Οι αρχαίοι Έλληνες συνήθιζαν να συναντιούνται σ' ένα μέρος της πόλης που ονομαζόταν Αγορά (=τόπος συνάθροισης), για να καλύψουν τις επικοινωνιακές και κοινωνικές τους ανάγκες. Αν και στην Αγορά έκαναν αγοραπωλησίες, εξού και η σύγχρονη σημασία της λέξης, αυτή ήταν κυρίως το μέρος όπου συζητούσαν, έκαναν καινούργιες γνωριμίες, μελετούσαν, μηχανεύονταν, δημιουργούσαν. (από την Βικιπαιδεία)

ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΚΥΨΕΛΗ

Οι ’Ελληνες…δέχονται όλους τους αδικημένους ξένους και όλους τους εξορισμένους από την πατρίδα των δι’ αιτίαν της Ελευθερίας». Ρήσεις του Ρήγα Βελεστινλή

Αυτός που αγωνίζεται μπορεί να χάσει, όμως αυτός που δεν αγωνίζεται ήδη έχει χάσει.

Bertolt Brecht, 1898-1956, Γερμανός συγγραφέας

~

"Η συμφιλίωση των πολιτισμών περνά μέσα από την οικουμενικότητα της Παιδείας"

εν αθήναις

εν αθήναις
.....................Σελίδα με έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση, με ειδήσεις από την Ελλάδα, την Ευρώπη και τον κόσμο ........

Ευχές για καλή χρονιά το 2017

Ευχές για καλή χρονιά το 2017
...για όμορφα ταξίδια στη ζωή μας !!

Παρασκευή 22 Μαΐου 2015

Είκοσι [20] παραλίες της Αττικής χωρίς είσοδο!

  ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ  2015  


Βλέπεις στα κανάλια τις τιμές για τις κοντινές παραλίες κι αγχώνεσαι; Κανένα πρόβλημα. Στην Ελλάδα ζεις, την χώρα με τα χιλιάδες χιλιόμετρα ελεύθερων ακτών. Ω ναι, μπορείς να τις βρεις ακόμη και στην Αθήνα.

Ξέχνα τις οργανωμένες παραλίες, τις άνετες ξαπλώστρες και τα smoothies που σου αδειάζουν την τσέπη. Απόλαυσε τα υπέροχα θαλασσινά νερά, έστω και με «σπαστό» καφέ από το περίπτερο!
Μάθε ποιοι είναι οι 20 δροσιστικοί παράδεισοι της Αττικής που δεν θα σου στοιχίσουν μία… Άντε, πέρα από τη βενζίνη ή το εισιτήριο του λεωφορείου!
1) Άγιος Νικόλαος και Μεγάλο Καβούρι
Στη μικρή χερσόνησο Καβούρι, λίγο πριν την Βουλιαγμένη και περίπου 17 χλμ. από το κέντρο της Αθήνας, θα βρεις όμορφες παραλίες με ελεύθερη πρόσβαση και αρκετό κόσμο. Ο προσωπικά αγαπημένος μου Άγιος Νικόλαος και το Μεγάλο Καβούρι είναι δύο από αυτές, με αμμουδιά και θέα σε ολόκληρο το παραλιακό μέτωπο της Ποσειδώνος. Στα πλεονεκτήματα ότι η περιοχή εξυπηρετείται κι από αστικά λεωφορεία.

2) Λιμανάκια Βουλιαγμένης
Περίπου 20 χλμ. από το κέντρο της Αθήνας, βρίσκονται τα γνωστά σε όλους Λιμανάκια της Βουλιαγμένης, στο δρόμο προς Βάρκιζα. Πρόκειται για πολλές μικρές παραλίες, σε μικρούς κόλπους και βράχια, οι οποίες δεν είναι οργανωμένες, αλλά είναι πολύ καθαρές με βαθιά και δροσερά νερά. Προσοχή όμως γιατί γίνεται χαμός από κόσμο! Αν δεν τον θες, προτίμησε κάποια άλλη.

