Οι αρχαίοι Έλληνες συνήθιζαν να συναντιούνται σ' ένα μέρος της πόλης που ονομαζόταν Αγορά (=τόπος συνάθροισης), για να καλύψουν τις επικοινωνιακές και κοινωνικές τους ανάγκες. Αν και στην Αγορά έκαναν αγοραπωλησίες, εξού και η σύγχρονη σημασία της λέξης, αυτή ήταν κυρίως το μέρος όπου συζητούσαν, έκαναν καινούργιες γνωριμίες, μελετούσαν, μηχανεύονταν, δημιουργούσαν. (από την Βικιπαιδεία)

ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΚΥΨΕΛΗ

Οι ’Ελληνες…δέχονται όλους τους αδικημένους ξένους και όλους τους εξορισμένους από την πατρίδα των δι’ αιτίαν της Ελευθερίας». Ρήσεις του Ρήγα Βελεστινλή

Αυτός που αγωνίζεται μπορεί να χάσει, όμως αυτός που δεν αγωνίζεται ήδη έχει χάσει.

Bertolt Brecht, 1898-1956, Γερμανός συγγραφέας

~

"Η συμφιλίωση των πολιτισμών περνά μέσα από την οικουμενικότητα της Παιδείας"

εν αθήναις

εν αθήναις
.....................Σελίδα με έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση, με ειδήσεις από την Ελλάδα, την Ευρώπη και τον κόσμο ........

Ευχές για καλή χρονιά το 2017

Ευχές για καλή χρονιά το 2017
...για όμορφα ταξίδια στη ζωή μας !!

