Οι αρχαίοι Έλληνες συνήθιζαν να συναντιούνται σ' ένα μέρος της πόλης που ονομαζόταν Αγορά (=τόπος συνάθροισης), για να καλύψουν τις επικοινωνιακές και κοινωνικές τους ανάγκες. Αν και στην Αγορά έκαναν αγοραπωλησίες, εξού και η σύγχρονη σημασία της λέξης, αυτή ήταν κυρίως το μέρος όπου συζητούσαν, έκαναν καινούργιες γνωριμίες, μελετούσαν, μηχανεύονταν, δημιουργούσαν. (από την Βικιπαιδεία)

ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΚΥΨΕΛΗ

Οι ’Ελληνες…δέχονται όλους τους αδικημένους ξένους και όλους τους εξορισμένους από την πατρίδα των δι’ αιτίαν της Ελευθερίας». Ρήσεις του Ρήγα Βελεστινλή

Αυτός που αγωνίζεται μπορεί να χάσει, όμως αυτός που δεν αγωνίζεται ήδη έχει χάσει.

Bertolt Brecht, 1898-1956, Γερμανός συγγραφέας

~

"Η συμφιλίωση των πολιτισμών περνά μέσα από την οικουμενικότητα της Παιδείας"

εν αθήναις

εν αθήναις
.....................Σελίδα με έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση, με ειδήσεις από την Ελλάδα, την Ευρώπη και τον κόσμο ........

Ευχές για καλή χρονιά το 2017

Ευχές για καλή χρονιά το 2017
...για όμορφα ταξίδια στη ζωή μας !!

Παρασκευή 7 Αυγούστου 2015

«Έφυγε» ο ποιητής και αγωνιστής Κώστας Βίρβος


Ο σημαντικός στιχουργός Κώστας Βίρβος | musiccorner.gr


Συντάκτης: efsyn.gr

Μεγάλη απώλεια για την ελληνική μουσική ο θάνατος ενός από τους μεγαλύτερους λαϊκούς δημιουργούς, του Κώστα Βίρβου, που πέθανε σήμερα σε ηλικία 89 ετών.
Ο μεγάλος στιχουργός και συνθέτης γεννήθηκε το 1926 στα Τρίκαλα της Θεσσαλίας, ενώ συμμετείχε στην Εθνική Αντίσταση. Ήταν πτυχιούχος του Παντείου Πανεπιστημίου. 
Από πολύ νωρίς ασχολήθηκε ως στιχουργός με το λαϊκό τραγούδι, χώρο στον οποίο διακρίθηκε από το 1950.
Συνεργάστηκε με τους περισσότερους από τους κορυφαίους συνθέτες και ερμηνευτές του ελληνικού τραγουδιού, μεταξύ αυτών ο Μίκης Θεοδωράκης, ο Βασίλης Τσιτσάνης, ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης, ο Στέλιος Καζαντζίδης, ο Γιώργος Νταλάρας, ο Γιάννης Μαρκόπουλος και άλλοι.
Έχει γράψει πάνω από 2.000 τραγούδια, πολλά από τα οποία έχουν χαρακτηριστεί κλασικά αφού είναι χιλιοτραγουδισμένα και αγαπημένα, όπως: «Της γερακίνας γιος», «Το κουρασμένο βήμα σου», «Λίγα Ψίχουλα αγάπης», «Μακριά μου να φύγεις».
Το πρώτο του τραγούδι που κυκλοφόρησε με το όνομά του ήταν το «Να το βρεις από άλλη» (1948), σε μουσική Απόστολου Καλδάρα με ερμηνευτές τη Σούλα Καλφοπούλου και τον Μάρκο Βαμβακάρη.
Από τότε ακολούθησαν μεγάλες στιγμές: «Το καράβι», «Μια παλιά ιστορία», «Σου ‘χω έτοιμη συγγνώμη», «Γεννήθηκα για να πονώ», «Εγνατίας 406», «Ο μεμέτης», «Ζαΐρα, «Θα κάνω ντου βρε πονηρή», «Ρίξε μια ζαριά καλή», «Νυχτερίδες κι αράχνες», «Δε θέλω να μου δέσετε τα μάτια», «Θα κάνω ντου βρε πονηρή, «Πάρε τα χνάρια μου», «Στις φάμπρικες της Γερμανίας».
Δημιούργησε και τους ολοκληρωμένους κύκλους τραγουδιών, μεταξύ άλλων: «Καταχνιά» σε μουσική Χρήστου Λεοντή, «Θεσσαλικός κύκλος » σε μουσική Γιάννη Μαρκόπουλου, «Θάλασσα, πικροθάλασσα» σε μουσική Μίμη Πλέσσα, «Α-Ω» σε μουσική Γρηγόρη Μπιθικώτση.


Συλλυπητήριο μήνυμα του δημάρχου Τρικάλων 

«Ένα όμορφο αμάξι με δυο άλογα» θα συνοδεύει τον «Γιο της Γερακίνας», τον μεγαλύτερο Έλληνα στιχουργό, το άξιο τέκνο των Τρικάλων, τον αγαπημένο μας Κώστα Βίρβο. Ο εξαίρετος δημιουργός άφησε την τελευταία του πνοή σήμερα, μετά από ασθένεια, έχοντας συμπληρώσει 89 χρόνια ζωής και πάνω από 60 χρόνια προσφοράς στον ελληνικό στίχο και το λαϊκό μας τραγούδι.
Αυτά ανακοινώθηκαν πριν λίγο από τον δήμο Τρικάλων, ενώ ο δήμαρχος Δημήτρης Παπαστεργίου, σε μήνυμά του, τόνισε:
«Η πόλη των Τρικάλων αποχαιρετά τον ποιητή του λαϊκού μας τραγουδιού, τον Κώστα Βίρβο. Κλίνει σεμνά το κεφάλι στον άνθρωπο που σημάδεψε έναν ολόκληρο αιώνα δημιουργίας. Οι τρικαλινοί συμπολίτες τραγουδούν τους στίχους των χιλιάδων τραγουδιών του. Η πόλη μας θλίβεται, η μουσική μας παράδοση έγινε μεν φτωχότερη, αλλά είναι, πλέον, μεστή και ανδρωμένη από τους στίχους του Κώστα Βίρβου.
Εκ μέρους όλων των τρικαλινών, απευθύνω θερμά συλλυπητήρια στην οικογένειά του, τούτες τις δύσκολες ώρες. Υπενθυμίζω ότι η απόδοση τιμής με την ονομασία του 32ου Δημοτικού Σχολείου των Τρικάλων, σε «Κώστας Βίρβος», όπως ήδη έχει γίνει, αποτελεί την πρώτη από μια σειρά ενεργειών, για να τιμηθεί το έργο του ογκόλιθου στιχουργού.
Κώστα Βίρβο, σε λίγες μέρες "αρχινάει στα Τρίκαλα το παζάρι". Η μνήμη σου θα ζει αιώνια, με την ιαχή "Τρίκαλα, Τρίκαλα τα γήπεδα αντηχούν" και με τις χιλιάδες όμορφες στιγμές που μας προσέφερες. 
Σε ευχαριστούμε και σε αποχαιρετούμε».

____________