3) Λεγραινά
Λέγεται και ΚΑΠΕ και βρίσκεται κοντά στον Ναό του Ποσειδώνα στο Σούνιο, και φημίζεται για τα πολύ καθαρά νερά. Δεξιά κι αριστερά υπάρχουν διακριτικά κολπάκια. Ό,τι πρέπει για να απομονωθείς!

4) Ερωτοσπηλιά στον Πόρτο Ράφτη
Είναι μια μικρή, αμμουδερή παραλία, στο εσωτερικό ενός μικρού ορμίσκου ένα χιλιόμετρο βορειοδυτικά από το Πόρτο Ράφτη, που μαζεύει πολύ κόσμο. Στην παραλία υπάρχει ένα κιόσκι με παγωμένα ποτά, δροσερά αναψυκτικά και πρόχειρο φαγητό.

5) Κακιά Θάλασσα-Κερατέα
Βρίσκεται ανατολικά της Κερατέας και χωρίζεται -από μια μικρή χερσόνησο με ένα εκκλησάκι- σε δυο ξεχωριστές παραλίες με λίγη άμμο και ψιλό βότσαλο. Ένα τμήμα της παραλίας οργανωμένο με ξαπλώστρες, ομπρέλες, ντους και αποδυτήρια, ενώ υπάρχουν και εξοχικές ταβέρνες για φαγητό και αναψυκτικά. Θα στη σπάσει όταν φυσάει βοριάς.

6) Ζούμπερι-Νέα Μάκρη
Μόλις 1 χιλιόμετρο νότια από το κέντρο της Νέας Μάκρης, βρίσκεται το Ζούμπερι, που διαθέτει γήπεδο μπιτς βόλεϊ, μπαρ, αλλά και δυνατότητα για θαλάσσια σπορ, όπως καταδύσεις. Eπίσης, κοντά υπάρχουν ψαροταβέρνες και άλλα εστιατόρια για φαγητό.

7) Μαρίκες-Ραφήνα
Πρόκειται για μια παραλία με αμμουδιά στην περιοχή της Ραφήνας -ανάμεσα στη Ραφήνα και τη Λούτσα- με μπαρ και γήπεδο βόλεϊ. Οι βόρειοι και βορειοανατολικοί άνεμοι έρχονται κάθετα στην παραλία, αλλά τα νερά είναι ρηχά. Η παραλία δεν είναι οργανωμένη, αλλά βρίσκεται πολύ κοντά στη Ραφήνα.

8) Βοτσαλάκια Καστέλλας
Από τις αγαπημένες παραλίες των Πειραιωτών, αφού βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από τα σπίτια της πόλης. Τα Βοτσαλάκια είναι μια από τις καλύτερες επιλογές για σένα που δεν θέλεις να απομακρυνθείς από την πόλη. Η παραλία βρίσκεται μεταξύ των λιμανιών της Ζέας και της Καστέλας.

9) Εδέμ Π. Φαλήρου
Ένα από τα λίγα σημεία του παραλιακού μετώπου όπου μπορεί κάποιος να κάνει το μπάνιο του χωρίς να πληρώσει και να απολαύσει, παράλληλα, μια πολύ όμορφη αμμουδιά.

10) Άγιος Κοσμάς
Ελεύθερη πλαζ που μοιάζει περισσότερο με τις οργανωμένες των νοτίων προαστίων. Σχεδόν όλες οι υπηρεσίες που παρέχονται επί πληρωμή στις οργανωμένες παραλίες είναι δωρεάν στον Άγιο Κοσμά, χάρη στις προσπάθειες των δήμων της περιοχής. Η πρόσβαση είναι πολύ εύκολη με το τραμ και το αυτοκίνητο. Η παραλία βρίσκεται ακριβώς μετά τις αθλητικές εγκαταστάσεις, στην πεζογέφυρα του πρώην δυτικού αεροδρομίου. Ακόμα και το πάρκινγκ είναι σχετικά εύκολη υπόθεση.

11) Γλυφάδα
Αν και βρίσκεται σε ένα από τα πιο πολυσύχναστα προάστια της Αθήνας, η παραλία μοιάζει σχετικά ερημική σε σύγκριση με άλλες που βρίσκονται μόλις μερικές εκατοντάδες μέτρα μακριά. Παραμένει ένα από τα ελάχιστα σημεία της πρωτεύουσας όπου μπορεί κάποιος να κάνει το μπάνιο του σε σχετική απομόνωση.

