Οι αρχαίοι Έλληνες συνήθιζαν να συναντιούνται σ' ένα μέρος της πόλης που ονομαζόταν Αγορά (=τόπος συνάθροισης), για να καλύψουν τις επικοινωνιακές και κοινωνικές τους ανάγκες. Αν και στην Αγορά έκαναν αγοραπωλησίες, εξού και η σύγχρονη σημασία της λέξης, αυτή ήταν κυρίως το μέρος όπου συζητούσαν, έκαναν καινούργιες γνωριμίες, μελετούσαν, μηχανεύονταν, δημιουργούσαν. (από την Βικιπαιδεία)

ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΚΥΨΕΛΗ

Οι ’Ελληνες…δέχονται όλους τους αδικημένους ξένους και όλους τους εξορισμένους από την πατρίδα των δι’ αιτίαν της Ελευθερίας». Ρήσεις του Ρήγα Βελεστινλή

Αυτός που αγωνίζεται μπορεί να χάσει, όμως αυτός που δεν αγωνίζεται ήδη έχει χάσει.

Bertolt Brecht, 1898-1956, Γερμανός συγγραφέας

~

"Η συμφιλίωση των πολιτισμών περνά μέσα από την οικουμενικότητα της Παιδείας"

εν αθήναις

εν αθήναις
.....................Σελίδα με έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση, με ειδήσεις από την Ελλάδα, την Ευρώπη και τον κόσμο ........

Ευχές για καλή χρονιά το 2017

Ευχές για καλή χρονιά το 2017
...για όμορφα ταξίδια στη ζωή μας !!

Τρίτη 1 Μαρτίου 2011

ΟΧΙ λένε οι Κυψελιώτες στο τερατώδους μεγέθους κτιριακού συγκροτήματος με πέντε υπόγειους ορόφους και οκτώ ορόφου στο πάρκο του Αγίου Αθανασίου

...για την διάσωση του πάρκου του Αγίου Αθανασίου

Με αφορμή την εκδίκαση στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσφυγής της κατασκευαστικής εταιρίας, που έχει αναλάβει την οικοδόμηση του πάρκου του Αγίου Αθανασίου, η «Συντονιστική Επιτροπή Κατοίκων Άνω Κυψέλης» εξέφρασε για άλλη
μια την αγωνία της για την διάσωση του χώρου. Σε σχετική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στις 2 Φεβρουαρίου σε αίθουσα του πολιτιστικού κέντρου του Δήμου Αθηναίων, στην οδό Καλογερά 18, κοντά στην πλατεία Κυψέλης. εκπρόσωποι του Δημοτικού και του Περιφερειακού Συμβουλίου είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για την υπόθεση, η οποία συνοπτικά έχει ως εξής:

· Στις 16.2.11 πρόκειται να εκδικαστεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας η υπόθεση σχετικά με το πάρκο Αγίου Αθανασίου στην Άνω Κυψέλη. Πρόκειται για ένα χώρο 5 περίπου στρεμμάτων μεταξύ των οδών Κρίσσης- Ερατούς – Πυθίας και Κοτυλαίου το οποίο αγόρασε το 1920 ο Μητροπολίτης Νευροκοπίου Γεώργιος Παπαγεωργίου για την ανέγερση του Ναού του Αγίου Αθανασίου και την ίδρυση Κατηχητικής Σχολής.

· Το 1940, ο Μητροπολίτης Νευροκοπίου παραχώρησε με δωρεά το χώρο αυτό στο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας για να ανακαλέσει στη συνέχεια τη δωρεά, το 1958.
· Μετά το θάνατο του ιδρυτή και κατόπιν πολλών και μακροχρόνιων δικαστικών αγώνων μεταξύ της Αρχιεπισκοπής Αθηνών και του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, ο χώρος αποδόθηκε με σχετική δικαστική απόφαση το 2001 στο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας το οποίο, ενάντια στη διαθήκη του ιδρυτή, αποφάσισε να τον εκμεταλλευτεί εμπορικά.

· Οι κάτοικοι με έκπληξη πληροφορήθηκαν από τον Τύπο (εφημερίδα Ελευθεροτυπία 7-3-2005) ότι για την παραπάνω έκταση εκδόθηκε οικοδομική άδεια με αρ. 286/25-2-2005 από την Διεύθυνση Πολεοδομίας Δήμου Αθηναίων για την ανέγερση, με το σύστημα της αντιπαροχής στην εταιρεία Κυψέλη ΑΤΕΕ, ενός τερατώδους μεγέθους κτιριακού συγκροτήματος με πέντε υπόγειους ορόφους και οκτώ ορόφους πάνω από το ισόγειο και δώμα. Προοριζόταν για τη στέγαση κατοικιών, γραφείων καταστημάτων, αίθουσας πολλαπλών χρήσεων, υπογείου σταθμού αυτοκινήτων και αποθηκών. Για την ανέγερση αυτού του συγκροτήματος, συνολικού εμβαδού 40.000 τ.μ, που θα κάλυπτε ολόκληρο σχεδόν το οικοδομικό τετράγωνο, θα έπρεπε να καταστραφούν τα 150 κυπαρίσσια, πεύκα, ελιές και άλλα αυτοφυή και πολυετή δέντρα!

Η προσφυγή
Οι κάτοικοι εναντιώθηκαν στην απόφαση αυτή αφού ο χώρος αυτός είναι ο τελευταίος φυσικός πνεύμονας πρασίνου σε μια τόσο πυκνοκατοικημένη και υποβαθμισμένη συνοικία όπως αυτή της Κυψέλης. Το Διοικητικό Εφετείο Αθηνών, στο οποίο προσέφυγαν οι κάτοικοι πρωτόδικα, αποφάσισε (απόφαση 624/2007) την ακύρωση της οικοδομικής άδειας αρ. 286/25-2-2005.

Εναντίον αυτής της απόφασης του Διοικητικού Εφετείου έγινε έφεση α. από την τεχνική εταιρεία Κυψέλη ΑΤΕΕ και β. από το Δήμο Αθηναίων. Πρέπει να σημειωθεί ότι ενώ το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αθηναίων στην 6η συνεδρίασή του στις 9-3-2005 αποφάσισε ομόφωνα να παραμείνει ο περιβάλλων χώρος της εκκλησίας του Αγίου Αθανασίου «χώρος πρασίνου», η Δημαρχιακή Επιτροπή στην 15η συνεδρίασή της, στις 26-3-2008 αποφάσισε κατά πλειοψηφία την άσκηση εφέσεως ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας κατά της 624/2007 αποφάσεως του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών!

Το επιχείρημα ότι το Άρθρο 18 §8 του Συντάγματος δεν επιτρέπει την απαλλοτρίωση περιουσιακών στοιχείων του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, στην περίπτωση «του πάρκου του Αγ. Αθανασίου» αντικρούεται από το τουλάχιστον ισοδύναμο Άρθρο 24 §1 του Συντάγματος που αναθέτει ρητά στην Πολιτεία την προστασία και ανάδειξη του φυσικού περιβάλλοντος της χώρας: «Το Κράτος υποχρεούται να λαμβάνει προληπτικά – κατασταλτικά μέτρα προς διαφύλαξη του φυσικού περιβάλλοντος».

Ο Οργανισμός Ρυθμιστικού Σχεδίου και Προστασίας Περιβάλλοντος Αθήνας, στο αριθ. 1755/18.5.05 έγγραφο του προς το Γραφείο Κοινοβουλευτικού Ελέγχου Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. αποφαίνεται ότι «η διάθεση του χώρου (του Ι. Ναού Αγ. Αθανασίου Κυψέλης) για πράσινο και αναψυχή μπορεί να γίνει μόνο κατόπιν συμφώνου γνώμης του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, ιδιοκτήτου του χώρου. Αυτό, το γνωρίζουν όλοι οι κάτοικοι της Κυψέλης, το έχει δεχθεί και ευχηθεί τόσο σε γράμμα του προς την Συντονιστική Επιτροπή αλλά και «από άμβωνος» ο ίδιος ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας Θεόδωρος. Αρκεί βέβαια η Πολιτεία να τον βοηθήσει να αντιμετωπίσει τις οικονομικές απαιτήσεις της οικοδομικής εταιρείας.

Καταλήγοντας η Συντονιστική Επιτροπή, σε σχετικό ενημερωτικο σημείωμα που διένειμε επισημαίνει πως: «Στις 16-2-2011, οι κάτοικοι της περιοχής ζητούν και απαιτούν να χαρακτηριστεί οριστικά αυτός ο υπέροχος και μοναδικός για την Άνω Κυψέλη χώρος ως «χώρος πρασίνου» όπως επιτάσσει ρητά η νομοθεσία του κράτους για την προστασία του περιβάλλοντος και η κοινή λογική και ευαισθησία για τον σεβασμό στην ανθρώπινη ποιότητα ζωής».

Στην κατάμεστη αίθουσα, από περιοίκους του πάρκου, αλλά και κατοίκους της ευρύτερης περιοχής που δραστηριοποιούνται για την διάσωση άλλων χώρων, παραβρέθηκαν Δημοτικοί και Περιφερειακοί Σύμβουλοι από όλο σχεδόν το σύνολο των παρατάξεων και είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για το ιστορικό της υπόθεσης.

Από όλες τις πλευρές εκφράστηκε θετική διάθεση για την διάσωση του πάρκου, εκκρεμεί βέβαια η υλοποίηση όσων αναφερθηκαν.


Τελευταία Ενημέρωση ( Τρίτη, 22 Φεβρουάριος 2011 10:37 )