"Πράσινο φως" στην κατεδάφιση αυθαίρετων κατασκευών και εγκαταστάσεων που έχουν ανεγερθεί μέσα σε δάση και δημόσιες ή ιδιωτικές αναδασωτέες εκτάσεις ανάβει με απόφασή του το Ε' τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας. Η απόφαση αφορά σε πρώτη φάση τις αυθαίρετες κατασκευές συνολικού εμβαδού 7.968 μέτρων στα Τουρκοβούνια του δήμου Γαλατσίου, (θέση Λόφος Κόκκου - Ομορφοκκλησιά - Βεΐκου) καθώς επικυρώθηκε η πράξη κατεδάφισης και η σχετική απόφαση του Πρωτοδικείου Αθήνας.
Σύμφωνα με την υπ' αριθμ. 2215/2015 απόφαση του Ε' τμήματος, "οικοδομές, κτίσματα και πάσης φύσεως κατασκευές που έχουν ανεγερθεί είτε μέσα σε δημόσια ή ιδιωτικά δάση ή δασικές εκτάσεις είτε μέσα σε δημόσιες ή ιδιωτικές αναδασωτέες εκτάσεις οι οποίες έχουν καταστραφεί από πυρκαγιά ή από οποιαδήποτε άλλη αιτία, προερχόμενη από ανθρώπινη ενέργεια ή από φυσική αιτία, κατεδαφίζονται ύστερα από απόφαση του αρμοδίου οργάνου".
Το ΣτΕ διαμηνύει επίσης ότι "το μέτρο της κατεδάφισης αυθαιρέτων κατασκευών επιβάλλεται υποχρεωτικά από τον νόμο, ανεξάρτητα από τον χαρακτήρα της έκτασης ως δημόσιας ή ιδιωτικής, διότι τυχόν δικαιώματα ιδιωτικού δικαίου σε δασική ή αναδασωτέα έκταση δεν αποκλείουν την εφαρμογή της νομοθεσίας, κατ' εφαρμογή της οποίας εκδόθηκε η πράξη κατεδάφισης αυθαιρέτων κατασκευών".
Το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο μάλιστα δέχεται ως προϋπόθεση απλώς τον αιτιολογημένο χαρακτήρα της δασικής έκτασης, χωρίς να απαιτείται προηγουμένως η κατάρτιση δασολόγιου και χωρίς να έχει χαρακτηριστεί η έκταση ως δασική με τη διαδικασία του δασικού νόμου 998/1979.

_______________
http://www.avgi.gr/article/5652715/mpoulntozes-sta-tourkobounia