12) Λουμπάρδα Κορωπίου
Είναι μια από τις παραλίες της Αττικής στις οποίες μπορεί να κολυμπήσει κάποιος ακόμα και με πολύ δυνατό αέρα, αφού προστατεύεται από έναν κλειστό κολπίσκο. Βρίσκεται στο 33ο χλμ. της Λ. Σουνίου.

13) Γαλάζια Ακτή
Λίγο πιο κάτω, στο 37ο χιλιόμετρο της λεωφόρου Σουνίου είναι η Γαλάζια Ακτή. Πρόκειται για μια μικρή, αλλά πολύ γοητευτική, παραλία με ψιλή άμμο. Δεν έχει ιδιαίτερες υποδομές για τους επισκέπτες, αλλά σε μικρή απόσταση υπάρχουν μαγαζιά με όλα τα απαραίτητα.

14) Πεύκο
Ήταν μέχρι πριν από λίγα χρόνια ένα από τα καλύτερα κρυμμένα μυστικά της Αττικής. Σήμερα, οι οργανωμένες υποδομές έχουν επεκταθεί, αλλά ακόμα υπάρχει χώρος για όσους θέλουν να κάνουν το μπάνιο τους χωρίς να πληρώσουν. Στο 41ο χλμ. της λ. Σουνίου.

15) Μαύρο Λιθάρι
Έχει πάρει το όνομα της από το μαύρο βράχο, στην αριστερή πλευρά της και βρίσκεται στο 46ο χλμ. της λεωφόρου Σουνίου στην περιοχή της Σαρωνίδας. Η παραλία έχει οργανωμένες υποδομές για όσους θέλουν ξαπλώστρες και ομπρέλες, αλλά και πολύ ελεύθερο χώρο για τους υπόλοιπους.

16) Θυμάρι
Βρίσκεται στο 54ο χλμ. της λεωφ. Σουνίου και είναι διαχρονική επιλογή όσων δεν ενδιαφέρονται για τις ευκολίες μιας οργανωμένης παραλίας. Η είσοδός της βρίσκεται σε στροφή και δεν είναι εύκολα ορατή.

17) Πασαλιμάνι Σουνίου
Είναι ένα από τα πιο καλά κρυμμένα μυστικά της Αττικής, αφού βρίσκεται σε απόσταση εκατοντάδων μέτρων από το δρόμο και δεν είναι γνωστή παρά μόνο στους ανθρώπους που έχουν σπίτια στον οικισμό Πασά Σουνίου. Για να τη βρεις πρέπει να στρίψεις στο 72ο χιλιόμετρο της λεωφόρου Σουνίου και να διασχίσεις τον οικισμό μέχρι να πέσεις, στην κυριολεξία, πάνω στο κύμα.

18) Χαμόλια Βραυρώνας
Είναι από τις ομορφότερες παραλίες της Αττικής, μακριά από τη φασαρία και την κίνηση. Για τους πιο τολμηρούς δε υπάρχει σε ένα πιο απόμερο σημείο και μικρή παραλία γυμνιστών.

19) Μάτι-Αγιος Ανδρέας-Κόκκινο λιμανάκι
Δημοφιλές εδώ και δεκαετίες το Κόκκινο Λιμανάκι είναι σταθερή αξία για όσους δεν επιλέγουν τις οργανωμένες πλαζ. Στον εσωτερικό δρόμο που ενώνει τη Ραφήνα με τη Νέα Μάκρη υπάρχουν όμορφες παραλίες στο Μάτι και τον Άγιο Ανδρέα.

20) Σχοινιάς
Η παραλία του Σχοινιά είναι ίσως η μεγαλύτερη της Αττικής. Η αλήθεια είναι ότι στο μεγαλύτερο μέρος της είναι οργανωμένη σε υπερβολικό, για πολλούς, βαθμό. Όποιος όμως έχει την υπομονή να οδηγήσει λίγο περισσότερο στους κακοτράχαλος μέχρι το τέρμα της παραλίας, θα αποζημιωθεί και με το παραπάνω.


Πηγή: koolnews.gr