Οι αρχαίοι Έλληνες συνήθιζαν να συναντιούνται σ' ένα μέρος της πόλης που ονομαζόταν Αγορά (=τόπος συνάθροισης), για να καλύψουν τις επικοινωνιακές και κοινωνικές τους ανάγκες. Αν και στην Αγορά έκαναν αγοραπωλησίες, εξού και η σύγχρονη σημασία της λέξης, αυτή ήταν κυρίως το μέρος όπου συζητούσαν, έκαναν καινούργιες γνωριμίες, μελετούσαν, μηχανεύονταν, δημιουργούσαν. (από την Βικιπαιδεία)

ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΚΥΨΕΛΗ

Οι ’Ελληνες…δέχονται όλους τους αδικημένους ξένους και όλους τους εξορισμένους από την πατρίδα των δι’ αιτίαν της Ελευθερίας». Ρήσεις του Ρήγα Βελεστινλή

Αυτός που αγωνίζεται μπορεί να χάσει, όμως αυτός που δεν αγωνίζεται ήδη έχει χάσει.

Bertolt Brecht, 1898-1956, Γερμανός συγγραφέας

~

"Η συμφιλίωση των πολιτισμών περνά μέσα από την οικουμενικότητα της Παιδείας"

εν αθήναις

εν αθήναις
.....................Σελίδα με έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση, με ειδήσεις από την Ελλάδα, την Ευρώπη και τον κόσμο ........

Ευχές για καλή χρονιά το 2017

Ευχές για καλή χρονιά το 2017
...για όμορφα ταξίδια στη ζωή μας !!

Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου 2017

ΕΜΠΛΟΚΗ υπαλλήλων security, αστυνομικών, δικηγόρων και δικαστικών... στο κύκλωμα πορτοφολάδων του Μετρό...



Στη φωτογραφία τμήμα από τα πορτοφόλια που βρέθηκαν... 

