Οι αρχαίοι Έλληνες συνήθιζαν να συναντιούνται σ' ένα μέρος της πόλης που ονομαζόταν Αγορά (=τόπος συνάθροισης), για να καλύψουν τις επικοινωνιακές και κοινωνικές τους ανάγκες. Αν και στην Αγορά έκαναν αγοραπωλησίες, εξού και η σύγχρονη σημασία της λέξης, αυτή ήταν κυρίως το μέρος όπου συζητούσαν, έκαναν καινούργιες γνωριμίες, μελετούσαν, μηχανεύονταν, δημιουργούσαν. (από την Βικιπαιδεία)

ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΚΥΨΕΛΗ

Οι ’Ελληνες…δέχονται όλους τους αδικημένους ξένους και όλους τους εξορισμένους από την πατρίδα των δι’ αιτίαν της Ελευθερίας». Ρήσεις του Ρήγα Βελεστινλή

Αυτός που αγωνίζεται μπορεί να χάσει, όμως αυτός που δεν αγωνίζεται ήδη έχει χάσει.

Bertolt Brecht, 1898-1956, Γερμανός συγγραφέας

~

"Η συμφιλίωση των πολιτισμών περνά μέσα από την οικουμενικότητα της Παιδείας"

εν αθήναις

εν αθήναις
.....................Σελίδα με έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση, με ειδήσεις από την Ελλάδα, την Ευρώπη και τον κόσμο ........

Ευχές για καλή χρονιά το 2017

Ευχές για καλή χρονιά το 2017
...για όμορφα ταξίδια στη ζωή μας !!

Τετάρτη 22 Δεκεμβρίου 2010

Ζητείται νέος πατριωτισμός

Ζητείται νέος πατριωτισμός


Με πνεύμα του πατριωτισμού να κινηθούν οι επιχειρηματίες και να σταματήσουν να φοροδιαφεύγουν και να εισφοροδιαφεύγουν. Οι ίδιοι να προχωρήσουν σε επενδύσεις ώστε να αρχίσει να κινείται η οικονομία.


Του Θανάση Λυρτσογιάννη*

Ζητείται πατριωτισμός. Ενας νέος σύγχρονος πατριωτισμός που θα βοηθήσει τη χώρα να αντιμετωπίσει τα προβλήματα και να βγει από την κρίση που κυριολεκτικά απειλή την ύπαρξή της αν δεν αναστραφεί η φορά των πραγμάτων.

Πατριωτικά να σκεφθούν και πράξουν οι εφοριακοί ώστε να εισπράξουν τους φόρους, να πατάξουν τη φοροδιαφυγή. Το ίδιο να κάνουν και οι υπόλοιποι δημόσιοι υπάλληλοι.

Με πνεύμα του πατριωτισμού να κινηθούν οι επιχειρηματίες και να σταματήσουν να φοροδιαφεύγουν και να εισφοροδιαφεύγουν. Οι ίδιοι να προχωρήσουν σε επενδύσεις ώστε να αρχίσει να κινείται η οικονομία.

Με γνώμονα το πατριωτικό συμφέρον να συμπεριφερθούν οι καταναλωτές και να προτιμούν τα ελληνικά προϊόντα αντί των εισαγόμενων.

Στη ρότα του νέου πατριωτισμού να κινηθούν και οι πολιτικοί. Προπαντός αυτοί, αφού από τις αποφάσεις τους εξαρτάται σε πολύ μεγάλο βαθμό η πορεία της χώρας.

Ειδικά για τους πολιτικούς ο νέος πατριωτισμός δεν περιορίζεται στη σωτηρία της χώρας, αλλά είναι άρρηκτα δεμένος με την επικράτηση της κοινωνικής δικαιοσύνης, την προστασία των κατώτερων εισοδηματικά στρωμάτων, την εκμηδένιση της διαφθοράς, την παραδειγματική τιμωρία ενόχων για διασπάθιση δημοσίου χρήματος, την πάταξη της φοροδιαφυγής και τη μεταρρύθμιση του συνόλου της οικονομίας ώστε να καταστεί ανταγωνιστική.

Βεβαίως, δεν είμαστε αιθεροβάμονες να πιστεύουμε ότι η κοινωνία μας μπορεί να αλλάξει τόσο ριζικά σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα. Αλλά δεν αποκλείεται το ένστικτο της αυτοσυντήρησης να μας επιτρέψει να υπερβούμε τους εαυτούς μας.

"Η" Online 23/12 09:06

Κορνήλιος Καστοριάδης ο Έλληνας φιλόσοφος, οικονομολόγος και ψυχαναλυτής...

Κορνήλιος Καστοριάδης (1922-1997)


Ο Κορνήλιος Καστοριάδης ήταν Έλληνας φιλόσοφος, οικονομολόγος και ψυχαναλυτής. Συγγραφέας του έργου Η Φαντασιακή Θέσμιση της Κοινωνίας, διευθυντής σπουδών στην Σχολή Ανωτέρων Σπουδών Κοινωνικών Επιστημών του Παρισιού από το 1979, και φιλόσοφος της αυτονομίας, υπήρξε ένας από τους μεγαλύτερους στοχαστές του 20ου αιώνα.


Διαβάστε το: