Οι αρχαίοι Έλληνες συνήθιζαν να συναντιούνται σ' ένα μέρος της πόλης που ονομαζόταν Αγορά (=τόπος συνάθροισης), για να καλύψουν τις επικοινωνιακές και κοινωνικές τους ανάγκες. Αν και στην Αγορά έκαναν αγοραπωλησίες, εξού και η σύγχρονη σημασία της λέξης, αυτή ήταν κυρίως το μέρος όπου συζητούσαν, έκαναν καινούργιες γνωριμίες, μελετούσαν, μηχανεύονταν, δημιουργούσαν. (από την Βικιπαιδεία)

ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΚΥΨΕΛΗ

Οι ’Ελληνες…δέχονται όλους τους αδικημένους ξένους και όλους τους εξορισμένους από την πατρίδα των δι’ αιτίαν της Ελευθερίας». Ρήσεις του Ρήγα Βελεστινλή

Αυτός που αγωνίζεται μπορεί να χάσει, όμως αυτός που δεν αγωνίζεται ήδη έχει χάσει.

Bertolt Brecht, 1898-1956, Γερμανός συγγραφέας

~

"Η συμφιλίωση των πολιτισμών περνά μέσα από την οικουμενικότητα της Παιδείας"

εν αθήναις

εν αθήναις
.....................Σελίδα με έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση, με ειδήσεις από την Ελλάδα, την Ευρώπη και τον κόσμο ........

Ευχές για καλή χρονιά το 2017

Ευχές για καλή χρονιά το 2017
...για όμορφα ταξίδια στη ζωή μας !!