ΕΜΠΛΟΚΗ υπαλλήλων security, αστυνομικών, δικηγόρων και δικαστικών... στο κύκλωμα πορτοφολάδων του Μετρό... // (Ε! βέβαια... "Καθωσπρέπει" κύκλωμα, με οργάνωση και ...αξιώσεις, χωρίς συμμετοχή αστυνομικών και δικαστικών, ΔΕΝ νοείται... / Στη φωτογραφία τμήμα από τα πορτοφόλια που βρέθηκαν... 
-Δ.Τζ.)
~~~
Νέα στοιχεία έρχονται στη δημοσιότητα για το κύκλωμα πορτοφολάδων που δρούσε στο Μετρό. Σύμφωνα με το «Βήμα», που επικαλείται στοιχεία της δικογραφίας την οποία σχημάτισε η Ασφάλεια Αττικής, στη μεγάλη 50μελή συμμορία που λυμαινόταν τους συρμούς του Μετρό και του ΗΣΑΠ φέρεται να συμμετείχαν υπάλληλοι security του Μετρό ή και αστυνομικοί που είχαν υπηρεσία εκεί και έπαιρναν μερίδιο από τα κέρδη.
Επιπλέον αστυνομικοί φέρονται να εντόπιζαν πορτοφολάδες στο Μετρό αλλά δεν τους συνελάμβαναν και αρκούνταν σε νουθεσίες ότι «αν τους πιάσουν ξανά θα τους πάνε στο δικαστήριο». Ακόμη μέλη της συμμορίας φαίνεται πως μέσω δικηγόρων, που ήδη ελέγχονται, επιχειρούσαν να δωροδοκήσουν δικαστές ώστε να έχουν ευνοϊκή μεταχείριση.
Η εν λόγω σπειρα πορτοφολάδων κατηγορείται για τουλάχιστον 764 κλοπές σε μέσα μαζικής μεταφοράς, από τις οποίες αποκόμισε κέρδη εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ.
Σύμφωνα πάντα με στοιχεία από τη δικογραφία, μια εκ των γυναικών, που συμμετείχε στο κύκλωμα και φέρεται να είχε οργανωτικό ρόλο, είχε συλληφθεί από αστυνομικούς του τμήματος Ακρόπολης αλλά αφέθηκε ελεύθερη πιθανόν, όπως γράφει το Βήμα, επειδή ήθελαν να αποφύγουν τον κόπο του σχηματισμού σχετικής δικογραφίας.
Οι παράτυπες «απαλευθερώσεις» των δραστών φαίνεται να επιβεβαιώνονται και από τις συνομιλίες των ίδιων των κακοποιών. Όπως αναφέρει μάλιστα το Βήμα, σε άλλες συνομιλίες τα μέλη της συμμορίας φαίνονται να έχουν επαφές με φρουρούς του Μετρό (ιδιωτικούς ή ανδρες της ΕΛ.ΑΣ) που μάλιστα εκφράζουν την ανησυχία τους γιατί δεν πληρώνονται για τις πληροφορίες που παρέχουν. Και οι οποίοι μάλιστα ζητούν επαφή με τα αρχηγικά μέλη της συμμορίας.
Σημαντικό τμήμα της δικογραφίας αφορά συνομιλίες δύο δικηγόρων με μέλη της συμμορίας όπου προχωρούν σε μεθοδεύσεις ώστε οι κλέφτες των πορτοφολιών να αποκτήσουν άδειες εργασίας και να εμφανίζουν πιθανόν ψεύτικες διευθύνσεις κατοικίας ώστε να έχουν θετική μεταχείριση στα δικαστήρια. Μάλιστα στον δικαστικό φάκελο έχουν ενταχθεί συνομιλίες όπου γίνεται λόγο για «κλεφτρόνια που βγάζουν άδειες εργασίας ώστε να παρουσιάζουν …έξοδα»
Επίσης σε στιχομυθία οι δικηγόροι φέρεται να ζητούν χρήματα από τους κλέφτες των πορτοφολιών για να προχωρήσουν σε «λαδώματα» στην Εισαγγελία. Σε ειδικό σημείο της δικογραφίας ζητείται η περαιτέρω εξέταση του ρόλου των συγκεκριμένων νομικών.
///// Πως δρούσε το κύκλωμα
Οι περισσότερες εις βάρος τουριστών, που μετακινούνταν από και προς το αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος». Τη δικογραφία σχημάτισε η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Αθηνών και σε αυτήν περιγράφονται ως αρχηγικά μέλη της συμμορίας ένας άνδρας και μια γυναίκα από την Αλβανία, 32 και 35 ετών. Και οι δύο έχουν πλούσιο «βιογραφικό», καθώς την τελευταία δεκαπενταετία μετρούν δεκάδες συλλήψεις για κλοπές από ΜΜΜ.
Συγκεκριμένα, ο 32χρονος είχε και το 2015 κατηγορηθεί για συμμετοχή σε σπείρα που διέπραττε κλοπές από επιβάτες του μετρό και του ηλεκτρικού, ενώ τον Αύγουστο συνελήφθη στον σταθμό του μετρό στο Σύνταγμα για το ίδιο αδίκημα. Εξίσου ή και περισσότερο δραστήρια ήταν η γυναίκα-αρχηγός της συμμορίας: ήταν υπεύθυνη για τη στελέχωση των ομάδων «κρούσης», διοχέτευε τα κλεμμένα κινητά στην Αλβανία, ενώ μετείχε και η ίδια στις «επιχειρήσεις» της ομάδας. Επιπλέον, μετέτρεπε το κλεμμένο συνάλλαγμα σε ευρώ και στη συνέχεια μοίραζε τη λεία στα μέλη της ομάδας.
Στην υπόθεση εμπλέκεται και 49χρονος απότακτος αστυνομικός, ενώ υπάρχει έμμεση εμπλοκή 54χρονου συγγενή γνωστής μουσικοσυνθέτιδας, ο οποίος είναι συλλέκτης αρχαίων αντικειμένων και διαμένει στη Γαλλία.
Σύμφωνα με τα δικαστικά έγγραφα, οι «ελαφροχέρηδες» έδειχναν προτίμηση στους σταθμούς του μετρό «Ευαγγελισμός», «Μέγαρο Μουσικής», «Σύνταγμα», «Πανόρμου», «Ομόνοια», ενώ επέλεγαν να δρουν τις ώρες αιχμής: από τις 7 π.μ. έως 9.30 π.μ. και από τις 5 μ.μ. έως τις 9 μ.μ., προκειμένου να εκμεταλλεύονται τον συνωστισμό στους συρμούς. Παρίσταναν τους τουρίστες και κρατούσαν χάρτες, εφημερίδες και τσαντάκια για να μην κινούν υποψίες. «Βασική προϋπόθεση για να ενεργήσουν αποτελούσε η απόσπαση της προσοχής του θύματος και η διαμόρφωση των κατάλληλων συνθηκών με τη δημιουργία τεχνητού συνωστισμού», αναφέρεται στη δικογραφία.
Πιο συγκεκριμένα τα μέλη της εκάστοτε ομάδας, περικύκλωναν το υποψήφιο θύμα και την στιγμή που ο ένας το έσπρωχνε, άλλο μέλος της ομάδας, συνήθως ο πιο «ελαφροχέρης», το προσέγγιζε και άρπαζε το πορτοφόλι, ή το κινητό του, χωρίς να γίνει αντιληπτός. Ταυτόχρονα, οι υπόλοιποι εγκλώβιζαν το θύμα, διασφαλίζοντας τη διαφυγή του δράστη.
Αυτός που αφαιρούσε το αντικείμενο το παρέδιδε άμεσα σε άλλο μέλος, και με αυτή την μορφή «σκυταλοδρομίας», ο τελευταίος απομακρυνόταν από το βαγόνι και αποβιβαζόταν στην επόμενη στάση, ενώ τα υπόλοιπα μέλη «σκόρπιζαν» σε διαφορετικές κατευθύνσεις.
Αφού απομακρύνονταν, ερευνούσαν τα πορτοφόλια αφαιρώντας από μέσα χρήματα κ.λπ. έγγραφα και στη συνέχεια τα απέρριπταν σε κάδους ή υπονόμους, κοντά στους σταθμούς και συνέχιζαν τη δράση τους.
Στη συνέχεια έτερα μέλη της οργάνωσης, με υποστηρικτικό ρόλο, έσπευδαν και παραλάμβαναν τα κλοπιμαία, έτσι ώστε αυτά να μην παραμένουν στην κατοχή των ομάδων «κρούσης», ελαχιστοποιώντας με τον τρόπο αυτό, τον εντοπισμό τους με τα κλοπιμαία, σε τυχόν γενόμενο αστυνομικό έλεγχο.
Κατόπιν, τα αρχηγικά μέλη καθόριζαν τα μερίδια που αντιστοιχούσαν για κάθε μέλος της ομάδας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: