Οι αρχαίοι Έλληνες συνήθιζαν να συναντιούνται σ' ένα μέρος της πόλης που ονομαζόταν Αγορά (=τόπος συνάθροισης), για να καλύψουν τις επικοινωνιακές και κοινωνικές τους ανάγκες. Αν και στην Αγορά έκαναν αγοραπωλησίες, εξού και η σύγχρονη σημασία της λέξης, αυτή ήταν κυρίως το μέρος όπου συζητούσαν, έκαναν καινούργιες γνωριμίες, μελετούσαν, μηχανεύονταν, δημιουργούσαν. (από την Βικιπαιδεία)

ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΚΥΨΕΛΗ

Οι ’Ελληνες…δέχονται όλους τους αδικημένους ξένους και όλους τους εξορισμένους από την πατρίδα των δι’ αιτίαν της Ελευθερίας». Ρήσεις του Ρήγα Βελεστινλή

Αυτός που αγωνίζεται μπορεί να χάσει, όμως αυτός που δεν αγωνίζεται ήδη έχει χάσει.

Bertolt Brecht, 1898-1956, Γερμανός συγγραφέας

~

"Η συμφιλίωση των πολιτισμών περνά μέσα από την οικουμενικότητα της Παιδείας"

εν αθήναις

εν αθήναις
.....................Σελίδα με έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση, με ειδήσεις από την Ελλάδα, την Ευρώπη και τον κόσμο ........

Ευχές για καλή χρονιά το 2017

Ευχές για καλή χρονιά το 2017
...για όμορφα ταξίδια στη ζωή μας !!

Τετάρτη 5 Ιουνίου 2013

ΚΑΤΑΛΛΗΛΑ ΚΑΙ ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΑ ΝΕΡΑ ΚΟΛΥΜΒΗΣΗΣ (ΑΡΓΟΣΑΡΩΝΙΚΟΣ – ΕΥΒΟΪΚΟΣ – ΚΟΡΙΝΘΙΑΚΟΣ-ΠΑΓΑΣΗΤΙΚΟΣ) ΙΟΥΝΙΟΣ 2013

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΚΕΝΤΡΟ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ
PANHELLENIC CENTRE OF ECOLOGICAL RESEARCHES
Λεωφ Αλεξάνδρας 28, 10638 Αθήνα, Tηλ.:  210  8100804-5 ,  Fax: 210 8101609,
  e-mail:pakoe@pakoe.gr- pakoe@tee.gr
Members of:  United Nations Environment PROGRAM  -  ECOROPA -  IUCN - IFOAMΔελτίο Τύπου 79 / 4-06-2013

Καταστρέφουμε ασυλλόγιστα το θαλάσσιο περιβάλλον

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Προστασίας του Περιβάλλοντος στις 5 Ιουνίου, μάθετε που μπορείτε να κολυμπήσετε.

ΚΑΤΑΛΛΗΛΑ ΚΑΙ ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΑ ΝΕΡΑ ΚΟΛΥΜΒΗΣΗΣ
(ΑΡΓΟΣΑΡΩΝΙΚΟΣ  – ΕΥΒΟΪΚΟΣ – ΚΟΡΙΝΘΙΑΚΟΣ-ΠΑΓΑΣΗΤΙΚΟΣ)
ΙΟΥΝΙΟΣ 2013

Ελλάδα κάποτε , όχι πολλές δεκαετίες πριν, διακρινόταν για τις πεντακάθαρες θάλασσες της. Ακόμη και η Αττική, με όλη την ανθρώπινη επιβάρυνση, διέθετε μερικές εντελώς αμόλυντες παραλίες και θαλάσσιες περιοχές. Από τότε, πολύ νερό - ή μάλλον... μόλυνση - έχει κυλήσει στο αυλάκι και τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί έχουν καταστήσει τις περισσότερες από τις παραλίες ελάχιστα, η και καθόλου κατάλληλες για κολύμβηση. Mε το σημερινό αφιέρωμα στις θάλασσες και στην κολύμβηση, το ΠAKOE επιχειρεί να ευαισθητοποιήσει το κοινό και τους κατοίκους της Αττικής, ώστε να γνωρίζουν με ποιον τρόπο η θάλασσα μολύνεται, τι μπορούμε να κάνουμε όλοι για να βοηθήσουμε το θαλάσσιο περιβάλλον να ανακάμπτει ευκολότερα από τις ρυπογόνες δραστηριότητες που το επιβαρύνουν υπέρμετρα και, ιδιαιτέρως σημαντικό αυτό, ποιες από τις παραλίες της Aττικής είναι κατάλληλες για κολύμβηση. Το τελευταίο εξασφαλίζεται από την διενέργεια μετρήσεων του μικροβιακού φορτίου στα θαλάσσια ύδατα από τα εργαστήρια του ΠAKOE, ώστε να εξασφαλίσουμε την αντικειμενικότητα και ακρίβεια των μετρήσεων. Στις επόμενες σελίδες μπορείτε να διαβάσετε το πλούσιο αφιέρωμα που έχει ετοιμάσει το ΠΑΚΟΕ για τη θάλασσα.


1.Θαλάσσιο οικοσύστημα
Το θαλάσσιο οικοσύστημα έχει την ιδιομορφία, κυρίως το παράκτιο, να είναι τελείως σκεπασμένο από νερό, αλλά να είναι και εκτεθειμένο στον αέρα. Εκτός από την παράκτια ζώνη, οι γνωστότερες έχουν την ονομασία πελαγική και αβυσσαία. Αυτό περιλαμβάνει το αβιογενές περιβάλλον, τους παραγωγούς και τους διασπαστές, βακτήρια και μύκητες. Η ένταση της ακτινοβολίας του ηλίου, ιδιαίτερα στην παράκτια ζώνη το θαλασσινό νερό της οποίας είναι εκείνο με το οποίο ερχόμαστε κυρίως σε επαφή, προκαλεί μεταβολές στηθερμοκρασία και την αλατότητα του νερού. Οι κύριοι οργανισμοί είναι βενθικοί κινητοί ή ακίνητοι (Κνιδόζωα, Καρκινοειδή, Φορονοειδή, Βρυόζωα κ.ά.). Η ειδική και ποσοτική του σύσταση αλλάζει ανάλογα με το βάθος, την απόσταση από την ακτή και τη δομή του βυθού (πέτρες ή άμμος). Το βένθος αποτελεί την βασική τροφή πολλών ειδών των ψαριών που έχουν οικονομικό ενδιαφέρον. Πολλές φορές στην παράκτια ζώνη οι κινήσεις της θάλασσας φέρουν πλανκτόν ή νυκτόν. Στη φωτοσύνθεση αυτού του πλαγκτόν στηρίζεται και η αρχή της θαλάσσιας τροφικής αλυσίδας, από μικροσκοπικούς οργανισμούς (διάτομα και δυνομαστιγοφόρα) και επηρεάζονται άμεσα από τις συγκεντρώσεις των θρεπτικών υλικών και τις φυσικές, χημικές και βιοχημικές παραμέτρους του οικοσυστήματος.

2.Θαλάσσια ρύπανση
H ρύπανση της  θάλασσας, όπως είναι λογικό, συγκεντρώνεται κυρίως στις παράκτιες περιοχές, όπου η παρουσία του πληθυσμού είναι αυξημένη και βεβαίως ασκούνται οι περισσότερες, συνήθως ρυπογόνες, δραστηριότητες. Δεν είναι όμως μόνο οι ανθρώπινες δραστηριότητες που συγκεντρώνονται κοντά στις ακτές και τα περισσότερα οικοσύστημα αλλά και βιομηχανίες και βιοτεχνίες. Aποτέλεσμα είναι η ρύπανση όχι μόνο να δημιουργεί προβλήματα ως προς την ποιότητα ζωής και την υγεία των ανθρώπων, αλλά να προκαλεί και ανεπανόρθωτη ζημιά στα οικοσυστήματα, διαταράσσοντας τη φυσική ισορροπία και δημιουργώντας τρομερές συνέπειες για το μέλλον ειδών ολόκληρων. “Mπροστάρης” η τεχνολογία, που όχι μόνο υπηρετεί τον άνθρωπο, όπως είναι και ο στόχος της, αλλά καταστρέφει το περιβάλλον. Kαι βεβαίως πάλι στην τεχνολογία καταφεύγουμε για να βρούμε τρόπους αντιμετώπισης της μόλυνσης, κάτι που επιβαρύνει την κοινωνία με τεράστιο οικονομικό κόστος.
3.Δείκτες μέτρησης ρύπανσης: Φυσικές, χημικές και μικροβιολογικές παράμετροι
Για να μελετήσουμε και  να αναλύσουμε το θαλασσινό νερό σε σχέση με τη ρύπανσή-μόλυνσή του, θα πρέπει να γνωρίζουμε τις φυσικές, χημικές και μικροβιολογικές παραμέτρους.