Πέμπτη 1 Ιανουαρίου 2009

Απαισιόδοξοι για το 2009 οι Έλληνες, σύμφωνα με δημοσκόπηση της Κάπα Research




Ανησυχία για τη νέα χρονιά



Πρίσμα
Αντιμέτωπη με τη σκοτεινή πλευρά της πραγματικότητας πιστεύει η ελληνική κοινωνία ότι θα βρεθεί το 2009.
Στη δημοσκόπηση της Κάπα Research για Το Βήμα, οι πολίτες προτάσσουν τους φόβους τους για χρεοκοπία της ελληνικής οικονομίας (59,2%) το 2009 και ακολούθως για την ανεξέλεγκτη κοινωνική έκρηξη (51,8%). Ωστόσο, το 63,1% δηλώνει ότι περιμένει λύσεις από το κράτος και μόλις το 24,6% θα δεχόταν θυσίες για να ξεπεραστεί η κρίση.Oι οικονομικές δυσκολίες είναι το θέμα που φοβίζει σε προσωπικό επίπεδο το 58,9% όσων έλαβαν μέρος στην έρευνα. Ακολουθούν τα προβλήματα υγείας (17,6%) και η απώλεια της δουλειάς για το 13%.
Οι Ελληνες εκφράζουν με αυξανόμενη ένταση τον φόβο τους για το μέλλον και την απογοήτευση από την τωρινή τους κατάσταση. Το 80,7% των πολιτών δηλώνει ότι κατά την άποψή τους τα πράγματα στην Ελλάδα τον τελευταίο χρόνο «πήγαν προς το χειρότερο». Δύο χρόνια πριν, το 2006, απογοητευμένο δήλωνε το 51,6% των πολιτών, ενώ θετικές εξελίξεις για τη ζωή του ανέμενε το 23,6%.
Η ίδια απαισιοδοξία αποτυπώνεται στο ερώτημα για τις προσδοκίες που έχουν οι πολίτες από το νέο έτος.
Η πλειονότητα (64,2%) πιστεύει ότι το 2009 θα είναι για την Ελλάδα «μια χειρότερη χρονιά», ενώ το 23,9% θεωρεί ότι «δεν θα υπάρξει ουσιαστική αλλαγή».
Μια καλύτερη χρονιά προσδοκά μόνο το 10,3% των πολιτών. Ευθύνες για τη δύσκολη κατάσταση της οικονομίας αποδίδουν οι πολίτες: στις κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ εξίσου σε ποσοστό 53,3%, στην κυβέρνηση της ΝΔ σε ποσοστό 29,1% και στις προηγούμενες κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ 16,6%. Παρά τη δυσμενή εικόνα που έχουν οι πολίτες για την κατάσταση της οικονομίας, το 40,4% πιστεύει ότι τα εισοδήματά του «θα μειωθούν αλλά λίγο» το 2009. Σημαντική μείωση των εσόδων του πιστεύει ότι θα έχει το 20,7%, ενώ το 19,6% αναμένει μικρή αύξηση.
Η συντριπτική πλειονότητα της κοινής γνώμης (94,4%) δηλώνει ότι αν δεν βγαίνει οικονομικά στη διάρκεια της χρονιάς θα προτιμήσει να προχωρήσει σε περικοπές και μόνο το 3,4% δηλώνει ότι θα δανειστεί για να διατηρήσει το σημερινό επίπεδο διαβίωσης. Οι πολίτες εκτιμούν επίσης ότι η ανεργία θα αυξηθεί σημαντικά (57,7%), αλλά την ίδια στιγμή το 56,3% θεωρεί απίθανο να βρεθεί χωρίς δουλειά μέσα στο 2009 και το 20,8% ελάχιστα πιθανό. Στο ερώτημα όμως «εσάς προσωπικά σας συμβαίνει να φοβάστε μήπως βρεθείτε σε κατάσταση φτώχειας;» , «ναι» απαντά το 64,4% και «όχι» το 32,4%.
Η σύγχυση της κοινής γνώμης αποτυπώνεται και σε άλλα ερωτήματα: Το 53% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι κατά την άποψή του αν το ΠΑΣΟΚ ήταν στην κυβέρνηση δεν θα υπήρχε ουσιαστική διαφορά από τη σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ (το 35,7% απαντά ότι θα ήταν προς όφελος των πιο φτωχών).
Κατά την άποψη των πολιτών το μεγαλύτερο πρόβλημα για τον Κ.Καραμανλή είναι «η αδυναμία υπουργών να παράγουν έργο» (50,9%). Οι περισσότεροι (59%) πιστεύουν ότι δεν έγιναν μεταρρυθμίσεις από την κυβέρνηση (αν και με αυτή την άποψη διαφωνεί το 39,5%) και απ΄ όσους απάντησαν αρνητικά το 44,3% θεωρεί ότι ο πρωθυπουργός δεν προχώρησε λόγω της ανεπάρκειας των υπουργών του και δευτερευόντως εξαιτίας της δικής του ατολμίας (25,6%).
Η παγκόσμια οικονομική κρίση έχει θορυβήσει την κοινή γνώμη. Τη μεγάλη ανησυχία του σχετικά με τις εξελίξεις στο θέμα αυτό εκφράζει το 87,7%. Οι περισσότεροι πολίτες εξέφρασαν την άποψη ότι σε σχέση με τις άλλες χώρες της ΕΕ οι επιπτώσεις στην Ελλάδα θα είναι μεγαλύτερες (43%), «δεν θα υπάρξει κάποια ουσιαστική διαφορά» πιστεύει το 28,1%, ενώ το 27,1% εκτιμά ότι θα είναι μικρότερες.
Ενδιαφέρον είναι ότι οι περισσότεροι πολίτες εμφανίζονται εξοικειωμένοι με την ιδέα ξένης εποπτείας στην οικονομία, καθώς το 55,1% πιστεύει ότι Ελλάδα μπορεί να βρεθεί υπό την επιτήρηση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
Η παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση σηματοδοτεί ένα τέλος εποχής για το 80,8% των πολιτών και για την αντιμετώπισή της εκφράζουν εμπιστοσύνη στους ακόλουθους θεσμούς: στην ΕΕ (58,8%), στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα (46,3%), στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (39,5%) και στην Παγκόσμια Τράπεζα (31,6%). Αξιοσημείωτα είναι τα ευρήματα της έρευνας για τις θυσίες τις οποίες είναι διατεθειμένοι να κάνουν οι Ελληνες. Το 24,6% δηλώνει ότι θα δεχόταν να συνεισφέρει με περισσότερη δουλειά και περισσότερους φόρους για να ξεπεραστεί η κρίση, αν και η πλειονότητα των πολιτών (63,1%) δηλώνει ότι «τα περιμένει όλα από το κράτος και τους πολιτικούς». Επιπλέον, στο ερώτημα «εσείς προσωπικά τι θα ήσασταν διατεθειμένος να υποστείτε σε περίπτωση χρεοκοπίας της ελληνικής οικονομίας το 2009;», περισσότερη εργασία χωρίς αύξηση των αποδοχών απαντά το 28,3%, επιβολή περισσότερων φόρων θα δεχόταν το 16,5% και μείωση του χρόνου εργασίας με μείωση των αποδοχών το 9,6%.
Πιο κερδισμένος πολιτικός αρχηγός
για το 2008 κρίνεται ο Γ. Παπανδρέου (39,1%).
Ακολουθούν ο «κανένας» με 17%, ο Αλ.Τσίπρας με 13,7%, η Αλέκα Παπαρήγα με 8,4%, ο Γ.Καρατζαφέρης με 6,4%. Στις τελευταίες θέσεις βρίσκονται ο Κ.Καραμανλής με 4,3% και ο Αλ.Αλαβάνος με 3,8%. Οι πολίτες σε ποσοστό 52% θεωρούν ότι η ενασχόληση της κοινωνίας με τα σκάνδαλα συμβαίνει εξαιτίας της αδυναμίας του πολιτικού συστήματος να αντιμετωπίσει την οικονομική κρίση και το 35,2% πιστεύει ότι γίνεται επειδή πρέπει να διαλευκανθούν τα σκάνδαλα.
Μόνο το 9,9% της κοινής γνώμης πιστεύει ότι ο πολιτικός κόσμος είναι σε θέση να εγγυηθεί τη διαλεύκανση τέτοιων σκανδάλων, ενώ το 85,5% θεωρεί ότι χρησιμοποιούνται οι κοινοβουλευτικές διαδικασίες για να συγκαλυφθούν οι ευθύνες των πολιτικών προσώπων. Υπέρ του χωρισμού Κράτους - Εκκλησίας τάσσεται το 74,8% μετά την εικόνα που σχημάτισε για το σκάνδαλο του Βατοπαιδίου.
*από το in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: