπορούν να αποτελέσουν χρήσιμα εργαλεία για τον περαιτέρω διάλογο. Δίνω μεγάλη αξία και στην ιδέα της προσωπικής υπευθυνότητας για την πόλη στην οποία ζούμε».
​Εικαστική πρωτοβουλία Λουκά Μπαρτατίλα (συνεπιμέλεια: Ουρανία Μαυρίκη). Μηθύμνης 27α & Πατησίων, 27/11 - 13/12.
- από το: http://www.toportal.gr/?i=toportal.el.politismos&id=6272#sthash.ve7D9P0W.dpuf