α.Φυσικές παράμετροι:
1. TSS (θολερότητα) – Η θολερότητα, σπουδαία οικολογική παράμετρος καθορίζει την ικανότητα διέλευσης του ηλιακού φωτός μέσα στο νερό που επηρεάζει άμεσα την παραγωγή των αυτότροφων φυτών. Προκαλείται ή από φυσική αιτία (διάβρωση ή αποσύνθεση οργανισμών μετά το θάνατο) ή από τα κολλοειδή και λεπτόκοκκα αιωρούμενα στερεά που περιέχονται στα λύματα και βιομηχανικά απόβλητα και καθιζάνουν στον πυθμένα με μεγάλη δυσκολία. Η μεγάλη θολερότητα αποβάλλει από το οικοσύστημα τα είδη που έχουν αυξημένες ανάγκες στο φως.
Ο βαθμός θολερότητας  των νερών συνήθως λαμβάνεται σαν ενδεικτικό μέτρο εκτίμησης  του βαθμού της ρύπανσης με τρεις  όμως επιφυλάξεις,
α. Είναι δυνατόν η θολερότητα να προέρχεται από τη μικρή παρουσία κάποιου αδρανούς υλικού, μπορεί και αβλαβούς.
β. Η έλλειψη θολερότητας δεν σημαίνει αποκλειστικά έλλειψη ρύπανσης, γιατί και το διαυγέστερο νερό μπορεί να είναι ρυπασμένο από οξέα και τοξικές ουσίες, που δεν προκαλούν θολερότητα.
γ. Έντονος κυματισμός μπορεί να αυξήσει την θολερότητα.
2. Θερμοκρασία – Η θερμοκρασία των επιφανειακών νερών μπορεί να παρουσιάζει φυσική ημερήσια και εποχιακή διακύμανση λόγω των καιρικών συνθηκών, που όμως δεν επηρεάζουν την ποιότητα του νερού και της υδρόβιας ζωής. Μεγάλες και απότομες μεταβολές της θερμοκρασίας παρατηρούνται:
α. Από τη διάθεση θερμών βιομηχανικών αποβλήτων.
β. Από μεγάλους όγκους θερμών νερών ψύξης που προέρχονται από θερμικούς σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.
Η αύξηση της  θερμοκρασίας του νερού συμβάλλει στην αποοξυγόνωσή του, τόσο λόγω της μειωμένης διαλυτότητας του οξυγόνου στις μεγαλύτερες θερμοκρασίες, όσο και λόγω της αύξησης του ρυθμού των βιολογικών διεργασιών που γίνονται στο νερό και που καταναλώνουν περισσότερο οξυγόνο. Επίσης, η αύξηση της θερμοκρασίας προκαλεί τον θάνατο πιο ευαίσθητων ψαριών. Για παράδειγμα, η πέστροφα μπορεί να ζήσει στ θερμοκρασία των 22°C για μεγάλες περιόδους, πεθαίνει όμως στους 25°C και το χρυσόψαρο που ζει έως τους 30°C, πεθαίνει στους 35°C. Επίσης, η αύξηση θερμοκρασίας έχει δυσμενείς επιπτώσεις στην επώαση των αυγών των ψαριών. Πολλά υδρόβια ζώα ανάμεσα τους και ψάρια ονομάζονται ψυχρόαιμα, και ξεχωρίζουν από τον άνθρωπο, τα πουλιά και άλλα θερμόαιμα ζώα. Η θερμοκρασία του σώματός τους προσαρμόζεται παθητικά στη θερμοκρασία του υδάτινου περιβάλλοντος όπου ζουν. Η κατανάλωση οξυγόνου και της τροφής, η ικανότητα μετατροπής της τροφής, ο ρυθμός ανάπτυξης και πολυάριθμοι άλλοι παράγοντες επηρεάζονται από τη θερμοκρασία σημαντικά. Υπάρχουν άριστες θερμοκρασίες για κάθε είδος, στις οποίες τέτοιοι παράγοντες φτάνουν στη μέγιστη τιμή τους, π.χ. 12-15°C για την πέστροφα, 24-26°Cγια το λαβράκι, 20-30°C για τον κυπρίνο.
3. pH (Οξύτητα  –αλκαλικότητα) - Το pH παίζει σπουδαίο ρόλο στο θαλάσσιο οικοσύστημα γιατί καθορίζει τη διαλυτότητα και τη χημική μορφή των περισσοτέρων ουσιών που βρίσκονται σ’ αυτό .Η μείωση ή η αύξηση του pH είναι άμεσα συνδεδεμένη με τη φωτοσύνθεση και την αναπνοή των οργανισμών του θαλάσσιου οικοσυστήματος και επομένως σχετίζεται με την παραγωγικότητα της βιομάζας. Οι φυσιολογικές τιμές για τη θάλασσα κυμαίνονται από 6-9, ενώ για το πόσιμο νερό από 6,5-8,5.
Στην επιφάνεια  της θάλασσας το pH κυμαίνεται από 8,0 σε 8,3 και εξαρτάται από τη μερική πίεση του CO στην ατμόσφαιρα, τη θερμοκρασία και την αλατότητα του νερού. Η τοξικότητα μιας κατηγορίας ρυπαντών (π.χ. βαρέα μέταλλα) μεγαλώνει ανάλογα με το pH. Οι χημικές ιδιότητες του θαλάσσιου νερού διαφέρουν απ’ αυτές του γλυκού, λόγω της παρουσίας αλάτων. Τα λιγότερα όξινα άλατα, όπως τα ανθρακικά, δισανθρακικά και βορικά, λειτουργούν σαν ρυθμιστές της αλκαλικότητας του θαλάσσιου νερού. Η ρυθμιστική αυτή ιδιότητα μειώνει την υψηλή όξινη ή αλκαλική σύσταση πολλών υγρών αποβλήτων. Έτσι η τοξικότητα των λυμάτων είναι υψηλή στα γλυκά νερά ενώ μειώνεται στη θάλασσα. Η μέτρηση του pH είναι το καλύτερο μέσο εκτίμησης των αποτελεσμάτων διάθεσης των όξινων ή αλκαλικών αποβλήτων στο θαλάσσιο οικοσύστημα. Το κρίσιμο όριο επιβίωσης για τη ζωή στις λίμνες και τα υδάτινα ρεύματα, δεν εξαρτάται από τη μέση τιμή του pH (βαθμός όξυνσης) κατά τη διάρκεια ενός έτους, αλλά από την πιο χαμηλή τιμή του pH. Τέτοιες σύντομες, αλλά επικίνδυνες περίοδοι με χαμηλές τιμές pH εμφανίζονται, κυρίως την άνοιξη κατά την τήξη των πάγων (πλήγματα οξύτητας). Οι διακυμάνσεις του pH μπορεί να έχουν σαν αποτέλεσμα το θάνατο πολλών οργανισμών (π.χ. πλαγκτόν στο 6,5 και η πέρκα και το χέλι στους 6,4 και 6,3-6,5 αντίστοιχα). Εάν η τιμή του pH είναι κάτω από 6,5 αρχίζουν οι δυσμενείς επιπτώσεις σε όλους τους ζωντανούς οργανισμούς και κάτω από pH 5 όλα τα ζώα και τα φυτά πεθαίνουν.

β.Βιοχημικέςπαράμετροι:
1. B.O.D5. (Βιοχημικά καταναλισκόμενο οξυγόνο) Το οξυγόνο που χρειάζεται για την βιοχημική αποδόμηση των οργανικών ουσιών, από αερόβιους μικροοργανισμούς ονομάζεται B.O.D5 και αποτελεί μέτρο για την εκτίμηση της ρύπανσης και για το τι μπορεί να προκαλέσει το οργανικό φορτίο των λυμάτων στο περιβάλλον.
Σαν μέτρο χρησιμοποιείται  συμβατικά το οξυγόνο, που καταναλίσκεται τις πρώτες 5 ημέρες σε 20°C. H μέτρησή τουB.O.D5 μας δείχνει αν οι οργανισμοί που λειτουργούν στο υδάτινο οικοσύστημα βρίσκονται σε φυσική ισορροπία. Οι φυσιολογικές τιμές του B.O.D5 πρέπει να είναι κάτω των 5 mg/lt..
2. C.O.D (χημικά καταναλισκόμενο οξυγόνο) Το C.O.D μπορεί να παρουσιασθεί μειωμένο, παρ’ότι υπάρχουν οργανικές ουσίες, οι οποίες όμως ή αποδομούνται δύσκολα βιολογικά (π.χ. κυτταρίνη) ή είναι απαγορευτικές για την ανάπτυξη των σαπροφυτικών οργανισμών ή είναι τοξικές. Έτσι για την εκτίμηση του απαιτούμενου οξυγόνου, ανεξάρτητα από την βιοαποδομησιμότητα των αποβλήτων, γίνεται χημική οξείδωση των οργανικών ουσιών των αποβλήτων με εργαστηριακά μέσα και το οξυγόνο που καταναλίσκεται ονομάζεται χημικά απαιτούμενο οξυγόνο.
3. D.O. (Διαλυμένο  Οξυγόνο)Στα οικιακά λύματα περιέχονται οργανικές ουσίες που μπορούν να χρησιμοποιηθούν σαν τροφή από άλλους οργανισμούς και ιδιαίτερα από μικρόβια. Αυτοί οι οργανισμοί με οξειδωτικές αντιδράσεις μεταβολίζουν τις οργανικές ουσίες καταναλώνοντας γι’ αυτή τη διαδικασία το οξυγόνο που είναι διαλυμένο στο νερό. Επειδή το οξυγόνο έχει σχετικά μικρή διαλυτότητα στο νερό, καταναλώνεται γρήγορα όταν υπάρχει μεγάλο οργανικό φορτίο με αποτέλεσμα να δημιουργούνται αναερόβιες συνθήκες. Η ποσότητα του διαλυμένου οξυγόνου δεν επηρεάζει άμεσα τα άλγη ή το πλαγκτόν, λόγω της αυτοτροφικής τους ιδιότητας, αλλά τα μακροασπόνδυλα και τα ψάρια. Συγκέντρωση μικρότερη από 7 mg/lt σημαίνει έλλειψη οξυγόνου που έχει σαν αποτέλεσμα την μη επιβίωση των ψαριών και των άλλων αερόβιων οργανισμών. Οι φυσιολογικές τιμές του D.O κυμαίνονται πάνω από 7 mg/lt.

γ.Χημικές παράμετροι:
1. P-PO4 (Φώσφορος  και Φωσφορικά) Ο φώσφορος δεν βρίσκεται σε μεγάλες ποσότητες στα θαλάσσια οικοσυστήματα. Οι κανονικές του τιμές είναι από 0,01 έως 0,07 mg/lt. Υψηλότερες τιμές βρίσκονται μόνο σε ρυπασμένα νερά. Μπορεί να βρίσκεται σε οργανική ή ανόργανη μορφή. Η αναλογία των διαφορετικών μορφών εξαρτάται από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του νερού, την εποχή του χρόνου και το βάθος. Οι αυξημένες συγκεντρώσεις των φωσφορικών είναι συνέπεια της κατάχρησης και διάθεσης των απορρυπαντικών και των λιπασμάτων. Οι ανίχνευσή τους αποτελεί δείκτη ρύπανσης από ανθρώπινες δραστηριότητες.Η αναλογία του αζώτου με τον φώσφορο, Ν/P είναι άμεσα συνδεδεμένη με την επιβίωση πολλών θαλάσσιων οργανισμών. Εάν Ν/P=10/1 τότε είναι καλή για ολιγοτροφικά νερά, όπως χαρακτηρίζονται τα νερά της Μεσογείου. Όταν λύματα ή απόβλητα επηρεάζουν τη σχέση μεταξύ Ν και P στο θαλάσσιο νερό, τότε η αναλογία αυτή είναι μικρότερη. Η ύπαρξή τους σε αυξημένες συγκεντρώσεις προκαλεί ευτροφισμό (λιμνών και υδάτων επιφάνειας). Ευτροφισμός είναι το φαινόμενο κατά το οποίο υπάρχει μία σχετικά απότομη αύξηση της συγκεντρώσεις των θρεπτικών ουσιών, ιδίως του φωσφόρου και του αζώτου, η οποία έπειτα παραμένει σε υψηλά επίπεδα και έχει σαν αποτέλεσμα τη ραγδαία αύξηση των φυτικών και άλλων οργανισμών που εξαρτώνται απ’ αυτές. «ALGAL BLOOMS» κατά το οποίο τα φύκια αυξάνονται σε μεγάλο βαθμό λόγω της αυξημένης συγκεντρώσεις των θρεπτικών υλικών. Η αύξηση σταματάει όταν υπάρχει έλλειψη ενός ή περισσοτέρων στοιχείων. Σ’ αυτό το σημείο τα φύκια πεθαίνουν, προξενώντας ξαφνική έλλειψη οξυγόνου, επειδή το περισσότερο οξυγόνο χρησιμοποιείται για την αποσύνθεσή τους. Έτσι το «ALGAL BLOOMS» συνήθως συνοδεύεται από το θάνατο τεράστιων ποσοτήτων ψαριών.
2. N-NO3 (Άζωτο, Νιτρώδη και Νιτρικά). Η υψηλή συγκέντρωση των νιτρικών είναι δείκτης ρύπανσης από λύματα. Στα περισσότερα οικοσυστήματα το ανόργανο άζωτο είναι το πιο θρεπτικό συστατικό που επηρεάζει άμεσα τους παραγωγούς. Η ποσότητα του Ν στη χλωρίδα και πανίδα των ωκεανών είναι χαμηλή και είναι αποτέλεσμα μικρής ποσότητας της βιομάζας στη μονάδα του όγκου. Οι περισσότερες θάλασσες περιέχουν περίπου 0,45 mg/lt. Οι παράκτιες περιοχές μπορεί να περιέχουν περισσότερο. Από αυτό το 95% περίπου είναι διαλυμένο Ν αέριο και το 65% από το υπόλοιπο είναι νιτρικά ή νιτρώδη. Το ποσό των νιτρικών αυξάνει με το βάθος και είναι πολύ χαμηλό στα επιφανειακά νερά το καλοκαίρι, όταν καταναλώνεται από το φυτοπλαγκτόν. Τα επίπεδα της αμμωνίας στα επιφανειακά νερά διαφέρουν πολύ ανάλογα με την εποχή και τα επίπεδα του πλαγκτόν. Τα νιτρικά ιόντα σχηματίζουν άλατα που είναι πιο ευδιάλυτα απ’ όλα τα άλλα άλατα. Σε περίπτωση αναγωγής τους σε νιτρώδη έχουμε σοβαρές επιπτώσεις όχι μόνο στην παραγωγικότητα του θαλάσσιου οικοσυστήματος, αλλά και στην ποιότητα του περιβάλλοντος και στην ανθρώπινη υγεία. Τα νερά της Μεσογείου χαρακτηρίζονται ολιγοτροφικά. Έτσι οριακές τιμές για τα νερά αυτά είναι 0,26 mg/lt.

δ. Mικροβιολογικές παράμετροι:
Για τον έλεγχο υγιεινής του νερού δύο κυρίως ομάδες μικροβίων  χρησιμοποιούνται σαν δείκτες μικροβιακής μόλυνσης, τα TOTAL COLIFORMS (Κολοβακτηριοειδή) και FECAL COLIFORMS (Κολοβακτηρίδια). Γενικά οι δύο ομάδες αυτές των μικροβίων είναι GRAM αρνητικά αερόβια ή αναερόβια που δεν σχηματίζουν σπόρους και αποικοδομούν την λακτόζη στους 35οC σε 24-48 ώρες.
1. TOTAL COLIFORMS (κολοβακτηριοειδή). Γενικά αναφέρονται στα γένη Escherichia, Enterobacher, Citrobacter, Όλα αυτά εκτός από την Escherichia μπορούν να υπάρξουν και σαν ελεύθεροι σαπροφυτικοί οργανισμοί.
2. FECAL COLIFORMS (Κολοβακτηρίδια). Τα FECALCOLIFORMS είναι η Escherichia και η Klebsiella. Ξεχωρίζουν από τα TOTAL γιατί αποικοδομούν την λακτόζη και σε υψηλότερη θερμοκρασία.

3.Εντερόκοκκοιόπου είναι οι πλέον επικίνδυνοι. Παρουσιάζουν τα παρακάτω χαρακτηριστικά:

Λίγα λόγια για τους εντερόκοκκους:
α.       Πρόκειται για gram (+) κόκκους αεροαναερόβιους, πολύ ανθεκτικούς (αναπτύσσονται παρουσία αλατιού, σε ευρύ φάσμα θερμοκρασιών από 10-45 βαθμούς κελσίου.
β.         Οι πιο συνηθισμένοι είναι ο E. faecalis (90-95%) και ο E.Faecium (5-10%).
γ.         Αποτελούν σημαντικό μέρος της φυσιολογικής χλωρίδας του γαστρεντερικού και ευκαιριακά του γυναικείου κόλπου και του δέρματος.
δ .        Έχουν δύο σημαντικές ιδιότητες :α).Παράγουν ουσίες προσκόλλησης , που τους επιτρέπουν να προσκολλώνται στις καρδιακές βαλβίδες και στα κύτταρα του ουροποιητικού και β) παρουσιάζουν φυσική αντοχή σε πολλά αντιβιοτικά, όπως για παράδειγμα οι κεφαλοσπορίνες.
ε..  Προκαλούν:
1)Ουρολοιμώξεις ,συνήθως μετά από κάθε  καθετηριασμούς,
2)μικροβιαιμία-ενδοκαρδίτιδα(τόσο σε προσθετικές, όσο και σε ακέραιες βαλβίδες).
Πύλες εισόδου: ουροποιητικό, ενδοκοιλιακές ή πυελικές σηπτικές περιοχές,τραύματα,εγκαύματα,κατακλισεις,διαβητικάέλκη,καθετήρες,χολαγγειίτης κλπ.
3).Ενδοκοιλιακές και πυελικές λοιμώξεις. Σπανιότερα λοιμώξεις τραυμάτων, εγκαυμάτων, μηνιγγίτιδα και νεογνική σήψη.

