Οι αρχαίοι Έλληνες συνήθιζαν να συναντιούνται σ' ένα μέρος της πόλης που ονομαζόταν Αγορά (=τόπος συνάθροισης), για να καλύψουν τις επικοινωνιακές και κοινωνικές τους ανάγκες. Αν και στην Αγορά έκαναν αγοραπωλησίες, εξού και η σύγχρονη σημασία της λέξης, αυτή ήταν κυρίως το μέρος όπου συζητούσαν, έκαναν καινούργιες γνωριμίες, μελετούσαν, μηχανεύονταν, δημιουργούσαν. (από την Βικιπαιδεία)

ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΚΥΨΕΛΗ

Οι ’Ελληνες…δέχονται όλους τους αδικημένους ξένους και όλους τους εξορισμένους από την πατρίδα των δι’ αιτίαν της Ελευθερίας». Ρήσεις του Ρήγα Βελεστινλή

Αυτός που αγωνίζεται μπορεί να χάσει, όμως αυτός που δεν αγωνίζεται ήδη έχει χάσει.

Bertolt Brecht, 1898-1956, Γερμανός συγγραφέας

~

"Η συμφιλίωση των πολιτισμών περνά μέσα από την οικουμενικότητα της Παιδείας"

εν αθήναις

εν αθήναις
.....................Σελίδα με έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση, με ειδήσεις από την Ελλάδα, την Ευρώπη και τον κόσμο ........

Ευχές για καλή χρονιά το 2017

Ευχές για καλή χρονιά το 2017
...για όμορφα ταξίδια στη ζωή μας !!

Πέμπτη 25 Ιουλίου 2013

ΑΠΑΝΘΡΩΠΗ ΚΑΙ ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗ Η ΔΙΑΤΑΞΗ ΓΙΑ ΠΑΡΑΚΡΑΤΗΣΗ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΧΡΟΝΙΩΣ ΝΟΣΗΛΕΥΟΜΕΝΟΥΣ


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Αθήνα, 25/7/2013
ΑΠΑΝΘΡΩΠΗ ΚΑΙ ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗ 
Η ΔΙΑΤΑΞΗ ΓΙΑ ΠΑΡΑΚΡΑΤΗΣΗ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ 
ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΧΡΟΝΙΩΣ ΝΟΣΗΛΕΥΟΜΕΝΟΥΣ

Ερώτηση προς τους Υπουργούς Υγείας και Εργασίας κατέθεσε ο Βουλευτής Αττικής του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Γιώργος Πάντζας, μαζί με 13 ακόμα Βουλευτές, με αφορμή την πρόσφατη εγκύκλιο του Ι.Κ.Α. (αρ. πρωτ. Σ74/11/10-07-2013), με την οποία τίθεται σε εφαρμογή διάταξη του ν. 3984/2011 του Υπουργείου Υγείας, βάσει της οποίας παρακρατείται ποσοστό επί των συντάξεων των χρονίως νοσηλευόμενων, το οποίο αποδίδεται στα θεραπευτήρια του Δημοσίου.

Συγκεκριμένα, η διάταξη ορίζει ότι: «οι περιθαλπόμενοι σε Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, τα οποία παρέχουν υπηρεσίες κλειστής περίθαλψης, οι οποίοι πάσχουν από χρόνιες παθήσεις και για όσο χρονικό διάστημα αυτοί διαμένουν μόνιμα εντός των φορέων αυτών, συμμετέχουν στη δαπάνη περίθαλψής τους με ποσοστό επί της σύνταξης που λαμβάνουν».

Η συμμετοχή αυτή καθορίστηκε με Υπουργική Απόφαση (ΦΕΚ1798/2011/Β΄) ως εξής:
α) για σύνταξη μέχρι 360 ευρώ, ποσοστό 40%,
β) για σύνταξη από 360,01 ευρώ μέχρι 500 ευρώ, ποσοστό 50%,
γ) για σύνταξη από 500,01 ευρώ μέχρι 1.000 ευρώ, ποσοστό 60%,
δ) για σύνταξη από 1.000,01 ευρώ μέχρι 1.500 ευρώ, ποσοστό 70% και
ε) για σύνταξη από 1.500,01 ευρώ και άνω, ποσοστό 80%.

Με άλλα λόγια, ένας συνταξιούχος του ΙΚΑ, καρκινοπαθής που επί χρόνια ταλαιπωρείται από την ασθένεια, με σύνταξη 501 ευρώ θα κληθεί να καταβάλει από τη σύνταξή του 300,6 ευρώ μηνιαίως στο Δημόσιο θεραπευτήριο που νοσηλεύεται. Δηλαδή θα καταβάλει ενοίκιο για το κρεβάτι ή το ράντζο, θα πληρώσει τα έξοδα νοσηλείας και φροντίδας αλλά και τη μάσκα οξυγόνου.

Τα ερωτήματα που προκύπτουν και στα οποία οι Βουλευτές ζητούν από τα συναρμόδια Υπουργεία απαντήσεις είναι:

Πρώτον, με βάση ποιο νομικό έρεισμα «κατάσχεται» η σύνταξη, το εισόδημα δηλαδή ενός πολίτη, όπως είναι και ο μισθός, προκειμένου να αποδοθούν δαπάνες περίθαλψης, για τις οποίες μάλιστα γίνεται μηνιαία παρακράτηση από όλες τις συντάξεις, όλων των ασφαλιστικών οργανισμών.

Δεύτερον, σε ποιες ενέργειες προτίθενται να προβούν τα Υπουργεία προκειμένου να αποκατασταθεί η συγκεκριμένη αδικία προς τους χρόνια νοσηλευόμενους συνταξιούχους του ΙΚΑ, οι οποίοι βιώνουν καθημερινά τις συνέπειες των μνημονιακών πολιτικών και με τις συγκεκριμένες αποφάσεις τίθεται σε άμεσο κίνδυνο η ίδια τους η επιβίωση.

Και τρίτον, με ποιους τρόπους σκοπεύουν να αναζητήσουν πόρους για την κάλυψη των ιδιαίτερων ιατροφαρμακευτικών αναγκών των χρονίως πασχόντων προκειμένου να προστατευθεί η ζωή και η υγεία τους.
Η ρύθμιση αυτή δεν είναι μόνο απάνθρωπη και αντισυνταγματική, αλλά αποτελεί ένα ακόμα βήμα προς τον τελικό στόχο των βάρβαρων μνημονιακών πολιτικών που δεν είναι άλλος από την ιδιωτικοποίηση της Δημόσιας Υγείας.

Την ερώτηση συνυπογράφουν οι Βουλευτές του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Γιώργος Πάντζας, Δημήτρης Στρατούλης, Ανδρέας Ξανθός, Νίκος Μιχαλάκης, Γιάννης Ζερδελής, Παναγιώτα Δριτσέλη, Ειρήνη Αγαθοπούλου, Μαρία Μπόλαρη, Κώστας Ζαχαριάς, Κωστής Δερμιτζάκης, Βασίλης Κυριακάκης, Ιωάννα Γαϊτάνη, Γιάννης Σταθάς και Θανάσης Πετράκος.
  
Πολιτικό Γραφείο
Γιώργου Πάντζα
Βουλευτή Αττικής ΣΥ.ΡΙΖ.Α
Τηλ. 210 3708387

Δεν υπάρχουν σχόλια: