Οι αρχαίοι Έλληνες συνήθιζαν να συναντιούνται σ' ένα μέρος της πόλης που ονομαζόταν Αγορά (=τόπος συνάθροισης), για να καλύψουν τις επικοινωνιακές και κοινωνικές τους ανάγκες. Αν και στην Αγορά έκαναν αγοραπωλησίες, εξού και η σύγχρονη σημασία της λέξης, αυτή ήταν κυρίως το μέρος όπου συζητούσαν, έκαναν καινούργιες γνωριμίες, μελετούσαν, μηχανεύονταν, δημιουργούσαν. (από την Βικιπαιδεία)

ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΚΥΨΕΛΗ

Οι ’Ελληνες…δέχονται όλους τους αδικημένους ξένους και όλους τους εξορισμένους από την πατρίδα των δι’ αιτίαν της Ελευθερίας». Ρήσεις του Ρήγα Βελεστινλή

Αυτός που αγωνίζεται μπορεί να χάσει, όμως αυτός που δεν αγωνίζεται ήδη έχει χάσει.

Bertolt Brecht, 1898-1956, Γερμανός συγγραφέας

~

"Η συμφιλίωση των πολιτισμών περνά μέσα από την οικουμενικότητα της Παιδείας"

εν αθήναις

εν αθήναις
.....................Σελίδα με έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση, με ειδήσεις από την Ελλάδα, την Ευρώπη και τον κόσμο ........

Ευχές για καλή χρονιά το 2017

Ευχές για καλή χρονιά το 2017
...για όμορφα ταξίδια στη ζωή μας !!

Κυριακή 12 Απριλίου 2009

Θέλουμε η αγορά να μείνει χώρος ανοικτός, μακριά από εμπορικές χρήσεις».

Η διγλωσσία της παράταξης Κακλαμάνη
και η Αγορά Κυψέλης

Ιστορίες δημαρχιακής τρέλας!
Την ώρα που ο δήμαρχος Αθηναίων Νικήτας Κακλαμάνης επιτίθεται και καταγγέλλει όσους βάζουν εμπόδια για τα έργα στον Βοτανικό (πολυκατάστημα-γήπεδο) και τη γωνία Κύπρου-Πατησίων (γκαράζ), η δική του παράταξη κατηγορεί «τα θηριώδη πολυκαταστήματα που τείνουν να εξαφανίσουν τις συνοικιακές αγορές»...
Το κείμενο που περιλαμβάνει την παραπάνω διατύπωση υπογράφεται από τρεις αντιδημάρχους του κ. Κακλαμάνη, τους Ν. Αβραμίδη (Πολεοδομίας), Ν. Βαφειάδη (Οικονομικών) και Ελ. Σκιαδά (Κοινωνικής Αλληλεγγύης) και αφορά την πρόταση της παράταξης για το μέλλον της Δημοτικής Αγοράς Κυψέλης.


Η Αγορά της Κυψέλης είναι ένα κτίριο του 1935 που σώθηκε από την κατεδάφιση και τη μετατροπή του σε πολυώροφο γκαράζ, όπως είχε συζητηθεί επί δημαρχίας Ντόρας Μπακογιάννη. Τον Νοέμβριο του 2005, το υπουργείο Πολιτισμού και ο τότε υφυπουργός Π. Τατούλης την κήρυξε μνημείο διατηρητέο ως «εξαιρετικό δείγμα δημοσίου κτιρίου που κατασκευάστηκε την περίοδο του Μεσοπολέμου επί δημαρχίας Κ. Κοτζιά».


Από τον Δεκέμβριο του 2006, την αυτοδιαχείριση του χώρου ανέλαβε η Πρωτοβουλία των Κατοίκων, της οποίας η ανοιχτή συνέλευση συνεδριάζει κάθε μήνα. Εργα συντήρησης και η καθαριότητα γίνονται από τους ίδιους σε εθελοντική βάση, ενώ η συνέλευση και ένα συντονιστικό όργανο ρυθμίζουν το πρόγραμμα των εκδηλώσεων που γίνονται.