4)Αντιμετωπίζονται με συνδυασμό πενικιλίνης με αμινογλυκοσίδη. Χορήγησηβανκομυκίνης  (ή τεϊκοπλανίνης) μονάχα σε αλλεργία ή σε υψηλού βαθμού αντοχή.

4.Χερσαίες και άλλες πηγές ρύπανσης της παράκτιας ζώνης
Η Ελλάδα έχει 16.000 χιλιόμετρα ακτών. Ο  ελληνικός λαός, καθαρά θαλασσινός, ζούσε αρκετά χρόνια δεμένος με το υγρό στοιχείο. Δυστυχώς, όμως, αυτή η  σχέση έχει διαταραχθεί σοβαρά. Το 60% του πληθυσμού της Ελλάδας  κατοικεί στις ακτές. Το 90% των τουριστικών επενδύσεων βρίσκονται σε παράκτιες ζώνες, αποτέλεσμα του τουρισμού ο οποίος αποτελεί για την Ελλάδα μια αυξανόμενη βιομηχανία, λόγω της πληθώρας των επισκεπτών, αλλοδαπών και μη. Αν δούμε το πρόβλημα συγκριτικά με την υπόλοιπη Ευρώπη, ο πληθυσμός που ζει παράκτια, το 2025 θα φτάσει τα 200.000.000 με ένα αριθμό τουριστών 380-760 εκατομμύρια. Τα νούμερα πράγματι σου προκαλούν αν όχι δέος, τουλάχιστον σκεπτικισμό για το μέλλον της παράκτιας ζώνης. Έχει υπολογισθεί, ότι το 85% των αστικών λυμάτων από 120 παράκτιες Μεσογειακές πόλεις, πέφτουν στη θάλασσα χωρίς προηγούμενη επεξεργασία. Αν προσθέσουμε τους 12.000 τόνους φαινολών, 60.000 τόνους χημικών αποβλήτων, 100 τόνων υδραργύρου, 3.800 τόνων μολύβδου, 2.400 τόνους χρωμίου, 21.000 τόνους ψευδαργύρου έχουμε μια πλήρη εικόνα ρύπανσης της λεκάνης της μεσογείου από ανθρώπινες δραστηριότητες. Κάθε χρόνο, 120.000 τόνοι πετρελαίου φθάνουν στη μεσόγειο θάλασσα. Υπολογίζεται ότι το 1/8 έως 1/4, της παγκόσμιας ρύπανσης οικοσυστήματος από πετρελαιοειδή, πλήττει τη Μεσόγειο. Η κρούστα, που δημιουργείται στην επιφάνεια της θάλασσας από το πετρέλαιο, εμποδίζει την διέλευση του φωτός, με ολέθριες επιπτώσεις για την υδρόβια ζωή.


5.Το ΠΑΚΟΕ προτείνει στον πολίτη:
 Να ευαισθητοποιηθεί σε θέματα θαλάσσιας ρύπανσης και να είναι συνειδητοποιημένος με όσα βλέπει γύρω του.
 Να καταγγέλλει οποιοδήποτε φαινόμενο αλλοίωσης του θαλασσίου και παράκτιου φυσικού περιβάλλοντος που θα πέσει στην αντίληψή του στα τηλέφωνα του ΠΑΚΟΕ (παράνομες συνδέσεις, ανεξέλεγκτα σκουπίδια και απόβλητα, κ.α.).
 Να εφαρμόζει όσο μπορεί τον παρακάτω δεκάλογο του λουομένου.

6.Ο ΔΕΚΑΛΟΓΟΣ ΤΟΥ ΛΟΥΟΜΕΝΟΥ
α. Όταν η θάλασσα πρασινίζει, τότε είναι γεμάτη σάπια φύκια και πλαγκτόν.
β. Όταν η επιφάνειά της ιριδίζει, τότε είναι γεμάτη πετρέλαιο, πίσσες, λάδια, απόβλητα βόθρων.
γ. Όταν οι ακτές είναι γεμάτες σκουπίδια υπάρχει η πιθανότητα και η ίδια η θάλασσα να είναι μολυσμένη.
δ. Τα ακάθαρτα νερά είναι πάντα εστίες μικροβίων.
ε. Στο βυθό υπάρχουν μόλυβδος και υδράργυρος που προκαλούν σοβαρές βλάβες στην υγεία. Εφόσον ισχύουν οι παραπάνω συνθήκες, θα πρέπει να παίρνουν ορισμένα στοιχειώδη μέτρα:
1. Να μην κολυμπάνε σε νερά που το χρώμα τους είναι βαθύ πράσινο.
2. Να μην μπαίνουν σε θάλασσα που έχει πετρέλαιο, λάδια, απόβλητα βόθρων. Οι βρωμιές αυτές προκαλούν καρκίνο της μήτρας, νεοπλασίες και χρόνιες δερματίτιδες.
3. Να μην ρυπαίνουν και να καθαρίζουν τις παραλίες από τα σκουπίδια.
4. Να μην αναδεύουν τη θάλασσα όταν υπάρχει λάσπη στο βυθό. Η λάσπη της, προδίδει την ύπαρξη μόλυβδου και υδραργύρου, που με την ανατάραξη του βυθού μπορεί να μπουν στον οργανισμό μας από το στόμα και τους πόρους του σώματος.
5. Να μην εκτελούν τις σωματικές τους ανάγκες μέσα στη θάλασσα.
6. Πριν κολυμπήσετε αλείψτε τις πιο εμφανείς περιοχές του σώματός σας με αγνό ελαιόλαδο.
7. Σε περίπτωση που σας τσιμπήσει τσούχτρα αν δεν έχετε μαζί σας αμμωνία υγρή να χρησιμοποιήσετε άμμο καθαρή ή φύκια της θάλασσας, τοποθετώντας επί δεκάλεπτο ένα στρώμα στο σημείο του τσιμπήματος.
8. Στην περίπτωση που θέλετε να απαλαγείτε από τις τσούχτρες, ας απασχοληθείτε με το να τις ψαρεύετε. Το ψάρεμά τους, όμως, θέλει προσοχή. Ας προσπαθήσετε με το εσωτερικό της παλάμης σας να τις μαζέψετε μαζί με το νερό.
9. Οι καλύτερες ώρες για το άθλημα της κολύμβησης είναι οι πρωινές και οι απογευματινές, επειδή ο οργανισμός δεν είναι απασχολημένος τότε με την πέψη και μπορεί να αφιερωθεί πιο άνετα σε μια κουραστική προσπάθεια.
10. Όταν ο καιρός είναι βόρειος, βορειοανατολικός στο Σαρωνικό, να κολυμπάτε μόνο από το Σούνιο μέχρι τη Βουλιαγμένη, ενώ όταν είναι βορειοδυτικός ή νότιος, τότε οι βόρειες περιοχές από το Δασκαλειό μέχρι τον Ωρωπό είναι απαλλαγμένες από τσούχτρες.

7.Το ΠΑΚΟΕ προτείνει στην πολιτεία:


 • Να αρχίσει να υλοποιεί εντατικότερα το περίφημο πρωτόκολλο συνεργασίας για τη διάσωση της Μεσογείου.
 • Να θεσπιστεί νομοθετικό πλαίσιο για τη ρύπανση της θάλασσας με επιβολή αυστηρών κυρώσεων και να αναλάβει η πολιτεία την υλοποίηση των όσωνκατοχυρώνονται νομικά απ αυτή.
 • Να συνειδητοποιήσουν οι κρατικοί φορείς ότι προτεραιότητα είναι η συνεργασία με τις περιβαλλοντικές οργανώσεις για να έχουμε το ποθητό αποτέλεσμα.
 • Να γίνει εφαρμογή διαχειριστικών στοιχείων για τις ευαίσθητες και απειλούμενες περιοχές.
 • Να γίνει η εφαρμογή των ορίων δόμησης για τις παράκτιες περιοχές.
 • Να απαγορευτεί άμεσα η ρίψη οποιονδήποτε λυμάτων σε φυσικά στοιχεία και να αναλάβουν οι OTAφορείς και βιομηχανίες-βιοτεχνίες την ευθύνη τη διαχείρισηςτους.
 • Να σταματήσει η ανεξέλεγκτη διαδικασία της χορήγησης των «γαλάζιων σημαιών» που εξυπηρετούν μόνο εμπορικούς σκοπούς και όχι κοινωνικούς.

