Οι αρχαίοι Έλληνες συνήθιζαν να συναντιούνται σ' ένα μέρος της πόλης που ονομαζόταν Αγορά (=τόπος συνάθροισης), για να καλύψουν τις επικοινωνιακές και κοινωνικές τους ανάγκες. Αν και στην Αγορά έκαναν αγοραπωλησίες, εξού και η σύγχρονη σημασία της λέξης, αυτή ήταν κυρίως το μέρος όπου συζητούσαν, έκαναν καινούργιες γνωριμίες, μελετούσαν, μηχανεύονταν, δημιουργούσαν. (από την Βικιπαιδεία)

ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΚΥΨΕΛΗ

Οι ’Ελληνες…δέχονται όλους τους αδικημένους ξένους και όλους τους εξορισμένους από την πατρίδα των δι’ αιτίαν της Ελευθερίας». Ρήσεις του Ρήγα Βελεστινλή

Αυτός που αγωνίζεται μπορεί να χάσει, όμως αυτός που δεν αγωνίζεται ήδη έχει χάσει.

Bertolt Brecht, 1898-1956, Γερμανός συγγραφέας

~

"Η συμφιλίωση των πολιτισμών περνά μέσα από την οικουμενικότητα της Παιδείας"

εν αθήναις

εν αθήναις
.....................Σελίδα με έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση, με ειδήσεις από την Ελλάδα, την Ευρώπη και τον κόσμο ........

Ευχές για καλή χρονιά το 2017

Ευχές για καλή χρονιά το 2017
...για όμορφα ταξίδια στη ζωή μας !!

Τετάρτη 31 Οκτωβρίου 2012

Αθήνα, κοινωνική κατάρρευση


VIDEO: 

Ένα μίνι ντοκιμαντέρ από ένα Βρετανό φωτογράφο που τα έζησε όλα από κοντά

ΣΙΣΣΥ ΠΑΠΑΔΟΓΙΑΝΝΗ
29.10.2012


Όσο η οικονομική κρίση βαθαίνει, η κοινωνία αποσυντίθεται και καταρρέει. Εμείς το ζούμε στο πετσί μας, αλλά το βλέπουν κι άλλοι «έξω από το χορό», επιστήμονες και ντοκιμαντερίστες. 
Ο Ross Domoney, ένας βρετανός φωτογράφος που συνηθίζει να γυρίζει ντοκιμαντέρ με ανθρωπολογικό ενδιαφέρον σε περιοχές με κοινωνικές συγκρούσεις,ήρθε και έμεινε για πολλούς μήνες στην Ελλάδα και έζησε αυτά που διαδραματίζονται στους αθηναϊκούς δρόμους από κοντά. Το σύντομο ντοκιμαντέρ που γύρισε με δικές του εικόνες και στιγμιότυπα από διαδηλώσεις, βίαιες συγκρούσεις,και δηλώσεις απλών ανθρώπων, που μαρτυρούν τα δικά τους βιώματα της «κρίσης».

Παράλληλα ο λέκτορας κοινωνικής ανθρωπολογίας στο πανεπιστήμιο του Έσεξ, Δημήτρης Δαλακόγλου, δίνει τη δική του ερμηνεία για τις κοινωνικές επιπτώσεις και μεταλλάξεις που υφίσταται η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια.Αστυνομία, βία, μετανάστες, αυτοκτονίες αλλά και αλληλεγγύη, αλληλοργάνωση είναι τα βασικά συστατικά του ντοκιμαντέρ. Ίσως η τελευταία πρόταση του Δαλακόγλου, περί της «αντισυστημικής δυναμικής» που αναπτύσσεται στην Ελλάδα, είναι και η πιο ενδιαφέρουσα.


TAGS:
Πολιτική, Ντοκιμαντέρ, Ελλάδα, Κοινωνία, Κρίση, Βία

Victor Jara Manifiesto