Ο στεγασμένος χώρος είναι περίπου 1.000 τ.μ. και χωρίζεται σε περίπου 15 «μαγαζιά» και έναν ανοιχτό ενιαίο εσωτερικό χώρο, όπου έχουν οργανωθεί πλήθος πολιτιστικών-κοινωνικών εκδηλώσεων. Τα μέλη της συνέλευσης συμμετείχαν ενεργά και στις πρόσφατες διαμαρτυρίες κατά της κοπής δέντρων στη γωνία Κύπρου-Πατησίων.


Επειτα από πρόταση του Τάκη Μπέη (παράταξη Κ. Σκανδαλίδη), συστήθηκε τον Μάρτιο του 2008 Διαπαραταξιακή Επιτροπή, ώστε να καταγραφούν οι προτάσεις των τεσσάρων δημοτικών παρατάξεων για το μέλλον της Δημοτικής Αγοράς. Η επιτροπή συνεδρίασε άπαξ, στις 29 Οκτωβρίου 2008, και σήμερα αναμένεται να συζητηθούν στο Δημοτικό Συμβούλιο οι τέσσερις ξεχωριστές προτάσεις. Είναι άγνωστο εάν η συζήτηση θα οδηγηθεί σε απόφαση, δεδομένου ότι έχουν μεσολαβήσει τα επεισόδια για τα κομμένα δέντρα στην Πατησίων και τις δικαστικές αποφάσεις κόντρα στα έργα του Βοτανικού και αναμένεται θυελλώδης συνεδρίαση.


Ιδού, πάντως, τι προτείνουν οι παρατάξεις:
Πλειοψηφία: Η παράταξη Κακλαμάνη αφού... κατακεραυνώνει τα «θηριώδη πολυκαταστήματα», λέει ότι «ο Δήμος Αθηναίων, εκμεταλλευόμενος την υφιστάμενη κτιριακή υποδομή, έχει τη δυνατότητα να στηρίξει την τοπική οικονομία, σε συνδυασμό με σειρά κοινωνικών και πολιτιστικών χρήσεων».
Να λειτουργήσουν δηλαδή μικρές επιχειρήσεις σε συνδυασμό με πολιτιστικές-κοινωνικές χρήσεις.


Π. Μπέης: Εκ μέρους της παράταξης Σκανδαλίδη, ο Π. Μπέης προτείνει ανακαίνιση του κτιρίου από τον δήμο με πρωτοποριακά σχέδια (φωτοβολταϊκά, φυσικό αέριο κ.λπ.) και διοίκηση από ενδεκαμελή επιτροπή, της οποίας τρία μέλη θα ορίζονται από το δημοτικό συμβούλιο και τα υπόλοιπα από το 6ο διαμερισματικό.


Ανοιχτή Πόλη: Η παράταξη Τσίπρα ζητά να επιχορηγείται από τον δήμο ως κοινωφελής δραστηριότητα, δηλώνει αντίθετη στις εμπορικές χρήσεις, χωρίς αυτό να αποκλείει αγορές και αλληλέγγυα παζάρια όπως η αγορά των βιοκαλλιεργητών, που γίνεται τώρα κάθε Σάββατο.


Συμπαράταξη: Η σύμβουλος Βέρα Καραγιάννη προτείνει διαχείριση από τον δήμο χωρίς ενοικιάσεις και εμπορευματοποίηση του χώρου και δημιουργία χώρων για εκδηλώσεις, δημιουργική απασχόληση, συνάντηση νέων και ηλικιωμένων κ.λπ.Ευτυχής για τα επιτεύγματα της Πρωτοβουλίας των κατοίκων μάς δήλωσε η Ιωάννα Θεοδοσίου, μέλος της ανοιχτής συνέλευσης: «Τα όσα πετύχαμε εδώ δείχνουν ότι τέτοιες κινήσεις μπορούν να αποκτούν δυναμική, να αυξάνουν τις αντιστάσεις, να αναδεικνύουν τις δυνατότητες της αυτοδιαχείρισης.
Θέλουμε η αγορά να μείνει χώρος ανοικτός, μακριά από εμπορικές χρήσεις».

* Του ΑΡΗ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ - ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 02/02/2009

Δεν υπάρχουν σχόλια: