Οι αρχαίοι Έλληνες συνήθιζαν να συναντιούνται σ' ένα μέρος της πόλης που ονομαζόταν Αγορά (=τόπος συνάθροισης), για να καλύψουν τις επικοινωνιακές και κοινωνικές τους ανάγκες. Αν και στην Αγορά έκαναν αγοραπωλησίες, εξού και η σύγχρονη σημασία της λέξης, αυτή ήταν κυρίως το μέρος όπου συζητούσαν, έκαναν καινούργιες γνωριμίες, μελετούσαν, μηχανεύονταν, δημιουργούσαν. (από την Βικιπαιδεία)

ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΚΥΨΕΛΗ

Οι ’Ελληνες…δέχονται όλους τους αδικημένους ξένους και όλους τους εξορισμένους από την πατρίδα των δι’ αιτίαν της Ελευθερίας». Ρήσεις του Ρήγα Βελεστινλή

Αυτός που αγωνίζεται μπορεί να χάσει, όμως αυτός που δεν αγωνίζεται ήδη έχει χάσει.

Bertolt Brecht, 1898-1956, Γερμανός συγγραφέας

~

"Η συμφιλίωση των πολιτισμών περνά μέσα από την οικουμενικότητα της Παιδείας"

εν αθήναις

εν αθήναις
.....................Σελίδα με έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση, με ειδήσεις από την Ελλάδα, την Ευρώπη και τον κόσμο ........

Ευχές για καλή χρονιά το 2017

Ευχές για καλή χρονιά το 2017
...για όμορφα ταξίδια στη ζωή μας !!

Δευτέρα 10 Οκτωβρίου 2016

“Κοινωνική υδρογονοβόμβα”: Έρευνα αποτυπώνει την τραγική κατάσταση για τις νέες γενιές στην Ελλάδα

ΘΕΜΑΤΑ


Την τεράστια αδικία σε βάρος των νέων, που οδηγεί σε χαμένες γενιές, και την «κοινωνική υδρογονοβόμβα» των ΝΕΕΤs περιγράφει μια μελέτη, αυτή τη φορά από τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης.

Στην 8η έκθεσή του, «Society in a Glance 2016», που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα, περιλαμβάνει ειδικό κεφάλαιο το οποίο εστιάζει στις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στους νέους ανθρώπους 15-29 ετών στις 35 χώρες του ΟΟΣΑ και τις τεράστιες δυσκολίες που αντιμετωπίζει σήμερα στη ζωή του μια μερίδα αυτών, οι επονομαζόμενοι NEETs.
Πρόκειται για 40 εκατομμύρια νέους που σήμερα δεν έχουν εργασία, δεν σπουδάζουν και δεν καταρτίζονται επαγγελματικά (Νο Employment, Education, Training-Νeets).
Αποτελούν το 15% του συνόλου των νέων ηλικίας 15 έως 29 ετών των χωρών του ΟΟΣΑ και οι δύο στους τρεις εξ αυτών έχουν πάψει να ψάχνουν ενεργά για δουλειά.
Ενας μεγάλος αριθμός από αυτούς εγκαταλείπει το σχολείο στα μέσα της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, κάτι που θα τους στοιχίσει αργότερα σε δεξιότητες και ευκαιρίες απασχόλησης.
Για το 20% αυτών η χρονική περίοδος χωρίς δουλειά, εκπαίδευση και κατάρτιση διαρκεί πάνω από ένα χρόνο και τις περισσότερες φορές οδηγεί σε αποθάρρυνση και αποκλεισμό.
Οι ΝΕΕΤs έχουν χαμηλότερα επίπεδα ευτυχίας, εμπιστοσύνης και ικανοποίησης από τη ζωή τους ενώ ενδιαφέρονται λιγότερο για την πολιτική.
Το συνολικό ακαθάριστο προϊόν που χάνεται από την αδρανοποίησή τους εκτιμάται στα 360-605 δισ. δολάρια, δηλαδή το 0,9%-1,5% του ΑΕΠ των χωρών του ΟΟΣΑ.
Η έκθεση τονίζει ότι η μεγέθυνση αυτής της «κοινωνικής υδρογονοβόμβας» δεν είναι άσχετη της διεθνούς οικονομικής κρίσης.
Αποκαλύπτει ότι μεταξύ 2007 και 2014 μία στις δέκα θέσεις εργασίας νέων κάτω των 30 ετών καταστράφηκε, ενώ στην Ισπανία, την Ελλάδα και την Ιρλανδία ο αριθμός των εργαζόμενων νέων μειώθηκε στο μισό.
Τραγική κατάσταση
Ειδικά στην Ελλάδα των αλλεπάλληλων μνημονίων η κατάσταση, όπως αποτυπώνεται από τις λίστες της μελέτης, δείχνει τραγική. Η χώρα μας έχει το υψηλότερο ποσοστό ΝΕΕΤs στις χώρες του ΟΟΣΑ μετά την Τουρκία και την Ιταλία και το υψηλότερο ποσοστό ΝΕΕΤs που κατέχουν πανεπιστημιακούς τίτλους. Επίσης, έχει το υψηλότερο ποσοστό ΝΕΕΤs που ζουν με τους γονείς τους, το υψηλότερο ποσοστό ΝΕΕΤs στις τάξεις των νέων που έχουν γεννηθεί σε ξένη χώρα (μετανάστες, πρόσφυγες κ.λπ.) και το υψηλότερο ποσοστό νέων που βρίσκεται σε κατάσταση NEET για περισσότερο από ένα χρόνο.
Το κόστος αυτών των παιδιών για την ελληνική οικονομία αποτιμάται στο 2% του ΑΕΠ και είναι αρκετά μεγαλύτερο από τον αντίστοιχο μέσο όρο του ΟΟΣΑ και το δεύτερο υψηλότερο μετά από αυτό της Τουρκίας (3,4% του ΑΕΠ).
Οσον αφορά τη μέριμνα γι’ αυτούς είναι μηδαμινή. Ενδεικτικά η Ελλάδα έχει το 5ο χαμηλότερο ποσοστό νέων που λαμβάνουν οικογενειακό επίδομα.
Ο ΟΟΣΑ προειδοποιεί ότι η αβεβαιότητα που δέρνει τη ζωή αυτών των παιδιών μπορεί να τροφοδοτήσει σοβαρές και μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στην υγεία, τη γονιμότητα, την εγκληματικότητα και σταδιακά να θέσει σε κίνδυνο την κοινωνική συνοχή και καλεί τις κυβερνήσεις να καταρτίσουν προσεκτικά στοχευμένα προγράμματα για την επανένταξη αυτών των νέων.
Μπάμπης Μιχάλης