Οι αρχαίοι Έλληνες συνήθιζαν να συναντιούνται σ' ένα μέρος της πόλης που ονομαζόταν Αγορά (=τόπος συνάθροισης), για να καλύψουν τις επικοινωνιακές και κοινωνικές τους ανάγκες. Αν και στην Αγορά έκαναν αγοραπωλησίες, εξού και η σύγχρονη σημασία της λέξης, αυτή ήταν κυρίως το μέρος όπου συζητούσαν, έκαναν καινούργιες γνωριμίες, μελετούσαν, μηχανεύονταν, δημιουργούσαν. (από την Βικιπαιδεία)

ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΚΥΨΕΛΗ

Οι ’Ελληνες…δέχονται όλους τους αδικημένους ξένους και όλους τους εξορισμένους από την πατρίδα των δι’ αιτίαν της Ελευθερίας». Ρήσεις του Ρήγα Βελεστινλή

Αυτός που αγωνίζεται μπορεί να χάσει, όμως αυτός που δεν αγωνίζεται ήδη έχει χάσει.

Bertolt Brecht, 1898-1956, Γερμανός συγγραφέας

~

"Η συμφιλίωση των πολιτισμών περνά μέσα από την οικουμενικότητα της Παιδείας"

εν αθήναις

εν αθήναις
.....................Σελίδα με έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση, με ειδήσεις από την Ελλάδα, την Ευρώπη και τον κόσμο ........

Ευχές για καλή χρονιά το 2017

Ευχές για καλή χρονιά το 2017
...για όμορφα ταξίδια στη ζωή μας !!

Σάββατο 9 Αυγούστου 2008

Σε κατάσταση πολέμου η Γεωργία μετά την απόφαση του κοινοβουλίου της

Σε κατάσταση πολέμου η Γεωργία μετά την απόφαση του κοινοβουλίου της. Συνεχίζονται οι συγκρούσεις στην πρωτεύουσα της Νότιας Οσετίας. Άπραγος ο ΟΗΕ
Έκρυθμη παραμένει η κατάσταση στο έδαφος της αποσχισθείσας Νότιας Οσετίας, καθώς συνεχίζονται οι σφοδρές συγκρούσεις μεταξύ γεωργιανών και ρωσικών δυνάμεων.
Στο μεταξύ σε κατάσταση πολέμου για 15 ημέρες, αρχής γενομένης από τις 9 Αυγούστου, κηρύχθηκε η Γεωργία μετά από απόφαση του γεωργιανού κοινοβουλίου.
Οι νεκροί άμαχοι στο Τσκινβάλι όπου συνεχίζονται οι συγκρούσεις ανέρχονται σε 2.000 σύμφωνα με τις τοπικές αρχές ενώ μεταξύ των νεκρών είναι επίσης τουλάχιστον 15 άνδρες της ρωσικής δύναμης σύμφωνα με ανακοίνωση του ρωσικού στρατού ξηράς.
Εξάλλου πάνω από από 30.000 πρόσφυγες εγκατέλειψαν την Νότια Οσετία από την έναρξη της γεωργιανής επίθεσης.
Στο μεταξύ δύο ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη βομβάρδισαν θέση του γεωργιανού πυροβολικού περί τα δέκα χιλιόμετρα βόρεια της γεωργιανής πόλης Γκόρι ενώ ολοσχερώς καταστράφηκε το λιμάνι Πότι,στη Μαύρη Θάλασσα, κοντά στον πετρελαιαγωγό Μπακού-Σούπσα και τον τερματικό σταθμό Σούπσα της Γεωργίας.
Σύμφωνα μάλιστα με την υπουργό Οικονομικής Ανάπτυξης της Γεωργίας Εκατερίνα Σαρασίτζε, "τα ρωσικά βομβαρδιστικά αεροσκάφη είχαν ως στόχο τον πετρελαιαγωγό Μπακού-Τμπιλίσι-Τσεϊχάν, ο οποίος μεταφέρει πετρέλαιο από την Ασία στη Δύση, αλλά αστόχησαν".
Οι γεωργιανές δυνάμεις ισχυρίζονται ότι κατέρριψαν δέκα ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη και συνέλαβαν ένα πιλότο ενώ η Ρωσία επιβεβαιώνει την κατάρριψη δύο μόνο αεροσκαφών της.
Από την πλευρά του, ο Σαακασβίλι ζήτησε από αξιωματούχους Αμερικανούς να διαθέσουν αεροπορικά μέσα, προκειμένου να επαναπατριστούν περίπου 2.000 Γεωργιανοί στρατιώτες, οι οποίοι υπηρετούν στο Ιράκ.
Αλληλοκατηγορίες...
Οι βομβαρδισμοί με πυροβολικό συνεχίστηκαν στη διάρκεια της νύχτας στο Τσχινβάλι, με τις δύο πλευρές να εξαπολύουν αλληλοκατηγορίες.
Το Τμπιλίσι κατηγόρησε την Μόσχα ότι προχώρησε σε αεροπορικούς βομβαρδισμούς μιας βάσης στη Βαζιάνι και πολιτικών υποδομών, ανακοινώνοντας ότι θα εκκενώσει το προεδρικό μέγαρο και άλλα κρατικά κτίρια και ότι είναι ενδεχόμενη η επιβολή στρατιωτικού νόμου, εικασία που εν τέλει επιβεβαιώθηκε.
Ο πρόεδρος της Γεωργίας Σακασβίλι υποστήριξε ότι η πρωτεύουσα της Νότιας Οσετίας βρίσκεται υπό τον έλεγχο των δυνάμεων της χώρας, όμως η Ιρίνα Γκαλγκόγιεβα, εκπρόσωπος των αυτονομιστών, σημείωσε ότι η πόλη παραμένει στα χέρια τους μετά από σφοδρές μάχες.
Από την πλευρά του ο Ρώσος πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ έκανε λόγο για "ανθρωπιστική καταστροφή" ενώ δήλωσε ότι η απόσυρση των γεωργιανών στρατευμάτων από το μέτωπο των συγκρούσεων στη Νότια Οσετία είναι ο μόνος τρόπος επίλυσης της κρίσης.
Την ίδια ώρα, ο πρεσβευτής της Ρωσίας στο ΝΑΤΟ, Ντμίτρι Ρογκόζιν δήλωσε ότι στη Νότια Οσετία συντελείται "εθνοκάθαρση και γενοκτονία" και τόνισε, όπως είχε κάνει νωρίτερα και ο υπουργός Εξωτερικών, ότι η χώρα του δεν επιδιώκει ένα γενικευμένο πόλεμο με τη Γεωργία.
Πολιτικοί αναλυτές βλέπουν την απόπειρα του Σακασβίλι να ανακαταλάβει δια της βίας τη Νότια Οσετία και την Αμπχαζία ως μεγάλο πολιτικό ρίσκο.
"Αντιμετωπίζει τον κίνδυνο να χάσει τα οφέλη που είχε αποκομίσει με την φιλοδυτική στάση του και την αυτοσυγκράτηση που είχε δείξει έναντι των προκλήσεων της Ρωσίας", υποστήριξε ο Τζέημς Νίξι του Βασικού Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων στο Λονδίνο.
"Εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας"
Διεθνείς οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα προειδοποίησαν τη Ρωσία και τη Γεωργία ότι ενέργειες που στρέφονται κατά των αμάχων στην αποσχισθείσα περιοχή της Νότιας Οσετίας ενδέχεται να συνιστούν εγκλήματα πολέμου, κατλα της ανθρωπότητας και κάλεσαν και τις δυο πλευρές να μην εμπλέκουν στη μεταξύ τους διαμάχη τους πολίτες.
"Αυτό μπορεί να ισχύει ακόμη και αν διαπράττονται ως αντίποινα στις γενικευμένες επιθέσεις του αντιπάλου", προσθέτει ανακοίνωση του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Από την πλευρά της η οργάνωση Διεθνής Κρίση αναφέρει ότι οι συγκρούσεις στην περιοχή αποτελούν ανθρωπιστική απειλή για 75.000 αμάχους.
Δεν κατέληξαν σε συμφωνία στον ΟΗΕ
Στο μεταξύ η σύνοδος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ με αντικείμενο την κλιμάκωση της σύγκρουσης στην αυτονομιστική γεωργιανή δημοκρατία της Νότιας Οσετίας, η οποία συγκλήθηκε την Παρασκευή διακόπηκε χωρίς να υπάρξει συμφωνία επί ενός κειμένου.
Όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας :
"Έπειτα από διμερείς διαβουλεύσεις, ετοιμάσαμε ένα σχέδιο δήλωσης. Ωστόσο ορισμένα μέλη χρειάζονται περισσότερο χρόνο, αποφασίσαμε να ξαναβρεθούμε το Σάββατο".
"θα υπάρξουν άτυπες διαβουλεύσεις σχετικά με την κατάσταση στην Γεωργία", στις 21.30 ώρα Ελλάδας δήλωσε ο Πέτερ Βαν Κεμσέκε, εκπρόσωπος του πρεσβευτή του Βελγίου στον ΟΗΕ, Γιάν Γκράουλς, που ασκεί το μήνα αυτό την προεδρία του Σώματος.
Ζητούν παρέμβαση από ΕΕ
Οι πρόεδροι των τριών βαλτικών χωρών, της Λιθουανίας, της Εσθονίας και της Λετονίας, καθώς και της Πολωνίας, κάλεσαν σήμερα την Ευρωπαϊκή Ένωση να "αντιταχθεί στην ιμπεριαλιστική πολιτική της Ρωσίας", με κοινή τους ανακοίνωση η οποία δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.
"Η ΕΕ και το ΝΑΤΟ πρέπει να λάβουν την πρωτοβουλία και να αντιταχθούν στην διάδοση της ιμπεριαλιστικής και ρεβιζιονιστικής πολιτικής στο ανατολικό τμήμα της Ευρώπης...
Η ρωσική ομοσπονδία ξεπέρασε την 'κόκκινη γραμμή' στη διατήρηση της ειρήνης και τη σταθεροποίηση στη ζώνη της σύγκρουσης και στην προστασία των ρώσων πολιτών εκτός των συνόρων της", τονίζουν ακόμη οι πρόεδροι στην ανακοίνωση τους.

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
«Φωτιά» στον Καύκασο
*από την εφημ. "ΕΘΝΟΣ της Κυριακής" 10.8.2008