Οι αρχαίοι Έλληνες συνήθιζαν να συναντιούνται σ' ένα μέρος της πόλης που ονομαζόταν Αγορά (=τόπος συνάθροισης), για να καλύψουν τις επικοινωνιακές και κοινωνικές τους ανάγκες. Αν και στην Αγορά έκαναν αγοραπωλησίες, εξού και η σύγχρονη σημασία της λέξης, αυτή ήταν κυρίως το μέρος όπου συζητούσαν, έκαναν καινούργιες γνωριμίες, μελετούσαν, μηχανεύονταν, δημιουργούσαν. (από την Βικιπαιδεία)

ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΚΥΨΕΛΗ

Οι ’Ελληνες…δέχονται όλους τους αδικημένους ξένους και όλους τους εξορισμένους από την πατρίδα των δι’ αιτίαν της Ελευθερίας». Ρήσεις του Ρήγα Βελεστινλή

Αυτός που αγωνίζεται μπορεί να χάσει, όμως αυτός που δεν αγωνίζεται ήδη έχει χάσει.

Bertolt Brecht, 1898-1956, Γερμανός συγγραφέας

~

"Η συμφιλίωση των πολιτισμών περνά μέσα από την οικουμενικότητα της Παιδείας"

εν αθήναις

εν αθήναις
.....................Σελίδα με έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση, με ειδήσεις από την Ελλάδα, την Ευρώπη και τον κόσμο ........

Ευχές για καλή χρονιά το 2017

Ευχές για καλή χρονιά το 2017
...για όμορφα ταξίδια στη ζωή μας !!

Δευτέρα 20 Νοεμβρίου 2017

Κάτοικοι της Ικαρίας αποκαλύπτουν στο BBC τα μυστικά της μακροζωίας τους -Για να πατήσεις τα 100

ΤΟ 1/3 ΤΟΥ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ ΖΕΙ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 90 ΧΡΟΝΙΑ

Φωτογραφία: SOOC

Οδοιπορικό στην Ικαρία έκανε δημοσιογράφος του BBC, θέλοντας να ανακαλύψει το μυστικό της μακροζωίας των ηλικιωμένων κατοίκων του νησιού.
Η απεσταλμένη Μαρίζα Τεγιάντα συνομίλησε με τους κατοίκους του νησιού και πρώτα με την Ιωάννα Πρωϊου, η οποία είναι 105 ετών.
Η ηλικιωμένη δημιουργεί με το αργαλειό της υφασμάτινες τσάντες και ρούχα τα οποία πουλά στο χωριό της στο Χριστό Ραχών, όπου κατοικούν 300 περίπου άτομα. «Τα χέρια της όσο δουλεύει κινούνται με ρυθμικό τρόπο ενώ μου λέει πόσο αγαπάει αυτό που κάνει ακόμα και σε αυτή την ηλικία», γράφει η Τεγιάντα.


«Κάνε στη ζωή σου αυτό που θες με πάθος», συμβουλεύει η κυρία Ιωάννα, αναφέροντας πως είναι χήρα από μικρή, αλλά βρήκε δύναμη να συνεχίσει μέσω της δουλειά της.

Όπως περιγράφει το BBC δεν υπάρχει φασαρία σε αυτό το νησί, όλα είναι γαλήνια. Οι κάτοικοι απολαμβάνουν τον καφέ τους, οι καταστηματάρχες ανοιγοκλείνουν τα μαγαζιά τους χωρίς να έχουν ωράριο, ενώ πολλά καταστήματα έχουν ένα πρωτότυπο σύστημα τιμών: οι πελάτες παίρνουν ό,τι θέλουν και αφήνουν στον πάγκο χρήματα ως αντάλλαγμα.

Το νησί διαφέρει από τα υπόλοιπα, διότι η Ικαρία μαζί με τη Σαρδηνία, την Νικόγια στην Κόστα Ρίκα, την Oκινάγουα στην Ιαπωνία και την Λόμα Λίντα στην Καλιφόρνια είναι ανάμεσα στις περιοχές όπου οι άνθρωποι ζουν περισσότερο από τους υπόλοιπους (συγκεκριμένα το 1/3 του πληθυσμού ζει για πάνω από 90 χρόνια).


Ένα από τα μυστικά τους είναι επίσης η υγιεινή διατροφή και ο ενεργός τρόπος ζωής. Συγκεκριμένα, οι επιστήμονες πιστεύουν πως ρόλο παίζουν και οι στενοί δεσμοί που διατηρούν τα μέλη των οικογενειών στο νησί.
Οι Ικαριώτες τα έχουν καλά με όλους... έχουν καλές σχέσεις με τους γείτονες τους, οι ηλικιωμένοι προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στην κοινότητα και οι παππούδες «τρέχουν» επιχειρήσεις ή μεγαλώνουν τα εγγόνια τους.

Τέλος ο γιατρός, κ. Χριστόδουλος Ξενάκης που πλέον έχει συνταξιοδοτηθεί ανέφερε στο BBC μία άλλη θεωρία για τον τρόπο που οι κάτοικοι του νησιού αποφεύγουν το περιττό άγχος. Σύμφωνα με τον 81χρονο, που θεωρείται νέος για τα δεδομένα του νησιού, η μακροζωία οφείλεται στο γεγονός ότι όλοι εκεί ζουν για ένα σκοπό στην ζωή του, τον οποίο εκπληρώνουν με μεράκι, ενώ οι κάτοικοι του νησιού δεν αγχώνονται ποτέ με τον χρόνο και ποτέ δεν κανονίζουν ραντεβού. 

Φωτογραφίες: Shutterstock


Πηγή:  iefimerida.gr