8.Ο ιατρικός  σύμβουλος του ΠΑΚΟΕ συμβουλεύει  να προστατέψουμε την πηγή  της ζωής.

 Το όνειρό μας,  στη διάρκεια των διακοπών, είναι  να έρθουμε σε επαφή με τη  φύση. Οι απαισιόδοξοι λένε ότι  σήμερα δεν υπάρχει πλέον καμία  γωνία του πλανήτη μας που  να μην είναι μολυσμένη. Οι αισιόδοξοι, στους οποίους ανήκουμε και εμείς, περιορίζονται να λένε ότι θα είναι έτσι σε λίγο καιρό αν δεν παρθούν τα κατάλληλα μέτρα τώρα. Το γεγονός είναι ότι η μόλυνση μπορεί να καταστρέψει και να αλλοιώσει ολοκληρωτικά το περιβάλλον με όλες τις επιπτώσεις που μπορεί αυτό να έχει στην υγεία του ανθρώπου.
     Κι αν  ακόμη κατορθώνουμε να ξεφύγουμε  για λίγο από το χάος της  πόλης, η φυγή από τη μόλυνση  γίνεται ολοένα και πιο δύσκολη  επειδή η μόλυνση έχει προσβάλλει  τις θάλασσες, τα ποτάμια, τις λίμνες, τα δάση, τα βουνά τον αέρα και το νερό που πίνουμε. Το ίδιο συμβαίνει και με τις διακοπές: εκεί που νομίζουμε ότι κλείσαμε την πόρτα στη μόλυνση, αυτή μας μπαίνει από το παράθυρο. Στην επιλογή του τόπου των διακοπών μας πρέπει να βεβαιωθούμε ότι υπάρχει αποχετευτικό δίκτυο αλλά τα λύματα δεν χύνονται στη θάλασσα που επιλέγουμε να κάνουμε τα μπάνια μας. Επίσης, πρέπει να βεβαιωθούμε ότι υπάρχει καθαρό πόσιμο νερό και πως δεν διαπιστώθηκαν πρόσφατα μολυσματικές ασθένειες.


9.ΟΙ ΕΡΕΥΝΕΣ

Το ΠΑΚΟΕ ιδρύθηκε το 1979 ως ανεξάρτητος περιβαλλοντικός  φορέας και έκτοτε κάθε χρόνο τον Μάιο πραγματοποιεί μετρήσεις σε παραλίες της Αττικής και στους γειτονικούς νομούς. Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος πραγματοποιήθηκε έρευνα σε 220 από τις πολυσύχναστες ακτές κολύμβησης στην Aττική και στους γειτονικούς νομούς, που χρησιμοποιούνται από τα 5 εκατομμύρια Αθηναίων ως προσιτή και γρήγορη λύση για μια βουτιά. Από την πλευρά της η Πολιτεία, μέσω του εντεταλμένου της οργάνου που είναι το Yπουργείο Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, έχει προχωρήσει στην καθιέρωση ελέγχων κατά τη διάρκεια της θερινής περιόδου, στα πλαίσια του προγράμματος Ελέγχου της Ποιότητας των Νερών Κολύμβησης .

α. Οι παράμετροι που εξετάστηκαν στην έρευνα του ΠΑΚΟΕ είναι οι εξής:
 Ολικά κολοβακτηριοειδή.
Κολοβακτηριοειδή κοπρανώδους προελεύσεως.
Εντερόκοκκοι
 Φυσικοχημικές παράμετροι (απορρυπαντικά, ορυκτέλαια, φαινόλες) και μη εργαστηριακά εκτιμούμενες οπτικές παράμετροι (χρώμα, επιπλέοντα αντικείμενα, θολότητα). Κυρίως παρακολουθούνται οι ακτές που συγκεντρώνουν σημαντικό αριθμό λουομένων, καθώς επίσης και οι ακτές που παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον από αισθητική, τουριστική, περιβαλλοντική άποψη κ.λπ.

β.Oι μετρήσεις του ΠAKOE: 

Πιστοί στην ηθική  μας υποχρέωση μας απέναντι στους κολυμβητές, το ΠAKOE προχώρησε και φέτος, για 34η χρονιά, στην πραγματοποίηση εκτεταμένων δειγματοληψιών σε 217 παραλίες. Με γνώμονα τα αποτελέσματα αυτών των μετρήσεων και την εμπειρία του, έκανε μια κατανομή στις παραλίες χαρακτηρίζοντάς τιςΚατάλληλες (Κ) για κολύμβηση και Ακατάλληλες(Α).
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, 149 είναι οι κατάλληλες (68,66%) παράλιες για κολύμβηση και 68 είναι οι ακατάλληλες (31,34%), σε σύνολο  217  που αναλύθηκαν.
Την έρευνα διεξήγαγε  το ΠΑΚΟΕ από τις 2 Μαϊου έως  τις 31 Μαϊου και την αφιερώνει σε όλους τους Έλληνες πολίτες και ιδιαίτερα σε αυτούς που κολυμπούν σε αυτά τα νερά εν’ όψει της Παγκόσμιας Ημέρας Προστασίας του Περιβάλλοντος στις 5 Ιουνίου.

γ. Προσοχή: Ακατάλληλες Θάλασσες
Το ποσοστό των ακτών  που σύμφωνα με τους ελέγχους του ΠΑΚΟΕ κρίνονται ακατάλληλες για κολύμβηση διότι δεν πληρούν τα πρότυπα για την ποιότητα των υδάτων και αναμένεται να αναρτηθούν πινακίδες που θα αναγράφουν «απαγορεύεται η  κολύμβηση» είναι οι εξής:
- Όλα τα λιμάνια,  μόνιμα αγκυροβόλια, ναυπηγεία, διυλιστήρια, διαλυτήρια πλοίων κ.α.
- Οι παραλίες από  το Φάρο Αυλίδας μέχρι Χαλκούτσι  σε ποσοστό 20,69% (βλέπε πίνακες-χάρτες)
Οι παραλίες από το Χαλκούτσι έως τους Άγιους Αποστόλους σε ποσοστό 52,63%. (βλέπε πίνακες-χάρτες)
- Η περιοχή από τον  Πειραιά έως Καβούρι με ποσοστό ακατάλληλων ακτών 40,9%.(βλέπε πίνακες-χάρτες)
- Στην περιοχή του  Σαρωνικού από την Βουλιαγμένη  έως το Σούνιο βρέθηκαν ακατάλληλες  παραλίες σε ποσοστό 11,9%.(βλέπε πίνακες-χάρτες)
- Ανατολική Αττική  από τον Σχοινιά έως το Λαύριο κρίθηκε το 9,76% των ακτών ακατάλληλο σε σύνολο 41 ακτών που αναλύθηκαν.(βλέπε πίνακες-χάρτες)
- Δυτική Αττική από  το Πέραμα έως την Κόρινθο  το ποσοστό των ακατάλληλων  ακτών ανέρχεται σε 55,56% (βλέπε πίνακες-χάρτες)

Σύμφωνα με υπουργική  απόφαση, οι αρμόδιες Διευθύνσεις των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων, η Τοπική Αυτοδιοίκηση, οι λιμενικές αρχές και ο ΕΟΤ υποχρεούνται να συνεργασθούν για την εφαρμογή ανασταλτικών μέτρων, με ιδιαίτερη έμφαση στη σήμανση περί της ακαταλληλότητας των ακτών κολύμβησης.ΠΙΝΑΚΑΣ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΘΑΛΑΣΣΙΑΣ ΜΟΛΥΝΣΗΣ

ΙΟΥΝΙΟΣ 2013


ΠΕΡΙΟΧΗ
3 ΔΕΙΓΜΑΤΑ ΓΙΑ ΚΑΘΕ  ΣΗΜΕΙΟ ΔΕΙΓΜΑΤΟΛΗΨΙΑΣ
ΚΟΛΟΒΑ-
ΚΤΗΡΙΔΙΑ
ΕΝΤΕΡΟΚΟΚΚΟΣ
ΚΑΤΑΛΛΗ-
ΛΟΤΗΤΑ


ΝΟΤΙΟΣ ΕΥΒΟΙΚΟΣ 1
ΟΡΙΟ 250/100 ml νερού 
(οδηγία 2006/7/ΕΚ)
ΟΡΙΟ 100/100 ml νερού
ΚΑΤΑΛΛΗΛΗ (Κ)
ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΗ(Α)
 1. ΦΑΡΟΣ ΑΥΛΙΔΑΣ (ΑΡΧΗΠΑΡΑΛΙΑΣ)

37

45

Κ
 1. ΦΑΡΟΣ ΟΥΖΕΡΙ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΣ

89

2

Κ
 1. ΦΑΡΟΣ ΤΑΒΕΡΝΑ ΜΑΛΑΜΑΤΙΝΑ

130

80

Κ
 1. ΦΑΡΟΣ 100μ ΜΕΤΑ

100

85

Κ
 1. ΦΑΡΟΣ ΤΕΡΜΑ

40

50

Κ
 1. ΑΥΛΙΔΑ ΑΡΧΗ ΠΑΡΑΛΙΑΣ

200

10

Κ
 1. ΑΥΛΙΔΑ ΚΑΦΕ ΠΟΡΤΟ

150

9

Κ
 1. ΑΥΛΙΔΑ ΤΕΡΜΑ ΠΑΡΑΛΙΑΣ

50

40

Κ
 1. ΔΗΛΕΣΙ ΑΡΧΗ ΠΑΡΑΛΙΑΣ

109

46

Κ
 1. ΔΗΛΕΣΙ ΣΤΗ ΜΕΣΗ ΠΑΡΑΛΙΑΣ (ΨΙΛΙΚΑΤΣΙΔΙΚΟ)

180

50

Κ
 1. ΔΗΛΕΣΙ ΤΕΡΜΑ ΠΑΡΑΛΙΑΣ

290

100

Α
 1. ΔΗΛΕΣΙ ΜΕΤΑ ΤΗ ΜΑΡΙΝΑ

225

250

A
 1. ΑΓΡΙΛΕΖΑ ΝΑΥΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ

150

50

Κ
 1. ΑΓΡΙΛΕΖΑ ΤΕΡΜΑ ΠΑΡΑΛΙΑΣ

60

41

K
 1. ΧΑΛΚΟΥΤΣΙ ΑΕΤΟΦΟΛΙΑ

80

60

K
 1. ΧΑΛΚΟΥΤΣΙ ΕΦΕΔΡΩΝ ΑΞ/ΚΩΝ

85

60

K
 1. ΧΑΛΚΟΥΤΣΙ 150μ ΜΕΤΑ

150

80

Κ
 1. ΧΑΛΚΟΥΤΣΙ 200μ ΜΕΤΑ

130

80

Κ
 1. ΧΑΛΚΟΥΤΣΙ 150μ ΜΕΤΑ (SALOON)

130

70

Κ
 1. ΧΑΛΚΟΥΤΣΙ 150μ ΜΕΤΑ

60

55

K
 1. ΧΑΛΚΟΥΤΣΙ 200μ ΜΕΤΑ ΠΑΙΔΙΚΗΧΑΡΑ

50

130

Α
 1. ΧΑΛΚΟΥΤΣΙ 200μ ΜΕΤΑ

30

30

K
 1. ΧΑΛΚΟΥΤΣΙ 100μ ΜΕΤΑ

50

20

K
 1. ΧΑΛΚΟΥΤΣΙ 200μ ΜΕΤΑ ΕΥΒΟΪΚΟΚΕΝΤΡΟ ΘΑΛΑΣΣΗΣ

50

60

Κ
 1. ΧΑΛΚΟΥΤΣΙ 200μ ΜΕΤΑ

120

85

Κ
 1. ΧΑΛΚΟΥΤΣΙ 200μ ΜΕΤΑ

80

50

K
 1. ΧΑΛΚΟΥΤΣΙ 200μ ΜΕΤΑ

150

136

Α
 1. ΧΑΛΚΟΥΤΣΙ 200μ ΜΕΤΑ ΤΑΒΕΡΝΑΟΔΟΣ ΙΠΠΟΚΡΑΤΟΥΣ

162

150

A
 1. ΧΑΛΚΟΥΤΣΙ ΛΙΜΑΝΙ ΑΓΩΓΟΣ

TNTC

250

A
ΝΟΤΙΟΣ ΕΥΒΟΙΚΟΣ 2
ΧΑΛΚΟΥΤΣΙ ---- ΑΓΙΟΙ ΑΠΟΣΤΟΛΟΙ
 
 1. ΦΟΙΝΙΚΩΝ & ΝΑΡΚΙΣΣΟΥ

136

106

Α
 1. ΦΟΙΝΙΚΩΝ & ΡΟΔΩΝ

100

30

Κ
 1. ΦΟΙΝΙΚΩΝ & ΑΝΕΜΩΝΑΣ

243

150

Α
 1. ΦΟΙΝΙΚΩΝ & ΒΙΟΛΕΤΑΣ

230

150

Α
 1. ΦΟΙΝΙΚΩΝ & ΑΓΡΑΜΠΕΛΗΣ

169

130

Α
 1. ΦΟΙΝΙΚΩΝ & ΣΗΜΥΔΑΣ ΜΑΡΙΝΑΣΚΑΦΩΝ

179

121

Α
 1. ΜΕΤΑ 200μ

141

126

Α
 1. ΜΕΤΑ 200μ

131

139

Α
 1. ΜΕΤΑ 200μ

TNTC

156

A
 1. ΤΕΡΜΑ ΔΡΟΜΟΥΛΙΜΝΟΘΑΛΑΣΣΑ

184

139

A
 1. ΟΙΚ. ΑΓ.ΚΩΝ/ΝΟΥ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΝΕΑ ΠΑΛΑΤΙΑΟΔ.ΑΓ.ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ


100


86


  K
 1. .ΕΝΙΑΙΟ ΛΥΚΕΙΟ ΣΚΑΛΑΣΩΡΩΠΟΥ

126

  102

   A
 1. ΑΤΛΑΝΤΙΣ CLUB

136

  106

    A
 1. ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΩΔΕΙΟ ΩΡΩΠΟΥ

181

                  136

              Α
 1. ΠΑΡΑΛΙΑ ΩΡΩΠΟΥ

136

                   202

A
 1. ΨΑΡΟΤΑΒΕΡΝΑ Ο ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΣ

174

                   132

Α
 1. ΤΑΒΕΡΝΑ Ο ΦΑΡΟΣ

131

85
K
 1. 200 ΠΡΙΝ ΤΟ ΦΑΡΟ

141

80

K
 1. HOTEL DESPO

106

50

Κ
 1. ΤΑΒΕΡΝΑ ΜΠΑΓΛΑΡΑΣ

80

50

K
 1. ΔΙΑΣΤΑΥΡΩΣΗ ΓΙΑ ΑΓΑΠΟΣΤΟΛΟΥΣ

136

122

Α
 1. ALKYONIS HOTEL

55

60

K
 1. ΤΑΒΕΡΝΑ ΤΟ ΚΟΥΤΟΥΚΑΚΙ

136

191

A
 1. ΤΑΒΕΡΝΑ Η ΚΥΡΑ ΒΑΓΓΕΛΙΩ

131

112

Α
 1. ΠΟΛΥΚΑΤΟΙΚΙΑ ΤΟ ΣΥΝΤΡΙΒΑΝΙ

131

176

A
 1. ΠΟΛΥΚΑΤΟΙΚΙΑ Η ΠΕΥΚΗ

50

30

K
 1. 200μ ΜΕΤΑ

40

40

K
 1. 200 μ ΜΕΤΑ

40

30

K
 1. 200μ ΜΕΤΑ

15

20

K
 1. ΠΑΡΑΛΙΑ ΟΙΚΙΣΜΟΥ ΚΟΙΛΑΔΟΣΟΔ.ΚΟΙΛΑΔΟΣ

41

40

K
 1. ΠΑΡΑΛΙΑ ΟΙΚΦΑΝΟΥΟΔ.ΠΟΣΕΙΔΩΝΟΣ

35

16

K
 1. ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΚΑΡΑΝΤΑΝΟΣ ΣΥΝΟΡΑΟΙΚ.ΣΠΗΛΙΑ

              
                70

                  
                  65

         
         K
 1. ΠΑΡΑΛΙΑ ΣΙΝΕ ΒΛΑΣΤΟΣ

136

141

    Α
 1. ΠΟΛΥΚΑΤΟΙΚΙΑ ΝΗΣΙΩΤΙΚΟΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑ

85

131

    Α
 1. ΠΟΛΥΚΑΤΟΙΚΙΑ ΓΑΛΗΝΗ

132

80

   K
 1. ΠΟΛΥΚΑΤΟΙΚΙΑ ΑΥΡΑ

40

50

    K
 1. PIZZA ASCOT ΔΙΑΣΤΑΥΡΩΣΗ ΓΙΑ
ΟΙΚ.ΑΓ.ΒΑΡΒΑΡΑΣ

40

36

    K
 1. ΟΙΚ/ΣΜΟΣ ΠΑΝΟΡΑΜΑΑΓ.ΑΠΟΣΤΟΛΩΝΚΤΗΜΑΤΟΜΕΣΙΤΙΚΟΚΟΥΜΠΑΚΙΤΗΣ


30


41


          K

ΣΑΡΩΝΙΚΟΣ 1
  
 1. ΑΚΤΗ ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΕΟΥΣ Α

71

60

K
 1. ΑΚΤΗ ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΕΟΥΣ Β

70

51

K
 1. ΦΡΕΑΤΤΥΔΑ

104

80

K
 1. ΒΟΤΣΑΛΑΚΙΑ

156

40

K
 1. ΚΑΣΤΕΛΛΑ

135

71

K
 1. ΦΛΟΙΣΒΟΣ

330

120

Α
 1. ΕΔΕΜ

450

107

A
 1. ΑΚΤΗ ΑΛΙΜΟΥ

150

50

K
 1. ΑΚΤΗ ΕΟΤ ΑΛΙΜΟΥ (ΑΚΤΗ ΑΛΙΜΟΥ)

120

100

K
 1. ΛΟΥΤΡΑ ΑΛΙΜΟΥ (ΑΜΜΟΣ BEACHBAR)

25

19

K
 1. ΑΓ.ΚΟΣΜΑΣ

162

105

A
 1. ΑΡΧΗ ΠΑΡΑΛΙΑΣ ΓΛΥΦΑΔΑΣ (PALACE HOTEL)

35

19

K
 1. MAO ΚΑΦΕ  ΠΑΡΑΛΙΑ ΓΛΥΦΑΔΑΣ

51

40

K
 1. SCIROCCO KAFE

4

6

K
 1. KΑΦΕ ΘΕΑ ΘΑΛΑΣΣΑ ΤΕΛΟΣ ΠΑΡΑΛΙΑΣΓΛΥΦΑΔΑΣ

420

170

A
 1. ΠΛΑΖ ΑΣΤΕΡΑΣ ΓΛΥΦΑΔΑΣ

410

150

Α
 1. ΑΠΟΛΛΩΝΙΕΣ ΑΚΤΕΣ ΑΒΟΥΛΑΣ

350

170

A
 1. ΠΑΡΑΛΙΑ ΒΟΥΛΑΣ ΚΑΦΕΤΕΡΙΑΣΜΑΡΑΓΔΙ

300

151

Α
 1. ΠΑΡΑΛΙΑ ΒΟΥΛΑΣ CLUB BO

400

150

A
 1. ΔΗΜΑΡΧΕΙΟΒΟΥΛΑΣ VIVE MARE CAFÉ

220

10

K
 1. ΑΚΤΗ ΚΑΒΟΥΡΙΟΥ MARITINE LTD

102

85

K
 1. AKTHΑΚΤΗ ΚΑΒΟΥΡΙΟΥ DIVANI PALACE

400

136

Α
ΣΑΡΩΝΙΚΟΣ 2
ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗ----ΣΟΥΝΙΟ
 
 1. ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗ ΑΡΧΗ

40

30

K
 1. ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗ 200μ ΜΕΤΑ

52

25

K
 1. ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗ 200 μ ΜΕΤΑ

71

40

K
 1. ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗ 200μ ΜΕΤΑ

65

50

K
 1. ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗ ΑΚΤΗ ΑΣΤΕΡΑΣ(ΛΑΙΜΟΣ)

102

50

K
 1. ΑΣΤΕΡΑΣ ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗΣ Α

68

40

K
 1. ΑΣΤΕΡΑΣ ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗΣ Β

51

35

K
 1. ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗ ΑΚΤΗ ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΡΧΗ

200

80

K
 1. ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗ ΑΚΤΗ ΩΚΕΑΝΙΔΑ 100 μΜΕΤΑ

215

120

A
 1. ΠΑΡΑΛΙΑ ΧΕΙΜ/ΩΝ ΚΟΛΥΜΒΗΤΩΝ ΠΡΙΝΤΟ ΛΑΜΠΡΟ

20

52

K
 1. ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗ ΤΕΡΜΑ

85

40

K
 1. ΛΙΜΑΝΑΚΙΑ

130

70

K
 1. ΒΑΡΚΙΖΑ ΣΤΑΣΗ ΜΥΣΤΡΑΛ

40

50

K
 1. ΒΑΡΚΙΖΑ ΒΡΑΧΑΚΙΑ

20

15

K
 1. ΒΑΡΚΙΖΑ ΗΑAGEN DASZ

20

15

K
 1. ΕΟΤ ΒΑΡΚΙΖΑ

45

30

K
 1. ΒΑΡΚΙΖΑ ΕΚΘΕΣΗ ΛΟΥΛΟΥΔΙΩΝ

38

25

K
 1. ΒΑΡΚΙΖΑ ΠΛΑΖ ΑΡΧΗ

36

15

      K
 1. ΒΑΡΚΙΖΑ ΠΛΑΖ ΝΑΟΒΒ ΣΧΟΛΗΙΣΤΙΟΣΑΝΙΔΑΣ

         120

                    10

      K
 1. ΒΑΡΚΙΖΑ ΤΕΡΜΑ

           80

                      5

       Κ
 1. ΓΡΑΦΕΙΟ ΑΘΛ.ΟΡΓΑΝΙ-ΣΜΟΥ ΔΗΜΟΣΚΩΡΩΠΙΩΝ

50

10

K
 1. ΑΓ.ΜΑΡΙΝΑ ΨΑΡΟΤΑΒΕΡΝΑ ΓΑΛΑΖΙΟΚΥΜΑ

401

250

Α
 1. ΑΓ.ΜΑΡΙΝΑ ΤΕΛΟΣ

210

150

A
 1. ΑΓ.ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

185

140

Α
 1. ΛΑΓΟΝΗΣΙ ΓΑΛΑΖΙΑ ΑΚΤΗ ΑΡΧΗ

17

30

K
 1. ΛΑΓΟΝΗΣΙ ΓΑΛΑΖΙΑ ΑΚΤΗ ΤΕΛΟΣ

25

50

Κ
 1. ΛΑΓΟΝΗΣΙ ΧΡΙΣΤΟΦΑΚΗΣ ΑΤΕΕ (ΚΑΛΥΒΙΑ)

