Οι αρχαίοι Έλληνες συνήθιζαν να συναντιούνται σ' ένα μέρος της πόλης που ονομαζόταν Αγορά (=τόπος συνάθροισης), για να καλύψουν τις επικοινωνιακές και κοινωνικές τους ανάγκες. Αν και στην Αγορά έκαναν αγοραπωλησίες, εξού και η σύγχρονη σημασία της λέξης, αυτή ήταν κυρίως το μέρος όπου συζητούσαν, έκαναν καινούργιες γνωριμίες, μελετούσαν, μηχανεύονταν, δημιουργούσαν. (από την Βικιπαιδεία)

ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΚΥΨΕΛΗ

Οι ’Ελληνες…δέχονται όλους τους αδικημένους ξένους και όλους τους εξορισμένους από την πατρίδα των δι’ αιτίαν της Ελευθερίας». Ρήσεις του Ρήγα Βελεστινλή

Αυτός που αγωνίζεται μπορεί να χάσει, όμως αυτός που δεν αγωνίζεται ήδη έχει χάσει.

Bertolt Brecht, 1898-1956, Γερμανός συγγραφέας

~

"Η συμφιλίωση των πολιτισμών περνά μέσα από την οικουμενικότητα της Παιδείας"

εν αθήναις

εν αθήναις
.....................Σελίδα με έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση, με ειδήσεις από την Ελλάδα, την Ευρώπη και τον κόσμο ........

Ευχές για καλή χρονιά το 2017

Ευχές για καλή χρονιά το 2017
...για όμορφα ταξίδια στη ζωή μας !!

Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου 2009

Η πιο ζεστή δεκαετία της ανθρώπινης ιστορίας



Από το 1850, οπότε και άρχισε η επιστημονική μετεωρολογική καταγραφή, ποτέ ο πλανήτης δεν είχε τόσο υψηλή θερμοκρασία

Η θερμότερη δεκαετία στην ιστορία της μετεωρολογίας - δηλαδή από το 1850, χρονιά κατά την οποία άρχισαν να καταγράφονται επιστημονικά οι θερμοκρασίες- θα είναι κατά πάσα πιθανότητα η τρέχουσα: από το 2000 ως το 2009. Το θλιβερό αυτό ρεκόρ ανακοίνωσε χθες ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός (WΜΟ) στη Διάσκεψη του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή, στην Κοπεγχάγη.

Ο WΜΟ εκτιμά επίσης ότι το 2009 θα είναι μία από τις πέντε πιο θερμές χρονιές που έχουν καταγραφεί ποτέ, αν και το απόλυτο ρεκόρ υψηλής μέσης θερμοκρασίας θα «διατηρήσει» το έτος 1998, όταν το γνωστό μετεωρολογικό φαινόμενο «Ελ Νίνιο» αύξησε αφύσικα τη θερμοκρασία στον ανατολικό Ειρηνικό Ωκεανό. Και εφέτος είναι χρονιά «επώασης» του «Ελ Νίνιο», κάτι που εξηγεί εν μέρει την άνοδο της μέσης θερμοκρασίας, η οποία ειδικά σε μερικές περιοχές του πλανήτη (την Κεντρική Αφρική, τη Νότια Ασία και ορισμένες επαρχίες της Κίνας) θα σημειώσει μάλλον ρεκόρ όλων των εποχών. Ωστόσο σε άλλες περιοχές, όπως η Βόρεια Αμερική, η μέση θερμοκρασία ήταν εφέτος αισθητά χαμηλότερη από το συνηθισμένο, με αποτέλεσμα το 2009 να οδεύει προς το πέμπτο σκαλί του «βάθρου» με τις πιο ζεστές χρονιές στη νεότερη Ιστορία. Μετά το 1998, τα τρία θερμότερα έτη είναι αντιστοίχως το 2003, το 2005 και το 2007, ενώ το 2008 ήταν μόλις η 11η πιο ζεστή χρονιά στα χρονικά. Στα αξιοσημείωτα του 2009 ήταν τα «αφύσικα» κύματα καύσωνα που έπληξαν την Ινδία τον Μάιο και τη βόρεια Κίνα τον Ιούνιο, αλλά και τα υπερβολικά θερμά φαινόμενα που παρατηρήθηκαν στο νότιο άκρο της Λατινικής Αμερικής.

Ο γενικός γραμματέας του WΜΟ Μισέλ Ζαρό έκανε τις παραπάνω ανακοινώσεις διευκρινίζοντας ότι τα οριστικά αποτελέσματα θα ανακοινωθούν τον Μάρτιο του 2010. Ερωτηθείς σχετικά με τις προγνώσεις του για τα επόμενα χρόνια ο κ. Ζαρό αρνήθηκε να κάνει οποιαδήποτε πρόγνωση για κάθε επόμενο έτος ξεχωριστά. «Υπάρχει μια τάση ανόδου της θερμοκρασίας, δεν έχουμε αμφιβολία γι΄ αυτό, αλλά δεν μπορώ να κάνω προβλέψεις για την επόμενη χρονιά» εξήγησε. Να σημειωθεί ότι η δημοσιοποίηση των στοιχείων έρχεται ως πρόσθετη απάντηση στην προσπάθεια «αντεπίθεσης» των λεγόμενων «σκεπτικιστών» της κλιματικής αλλαγής, οι οποίοι τον τελευταίο καιρό προσπάθησαν εκ νέου- καταφεύγοντας ακόμη και σε υποκλοπές μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου- να κατηγορήσουν τους ειδικούς για το κλίμα επιστήμονες ότι υπερβάλλουν και ότι «φουσκώνουν» εσκεμμένα τα στοιχεία για την υπερθέρμανση.

*εφημ. "ΤΟ ΒΗΜΑ" Τετάρτη 9 Δεκεμβρίου 2009