Κυριακή 2 Απριλίου 2017

Tα «αθηναϊκά στέκια» της μικρής και της μεγάλης οθόνης

  Ο ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ ΣΤΗΝ  ΑΘΗΝΑ 


Από την περίοδο της χρυσής εποχής του ελληνικού κινηματογράφου, μέχρι την πρόσφατη επιτυχημένη ταινία του Χριστόφορου Παπακαλιάτη κι από τις τηλεοπτικές σειρές της δεκαετίας του ‘90 μέχρι και σήμερα, το κέντρο της Αθήνας γίνεται συχνά σημείο αναφοράς των τηλεοπτικών ή κινηματογραφικών γυρισμάτων.
Πλάκα, Μοναστηράκι, Εξάρχεια, Κυψέλη ή και Μεταξουργείο, είναι μερικές μόνο από τις γειτονίες της Αθήνας, που «πρωταγωνίστησαν» με το δικό τους τρόπο, στη μικρή ή και τη μεγάλη οθόνη.
Πλάνα από μικρά παραδοσιακά καφενεία ή ταβέρνες, αυθεντικά οινομαγειρεία και μεζεδοπωλεία, κατέχουν τη δική τους ξεχωριστή θέση σε ταινίες και σίριαλ. Αναγνωρίσιμα ή μη, αναλλοίωτα μέσα στο πέρασμα του χρόνου ή όχι, γοητεύουν ακόμα και σήμερα, το κοινό…
Αν έχετε διάθεση για βόλτα με κινηματογραφική «αύρα», επιλέξτε κάποια από τις προτάσεις του click@life.
«Ακροβάτης», Μεταξουργείο
Τη χρυσή δεκαετία του ‘60, τότε που μεσουρανούσε ο ελληνικός κινηματογράφος, στη μεγάλη οθόνη έκανε την εμφάνιση του ο «Μπακαλόγατος». Ένας αφελής πλην ετοιμόλογος τύπος ανθρώπου, που δούλευε στο παντοπωλείο του κυρ Παντελή… Σήμερα, πέντε σχεδόν δεκαετίες μετά, στη γωνία των οδών Ψαρών και Μαιζώνος, στην πλατεία Βάθη, η μεγάλη επιγραφή του παραδοσιακού οινοπαντοπωλείου έχει αλλάξει, όλα τα άλλα όμως, παραμένουν ίδια. Ο παραδοσιακός καφενές μετονομάστηκε σε «Ακροβάτης» και ανακαινίστηκε, με σεβασμό προς την ιστορία του. Πρόκειται για ένα ψηλοτάβανο νεοκλασικό του Μεσοπολέμου, με υπόγειο κελάρι, πέτρινους τοίχους και πανύψηλες ξύλινες πόρτες, από όπου μπαίνει άπλετο φως. Σε μια γωνία του καφενείου βρίσκονται στοιβαγμένα περιοδικά του ‘30, του ‘50, του ‘80, παλιοί δίσκοι από βινύλιο και διάσπαρτα τραπεζάκια με ξύλινες καρέκλες. Εδώ, σερβίρεται κρασί σε πήλινες χειροποίητες κούπες, φρεσκοκομμένος ελληνικός καφές, λουκούμια, υποβρύχιο, καλή ρακή, σπιτικοί μεζέδες και παραδοσιακές πίτες. Πληροφορίες: Μαιζώνος και Ψαρρών 26, Μεταξουργείο, http://www.facebook.com/akrovatis.metaxourgio .
«Μπάρμπα Γιάννης», Εξάρχεια
Η Ελλάδα του Αυλωνίτη και του Φωτόπουλου, ζωντανεύει στην ιστορική ταβέρνα του «Μπάρμπα Γιάννη» στα Εξάρχεια, καθώς δεν είναι λίγες οι σκηνές από ταινίες του ελληνικού κινηματογράφου, που έχουν γυριστεί στο συγκεκριμένο μαγαζί. Πρόκειται για ένα από τα πιο παλιά οινομαγειρεία του κέντρου. Γεύσεις σπιτικές, μαγειρευτά φαγητά (φρικασέ και λαδερά), καθώς και κόκκινο και λευκό κρασί αντιστέκονται στα κάθε λογής «γκουρμέ» που επιτάσσουν οι νεοταβέρνες. Σήμερα αποτελεί ιδανικό φοιτητικό στέκι. Πληροφορίες: Εμμ. Μπενάκη 94 Εξάρχεια, 210 3824138.
«Μπακαλιαράκια του Δαμίγου», Πλάκα
Ο ωραιότερος μεθύστακας του ελληνικού κινηματογράφου, ο Ορέστης Μακρής, στην ομώνυμη ταινία του Γιώργου Τζαβέλα, σιγοτραγουδώντας με τον χαρακτηριστικό ασταθή βηματισμό του, περνάει το κατώφλι της πιο παλιάς παραδοσιακής ταβέρνας της Αθήνας… Δεν είναι άλλη από τα φημισμένα «Μπακαλιαράκια του Δαμίγου». Η πλακιώτικη ταβέρνα της οικογένειας των Δαμίγων, εδώ και τέσσερις δεκαετίες, βρίσκεται στο υπόγειο της οδού Κυδαθηναίων 41 και διατηρεί μέχρι σήμερα, τη ζεστασιά και το αυθεντικό λαϊκό της χρώμα. Στιγμές σε φόντο ασπρόμαυρο, με ξύλινες κορνίζες και χαμόγελα πλατιά, μια προπολεμική κολόνα και τα αριθμημένα τραπεζάκια γυρνούν τους θαμώνες σε διαφορετικό χωροχρόνο. Το περιβάλλον ζεστό και οικείο, ενώ η σπεσιαλιτέ είναι ταυτισμένη πια με το όνομα του μαγαζιού: «τα Μπακαλιαράκια» με σκορδαλιά, συνοδευόμενα από καλό χύμα κρασί από τα Μεσόγεια.Πληροφορίες: Κυδαθηναίων 41, Πλάκα, http://www.mpakaliarakia.gr .
«Διόνυσος», Κυψέλη
Είναι σίγουρα το πιο φημισμένο ψητοπωλείο της περιοχής. Στέκι πολιτικών, διανοουμένων, επιφανών και μη, ο «Διόνυσος» που βρίσκεται στην πολύπαθη πλατεία του Αγίου Γεωργίου στην Κυψέλη, «κουβαλάει» και μια ακόμη ιστορία, που πολλοί από εμάς δεν γνωρίζαμε. Στο χώρο αυτό, όπου πριν μερικές δεκαετίες στεγαζόταν ένα παραδοσιακό καφενείο, είχαν γίνει τα πρώτα γυρίσματα για την ταινία «Ο Ηλίας του 16ου», με τον Κώστα Χατζηχρήστο. Σήμερα έχει καθιερωθεί για τον καλύτερο γύρο της πόλης. Ψητά της ώρας, φρεσκότατες πατάτες, όλα υψηλής και ελεγμένης ποιότητας και προσιτού κόστους. Μια βόλτα θα σας πείσει...Πληροφορίες: Ιθάκης 9 & 12, Πλατεία Αγίου Γεωργίου, Κυψέλη, 210 8211369.
Σκόλιον, Ψυρρή
Παραδοσιακό μουσικό μεζεδοπωλείο στη γειτονιά του Ψυρρή. Εδώ έχουν γυριστεί σκηνές από την επιτυχημένη τηλεοπτική σειρά «Βαμμένα κόκκινα Μαλλιά»… Σίγουρα κάτι θα σας θυμίσει από την ένδοξη δεκαετία του ‘90. Μπορείτε να απολαύσετε ψητά της ώρας, τις σπεσιαλιτέ του σεφ, μπεκρή μεζέ και τηγανιές και φυσικά να πιείτε άφθονο κρασί. Λίγο μετά τις 10 μ.μ., ξεκινάει και το μουσικό πρόγραμμα, με πλούσιο ρεπερτόριο από ρεμπέτικα και λαϊκά μέχρι νησιώτικα και έντεχνα. Ο φιλόξενος χώρος και η παρεΐστικη διάθεση θα σας κερδίσουν.Πληροφορίες: Κατσικογιάννη 5, Ψυρρή, http://www.skolion.gr .
The Art Foundation, Μοναστηράκι
Πολυχώρος εικαστικών και όχι μόνο εκδηλώσεων, το TAF στο Μοναστηράκι μοιάζει να είναι βγαλμένο από άλλη εποχή. Ένα παλιό αρχοντικό, με πολλά δωμάτια και εσωτερική αυλή, παραπέμπει σε σκηνές από τον ασπρόμαυρο ελληνικό κινηματογράφο. Για πολλούς εδώ είχαν γυριστεί «Οι κυρίες της αυλής» και άλλες ασπρόμαυρες ταινίες εκείνης της εποχής. Τα δωμάτια του παλιού-πλην ανακαινισμένου- νεοκλασικού φιλοξενούν περιοδικές εκθέσεις, ενώ η αυλή είναι ιδανική για όλες τις εποχές, καθώς τον χειμώνα υπάρχει σκέπαστρο και θέρμανση και λειτουργεί κανονικά ως καφετέρια. 
Πληροφορίες: Νορμανού 5, Μοναστηράκι, http://theartfoundation.metamatic.gr .
«Οινέας», Ψυρρή
Αν περάσετε από έξω, θα σας θυμίσει κάτι... Στον «Οινέα» γυρίστηκαν μερικές από τις χαρακτηριστικότερες σκηνές της σειράς «50-50» με τον Πέτρο Φιλιππίδη, τον Σάκη Μπουλά, τον Παύλο Χαϊκάλη και την υπόλοιπη παρέα να χαρίζουν από τις πιο δυνατές στιγμές γέλιου στην ελληνική τηλεόραση. Με ρετρό διάθεση, με πολλές συλλεκτικές αφίσες στους τοίχους και περίτεχνα μπουκαλάκια στα ράφια. Μπορείτε να δοκιμάσετε από τις πλούσιες ελληνικές γεύσεις, το άφθονο- χύμα ή μη- κρασί και τα σπιτικά γλυκά. Το μενού δεν παραμένει σταθερό, αλλά τα πιάτα ημέρας είναι καλομαγειρεμένα και εμπνευσμένα. Μοντέρνο, πολυσύχναστο μεζεδοπωλείο στην καρδιά της πόλης. Πληροφορίες: Αισώπου 9, Ψυρρή,http://www.facebook.com/#!/pages/Oineas-restaurant/188160591194292?fref=ts .
«Γιασεμί», Πλάκα
Εδώ είδαμε να εκτυλίσσονται μερικές σκηνές από την πρόσφατη κινηματογραφική επιτυχία του Χριστόφορου Παπακαλιάτη. Οι πρωταγωνιστές του «Αν», συναντώνται στο γραφικό πλακιώτικο στέκι και απολαμβάνουν τον καφέ τους κάτω από την Ακρόπολη και τον αθηναϊκό ουρανό. Μικρός, φιλικός και ιδιαίτερα ζεστός χώρος, δεν θυμίζει σε τίποτα ότι βρισκόμαστε στην καρδιά της πολύβουης Αθήνας. Αν σας βγάλει ο δρόμος προς τα εδώ, δοκιμάστε το φρεσκοψημένο χειροποίητο ψωμί ή τη γευστική λεμονόπιτα και φυσικά, το τσάι γιασεμιού. Ακόμη μπορείτε να βρείτε ελαφριά πιάτα, να καθίσετε για ένα ποτό ή έναν καφέ στα πλακόστρωτα σκαλιά του δρόμου, αν βέβαια ο καιρός το επιτρέπει. Πληροφορίες: Μνησικλέους 23,Πλάκα, http://www.yiasemi.gr .
Γεωργία Βασσάλου

____________