39

146

Α
 1. ΛΑΓΟΝΗΣΙ DELAO

40

35

K
 1. ΣΑΡΩΝΙΔΑ ΚΤΙΡΙΟ ΝΟ 46

45

25

K
 1. ΣΑΡΩΝΙΔΑ ΕΔΕΜ

32

25

K
 1. ΣΑΡΩΝΙΔΑ ΕΚΘΕΣΗ

30

23

K
 1. ΣΑΡΩΝΙΔΑ ΖΕΦΥΡΟΣ BAR

35

26

K
 1. ΑΝΑΒΥΣΣΟΣ ΜΑΥΡΟ ΛΙΘΑΡΙ

15

5

K
 1. ΑΓ.ΝΙΚΟΛΑΟΣ Α

15

20

K
 1. ΑΓ.ΝΙΚΟΛΑΟΣ Β

20

26

Κ
 1. ΦΩΚΑΙΑ Α

31

30

K
 1. ΦΩΚΑΙΑ Β

40

30

K
 1. ΘΥΜΑΡΙ Α

42

25

Κ
 1. ΘΥΜΑΡΙ Β

40

20

K
 1. ΛΕΓΡΑΙΝΑ

40

21

K
 1. ΣΟΥΝΙΟ Α

31

20

K
 1. ΣΟΥΝΙΟ Β

25

15

K
ΑΝΑΤ.ΑΤΤΙΚΗ
ΣΧΟΙΝΙΑΣ ----ΛΑΥΡΙΟ
 
 1. ΣΧΟΙΝΙΑΣ ΠΕΥΚΑ ΤΕΡΜΑ

11

0

    K
 1. ΣΧΟΙΝΙΑΣ 50 μ ΜΕΤΑ

15

5
    K
 1. ΣΧΟΙΝΙΑΣ ΠΕΥΚΑ 50μ ΜΕΤΑ

8

4

   K
 1. ΣΧΟΙΝΙΑΣ ΑΘΛ.ΚΕΝΤΡΟ

20

2
  
   Κ
 1. ΣΧΟΙΝΙΑΣ 50μ.ΜΕΤΑ

130

170

   Α
 1.  ΣΧΟΙΝΙΑΣ ΤΕΡΜΑ

150

60

   K
 1. ΜΑΡΑΘΩΝΑΣ ΤΑΒΕΡΝΕΣ

123

40

   K
 1. ΜΑΡΑΘΩΝΑΣ 150μ ΜΕΤΑ

116

12

K
 1. ΜΑΡΑΘΩΝΑΣ ΤΕΡΜΑ

119

18

K
 1. ΝΕΑ ΜΑΚΡΗ ΨΑΡΟΤΑΒΕΡΝΑ Η ΤΡΑΤΑ

222

35

K
 1. ΝΕΑ ΜΑΚΡΗ ΤΕΡΜΑ

170

120

           A
 1. ΖΟΥΜΠΕΡΙ

400

10

Α
 1. ΑΓ.ΑΝΔΡΕΑΣ

110

50

K
 1. ΚΥΑΝΗ ΑΚΤΗ

50

20

Κ
 1. ΜΑΤΙ

4

1

K
 1. ΚΟΚΚΙΝΟ ΛΙΜΑΝΑΚΙ

10

5

K
 1. ΡΑΦΗΝΑ Α

50

40

K
 1. ΡΑΦΗΝΑ Β

148

8

K
 1. ΛΟΥΤΣΑ ΠΡΙΝ ΝΑΟ

150

30

K
 1. ΑΡΤΕΜΙΔΑ ΝΑΟΣ

110

50

K
 1. ΛΟΥΤΣΑ  100 μ ΜΕΤΑ

80

40

Κ
 1. ΛΟΥΤΣΑ ΚΑΦΕ ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ

4

4

K
 1. ΛΟΥΤΣΑ 100 μ ΜΕΤΑ

50

120

Α
 1. ΛΟΥΤΣΑ ΠΡΟΣ ΒΡΑΥΡΩΝΑ Α

100

30

K
 1. ΛΟΥΤΣΑ ΠΡΟΣ ΒΡΑΥΡΩΝΑ 100 μ ΜΕΤΑ

50

15

K
 1. ΒΡΑΥΡΩΝΑ ΒΡΑΧΙΑ

50

35

K
 1. ΒΡΑΥΡΩΝΑ ΑΜΜΟΥΔΙΑ

40

35

K
 1. ΠΟΡΤΟ ΡΑΦΤΗ ΠΡΙΝ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ

50

71

K
 1. ΠΟΡΤΟ ΡΑΦΤΗ ΠΑΡΚΟ

112

51

K
 1. ΑΥΛΑΚΙ ΑΡΧΗ

                   40

10

K
 1. ΑΥΛΑΚΙ 100 μ ΜΕΤΑ

41

15

K
 1. ΑΥΛΑΚΙ  ΕΟΤ

35

16

K
 1. ΚΑΚΙΑ ΘΑΛΑΣΣΑ

23

15

K
 1. ΔΑΣΚΑΛΙΟ Α

51

16

K
 1. ΔΑΣΚΑΛΙΟ Beach bar coco-loco

23

5

K
 1. ΔΑΣΚΑΛΙΟ Γ

15

10

K
 1. ΣΥΡΙ Α

21

30

K
 1. ΣΥΡΙ Β

32

12

K
 1. ΛΑΥΡΙΟ-ΑΚΤΗ ΠΑΝΤΑΝΕΛΑ

10

4

K
 1. ΛΑΥΡΙΟ ΔΕΗ Α

20

15

K
 1. ΛΑΥΡΙΟ ΔΕΗ Β

20

10

K
ΔΥΤΙΚΗ ΑΤΤΙΚΗ
ΠΕΡΑΜΑ-----ΚΟΡΙΝΘΟΣ
 
1.ΠΕΡΑΜΑ

216

102

A
2.ΑΣΠΡΟΠΥΡΓΟΣ

212

170

A
3. ΕΛΕΥΣΙΝΑ ΛΙΜΑΝΙ ΟΔ .ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥ-ΛΟΥ

200

150

A
4. ΕΛΕΥΣΙΝΑ 500 μ ΜΕΤΑ

TNTC

TNTC

A
5. ΕΛΕΥΣΙΝΑ Γ 

168

176

Α
6 ΛΟΥΤΡΟΠΥΡΓΟΣ HOTEL AKTI

202

156

A
7.ΛΟΥΤΡΟΠΥΡΓΟΣ ΤΕΛΟΣ

151

204

Α
8. NEΡAKI A  MUSIC CLUB ΛΑΔΑΔΙΚΑ

202

171

Α
9.ΝΕΡΑΚΙ ΤΕΛΟΣ ΠΑΡΑΛΙΑΣ

189

210

Α
10. ΝΕΡΑΚΙ ΚΑΤΩ ΑΠΟ  SOFTEX

100

200

Α
11.ΝΕΑ ΠΕΡΑΜΟΣ 50μ  ΠΡΙΝ ΣΧΟΛΗ ΠΥΡΟΒΟΛΙΚΟΥ

260

100

Α
12.ΝΕΑ ΠΕΡΑΜΟΣ 500Μ  ΜΕΤΑ

180

150
Α
13ΝΕΑ ΠΕΡΑΜΟΣ 100 Μ  ΜΕΤΑ

191

202

Α
14.ΝΕΑ ΠΕΡΑΜΟΣ  100 Μ  ΜΕΤΑ

175

200

Α
15. ΝΕΑ ΠΕΡΑΜΟΣ ΛΙΜΑΝΑΚΙ

250

300

Α
16.ΝΕΑ ΠΕΡΑΜΟΣ ΤΕΡΜΑ

45

20

Κ
17. FERRY BOAT ΓΙΑ ΣΑΛΑΜΙΝΑ

90

0

Κ
18.ΚΑΚΙΑ ΣΚΑΛΑ ΚΑΤΩ  ΑΠΟ ΤΟΥΝΕΛ

25

16

K
19.ΚΑΚΙΑ ΣΚΑΛΑ 250 μ  ΠΡΙΝ ΑΠΟ HOTEL

18

12

K
20. ΚΑΚΙΑ ΣΚΑΛΑ HOTEL KOKKINIS

27

30

K
21. KINETTA ΠΑΡΑΛΙΑ ΕΙΣΟΔΟΣ  ΚΙΝΕΤΤΑΣ

32

60

Κ
22. KINETTΑ 100Μ ΜΕΤΑ

30

10

Κ
23..ΚΙΝΕΤΤΑ HOTEL BOUSOULAS

45

2

Κ
24.ΚΙΝΕΤΤΑ 150 Μ ΜΕΤΑ

50

122

Α
25..ΚΙΝΕΤΤΑ 200 Μ ΜΕΤΑ

45

12

Κ
26.ΚΙΝΕΤΤΑ 150Μ ΜΕΤΑ

30

10

Κ
27.ΚΙΝΕΤΤΑ 150 Μ ΜΕΤΑ

45

17

Κ
28.ΚΙΝΕΤΤΑ ΤΕΛΟΣ

171

202

Α
29. ΑΓ.ΘΕΟΔΩΡΟΙ AVIN ΚΕΝΤΡΙΚΟΣ  ΔΡΟΜΟΣ

225

171

A
30.ΑΓ.ΘΕΟΔΩΡΟΙ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ  ΧΑΝΙΚΙΑΝ

53

10

Κ
31. ΑΓ.ΘΕΟΔΩΡΟΙ 300μ ΜΕΤΑ

50

120

Α
32.ΑΓ.ΘΕΟΔΩΡΟΙ 300 μ ΜΕΤΑ

75

50

Κ
33.ΑΓ.ΘΕΟΔΩΡΟΙ ΤΕΡΜΑ  1ης ΠΑΡΑΛΙΑΣ

120

70

K
34.ΑΓ.ΘΕΟΔΩΡΟΙ ΟΔ.ΣΑΡΩΝΙΚΟΥ

112

50

K
35.ΑΓ.ΘΕΟΔΩΡΟΙ 200μ ΜΕΤΑ

40

30

K
36.ΑΓ.ΘΕΟΔΩΡΟΙ 200μ ΜΕΤΑ

32

12

K
37.65ο ΧΛ.ΑΘΗΝΩΝ ΚΟΡΙΝΘΟΥ

50

30

K
38.ΛΙΜΑΝΙ MOTOR OIL

168

150

Α
39.MOTOR OIL

197

171

A
40.ΣΟΥΣΑΚΙ Α CAMPING

187

132

Α
41.ΣΟΥΣΑΚΙ Β

255

130

Α
42.IΣΘΜΙΑ ΟΙΚΟΣΜΟΣ ΚΑΒΟΣ

TNTC

24

Α
43.IΣΘΜΙΑ Β ΚΑΛΑΜΑΚΙ

TNTC

TNTC

Α
44.IΣΘΜΙΑ Γ ΠΑΡΑΛΙΑ  ΑΛΑΝΤΗΣ

32

0

K
47. ΛΟΥΤΡΑΚΙ 300 Μ ΑΠΟ ΚΑΖΙΝΟ

157

3

Κ  Η Α Ν Α Κ Υ Κ Λ Ω Σ Η είναι πλέον τρόπος ζωής   

Δεν υπάρχουν σχόλια: