Οι αρχαίοι Έλληνες συνήθιζαν να συναντιούνται σ' ένα μέρος της πόλης που ονομαζόταν Αγορά (=τόπος συνάθροισης), για να καλύψουν τις επικοινωνιακές και κοινωνικές τους ανάγκες. Αν και στην Αγορά έκαναν αγοραπωλησίες, εξού και η σύγχρονη σημασία της λέξης, αυτή ήταν κυρίως το μέρος όπου συζητούσαν, έκαναν καινούργιες γνωριμίες, μελετούσαν, μηχανεύονταν, δημιουργούσαν. (από την Βικιπαιδεία)

ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΚΥΨΕΛΗ

Οι ’Ελληνες…δέχονται όλους τους αδικημένους ξένους και όλους τους εξορισμένους από την πατρίδα των δι’ αιτίαν της Ελευθερίας». Ρήσεις του Ρήγα Βελεστινλή

Αυτός που αγωνίζεται μπορεί να χάσει, όμως αυτός που δεν αγωνίζεται ήδη έχει χάσει.

Bertolt Brecht, 1898-1956, Γερμανός συγγραφέας

~

"Η συμφιλίωση των πολιτισμών περνά μέσα από την οικουμενικότητα της Παιδείας"

εν αθήναις

εν αθήναις
.....................Σελίδα με έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση, με ειδήσεις από την Ελλάδα, την Ευρώπη και τον κόσμο ........

Ευχές για καλή χρονιά το 2017

Ευχές για καλή χρονιά το 2017
...για όμορφα ταξίδια στη ζωή μας !!

Πέμπτη 26 Μαΐου 2016

Τo ΣΑΒΒΑΤΟ 28 & την ΚΥΡΙΑΚΗ 29 ΜΑΪΟΥ 2016 και ώρα 8.30 μμ, στο STUDIO ΚΥΨΕΛΗΣ Σπετσοπούλας 9 από Κυψέλης 51 θα παρουσιασθεί το Θεατρικό Αναλόγιο «ΚΥΠΡΙΑ ΕΠΗ, Ες Αφροδίτην Κύπρου μεδέουσαν» απαγγελλόμενο σε δακτυλικό εξάμετρο


Τo ΣΑΒΒΑΤΟ 28 & την ΚΥΡΙΑΚΗ 29 ΜΑΪΟΥ 2016 και ώρα 8.30 μμ, στο STUDIO ΚΥΨΕΛΗΣ Σπετσοπούλας 9 από Κυψέλης 51 θα παρουσιασθεί το Θεατρικό Αναλόγιο «ΚΥΠΡΙΑ ΕΠΗ, Ες Αφροδίτην Κύπρου μεδέουσαν» απαγγελλόμενο σε δακτυλικό εξάμετρο. 
Διάρκεια 90 λεπτά // ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ // Tηλ. κρατήσεων 210 8819 571
Συμμετέχουν φιλικά οι ηθοποιοί:
Γιώργος Λιβανός – Ραψωδός – Αγχίσης 
Άννα Σπυριδάκη – Ραψωδός – Αφροδίτη 
Ν. Ρίτσου – ραψωδός και Ιωάννα Τσούτα (Ιστορικός-Αρχαιολόγος) ως ραψωδός
Επιμέλεια κειμένων, μετάφραση, σκηνοθεσία: Κωνσταντίνα Ρίτσου (φιλική προσφορά)
Επιμέλεια παραγωγής: Σκηνή Ελικώνος, Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία (φιλική προσφορά)


Το έργο αποτελεί αφιέρωμα στην Αρχαία Κυπριακή Γραμματεία, μια παρουσίαση των Κυπρίων Επών συνδυαζόμενων με Ομηρικούς Ύμνους στην Αφροδίτη πάλι από την Αρχαία Κύπρο. Γνωρίζουμε ότι απευθύνεται αρκετά σε ειδικούς (φιλολόγους, ιστορικούς, αρχαιολόγους, φοιτητές, μαθητές κλπ.) 
Όμως πιστεύουμε ότι το αποτέλεσμα θα ευχαριστήσει γενικότερα όποιους αγαπούν την αρχαία γραμματεία. Είναι στην ουσία ένα πείραμα αρχαιολογικής ανασύνθεσης που πέτυχε. 
Συμπεράναμε ότι το δακτυλικό εξάμετρο είναι δυνατόν να διαβασθεί και από σύγχρονο ηθοποιό-ραψωδό, γνώστη του θέματος με τους κανόνες του (μακρές και βραχείες συλλαβές, με τομές και διαιρέσεις κλπ) συνοδευόμενο από έγχορδο ή τύμπανο ή και χωρίς κανένα όργανο, απαγγελλόμενο με μουσικότητα και επιβλητικότητα ανάλογη της αρχαίας εποχής. Θεωρούμε ότι το πείραμά μας πέτυχε αρκετά και το κοινό, ακόμη και εάν δεν είναι εξοικειωμένο με το θέμα θα καταλάβει απόλυτα το πείραμά μας αλλά και θα το απολαύσει. 
Ωστόσο δεν ισχυριζόμαστε ότι μπορούμε με απόλυτη ακρίβεια να γνωρίζουμε τα μυστικά της αρχαίας απαγγελίας. Να τα πλησιάσουμε αρκετά μπορούμε όμως. Και να τα χαρούμε.


( Η πρεμιέρα της παράστασης δόθηκε πριν λίγες μέρες με επιτυχία στο Θέατρο "ΑΙΓΑΙΑ" στην Λευκωσία).