Οι αρχαίοι Έλληνες συνήθιζαν να συναντιούνται σ' ένα μέρος της πόλης που ονομαζόταν Αγορά (=τόπος συνάθροισης), για να καλύψουν τις επικοινωνιακές και κοινωνικές τους ανάγκες. Αν και στην Αγορά έκαναν αγοραπωλησίες, εξού και η σύγχρονη σημασία της λέξης, αυτή ήταν κυρίως το μέρος όπου συζητούσαν, έκαναν καινούργιες γνωριμίες, μελετούσαν, μηχανεύονταν, δημιουργούσαν. (από την Βικιπαιδεία)

ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΚΥΨΕΛΗ

Οι ’Ελληνες…δέχονται όλους τους αδικημένους ξένους και όλους τους εξορισμένους από την πατρίδα των δι’ αιτίαν της Ελευθερίας». Ρήσεις του Ρήγα Βελεστινλή

Αυτός που αγωνίζεται μπορεί να χάσει, όμως αυτός που δεν αγωνίζεται ήδη έχει χάσει.

Bertolt Brecht, 1898-1956, Γερμανός συγγραφέας

~

"Η συμφιλίωση των πολιτισμών περνά μέσα από την οικουμενικότητα της Παιδείας"

εν αθήναις

εν αθήναις
.....................Σελίδα με έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση, με ειδήσεις από την Ελλάδα, την Ευρώπη και τον κόσμο ........

Ευχές για καλή χρονιά το 2017

Ευχές για καλή χρονιά το 2017
...για όμορφα ταξίδια στη ζωή μας !!

Τετάρτη 3 Ιουλίου 2013

Καθρεπτάκια για ιθαγενείς

Ημερομηνία: 03/07/2013 

Tου Γιάννη Βαρουφάκη*


Δύο είναι οι ελπίδες που πλασάρουν τα καθεστωτικά µέσα τώρα που ο ίδιος ο πρωθυπουργός τρύπησε την φούσκα του Greek Success Story. Και οι δύο αφορούν «δωράκια» της κυβέρνησης που θα προκύψει στο Βερολίνο, µετά τις γερµανικές εκλογές του Σεπτεµβρίου, προς το χαϊδέµενο του παιδί, τον κ. Σαµαρά. Αν «κάτσουµε καλά», και δεν κλονίσουµε την «ισορροπία» που µε τόσο κόπο δηµιούργησαν για εµάς, τότε θα δεχθούµε αυτά τα σωτήρια «δωράκια». Αν όχι απλά δεν θα τα λάβουµε ποτέ, και θα το µετανιώσουµε πικρά.

Ποια «δωράκια»; Το πρώτο δωράκι είναιτο πολυπόθητο κούρεµα χρέους. Το δεύτερο είναι η «έκπτωση» από το δηµόσιο ελληνικό χρέος των 50 δις που δανειστήκαµε υπέρ των τραπεζιτών µας από την Ευρώπη. Εδώ υπάρχουν δύο ζητήµατα. Πρώτον, έστω ότιτα παίρνουµε αυτά τα «δωράκια». Θα σωθούµε; Δεύτερο ζήτηµα: Ποιες είναι οι προϋποθέσεις για να τα παρουµε; Το πρώτο ερώτηµα απαντιέται εύκολα: Όχι! Θυµάστε τους ακραιφνείς µνηµονιακούς που κατηγορούσαν όσους απαιτούσαν κούρεµα ή στάση νπληρωµπων ότι αγνοούµε το γεγονός πως, ακόµα και να µας διέγραφαν µεγάλο µέρος του χρέους, το πρόβληµα δεν θα λυνόταν καθώς η οικονοµία µας παρήγαγε συνεχώς ελλείµµατα; Εµείς δεν το αγνοούσαµε βέβαια αυτό. Λέγαµε ότιτο κούρεµα είναι µεν αναγκαία συνθήκη για την σταθεροποίηση αλλά δεν είναι ικανή συνθήκη. Σήµερα το ίδιο ισχύει. Και να µας κουρέψουν το χρέος µε αυτά τα δύο «δωράκια» πάλι δεν είναι εξασφαλισµένη η σταθεροποίηση. Αυτοί που φαίνεται να το ξέχασαν είναι οι ακραιφνείς µνηµονιακοί οι οποίοι σήµερα θεωρούν ότι µε αυτά τα «δωράκια» καθαρίσαµε.
Πάµε όµως στο πιο σηµαντικό: Τι θα σηµαίνουν αυτά τα «δωράκια» και ποια τα προαπαιτούµενα για να µας δοθούν; Ας ξεκινήσουµε από το «δωράκι» της διαγραφής µέρους του χρέους µας προς την τρόικα. Δεδοµένου ότιτο χρέος µας προς την ΕΚΤ και προς το ΔΝΤ δεν θα το κουρέψουν ποτέ από µόνοιτους, µένει µόνον το χρέος προς τους ευρωπαίους φορολογούµενους. Πόσο είναι αυτό; Γύρω στα 90 δις. Ερωτώ: Υπάρχει περίπτωση να κουρέψουν αυτά τα δικά µας 90 δις χωρίς να κουρέψουν τα 60 δις που δανείστηκαν οι «υποδειγµατικοί κρατούµενοι» της Ιρλανδίας εκ µέρους των τραπεζών τους; Της Πορτογαλίας; Αµέσως, αµέσως προκύπτει ότι για να κουρέψουν ένα ικανό ποσοστό του δικου µας χρέους (π.χ. 60 δις από τα 90 δις που χρωστάµε στους ευρωπαίους φορολογούµενους) θα πρέπει να κουρέψουν συνολικά τουλάχιστον 160 δις των περιφερειακών χωρών. Ποιες είναι οι πιθανότητες µιας νέας γερµανικής κυβέρνησης να πει κάτιτέτοιο στους εκλογείς της µερικές εβδοµάδες µετά την νίκη που την έφερε στην εξουσία. Αυτό που µπορεί να γίνει είναι να µας µειώσουν το επιτόκιο αποπληρωµών σε µηδενικό σχεδόν επίπεδο και να τοεπιµηµύνουν στο µέλλον ώστε η Ελλάδα να παραµένει υπερχρεωµένη δια παντός. Ένα µη δώρον µε άλλα λόγια.
Ας περάσουµε στο δεύτερο «δωράκι» που µας τάζουν οι επιτήδειοιτης εγχώριας εξουσίας: ότιτα 50 δις της ανακεφαλαιοποίησης θα αφαιρεθούν από το δηµόσιο χρέος. Εδώ µιλάµε για ψεύδος ολκής. Τρία είναιτα αποδεικτικά στοιχεία ότι πρόκειται περίτοξικού ψέµµατος. Πρώτον, η απ’ ευθείας ανακεφαλαιοποίηση για προβληµατικές τράπεζες της Ευρωζώνης αποφασίστηκε να ακολουθήσειτην εξής διαδικασια: (1) το κράτος-µέλος δανείζεταιτο 30%, περίπου, των απαιτούµενων κεφαλαίων, (2) κουρεύονται οι οµολογιούχοι και οι µέτοχοιτων τραπεζών σε ποσοστό τουλάχιστον 60%, (3) κουρεύονται κατόπιν οι µη εγγυηµένες καταθέσεις (των άνω των 100 χιλιάδων ευρώ, και (4) µόνον τότε συνεισφέρειτο Ευρωπαϊκό Ταµείο Σταθερότητας των κεφαλαίων που χρειάζονται περαιτέρω.
Ερώτηµα: Αν έχει ολοκληρωθεί η εν εξελίξει διαδικασία «ανακεφαλαιοποίησης», που στοιχίζει στο δηµόσιο νέο χρέος 50 δις, φαντάζεστε να δεχθεί ποτέ ο κ. Σάλλας ή ο κ. Κωστόπουλος να χάσουν το 60% των µετοχών τους έτσι ώστε να διαγραφεί ένα ποσοστό των 50 δις δηµόσιου χρέους; Η ερώτηση και µόνον προκαλεί θυµηδία. Και εάν δεν σου φτάνει αυτό το «ανέκδοτο», αγαπητέ αναγνώστη, τότε να σου προσφέρω κι άλλο ένα: Όσοι υπόσχονται ότιτα 50 δις που δανείστηκε το ελληνικό κράτος εκ µέρους των τραπεζιτών θα εκπέσουν του δηµόσιου χρέους φαίνεται να ξεχνούν ότιτο Ευρωπαϊκό Ταµείο Σταθερότητας διαθέτει όλα κι όλα 60 δις για τις ανακεφαλαιοποιήσεις όλων των τραπεζών της Ευρωζώνης – τόσο εκείνες που ήδη γίνουν όσο και εκείνες που θα γίνουν. Μάλιστα η Ισπανία έχει ήδη δανειστεί 45 δις για τις δικές της τράπεζες.
Πόσα νοµίζετε θα µείνουν για την ελληνική περίπτωση; Το πολύ-πολύ... ένα δις. Είναι ξεκάθαρο, λοιπόν, ότιτα «δωράκια» που τάζουν οιτοποτηρητές της Ευρώ- Πτωχοτραπεζοκρατίας µοιάζουν υπερβολικά µε τα καθρεπτάκια µε τα οποία οι αποικιοκράτες έθελγαν τους ιθαγενείς. Είναι θέµα όχιτόσο εθνικής αξιοπρέπειας αλλά κοινού νου να µην πέσουµε σε µια αντίστοιχη παγίδα.Πηγή: varoufakis.files.wordpress.com (δημοσιεύτηκε στο τρέχον τεύχος του περιοδικού «Hot Doc»)

*από το: http://left.gr/news/kathreptakia-gia-ithageneis#sthash.yCNKYOD7.dpuf

Δεν υπάρχουν σχόλια: