Οι αρχαίοι Έλληνες συνήθιζαν να συναντιούνται σ' ένα μέρος της πόλης που ονομαζόταν Αγορά (=τόπος συνάθροισης), για να καλύψουν τις επικοινωνιακές και κοινωνικές τους ανάγκες. Αν και στην Αγορά έκαναν αγοραπωλησίες, εξού και η σύγχρονη σημασία της λέξης, αυτή ήταν κυρίως το μέρος όπου συζητούσαν, έκαναν καινούργιες γνωριμίες, μελετούσαν, μηχανεύονταν, δημιουργούσαν. (από την Βικιπαιδεία)

ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΚΥΨΕΛΗ

Οι ’Ελληνες…δέχονται όλους τους αδικημένους ξένους και όλους τους εξορισμένους από την πατρίδα των δι’ αιτίαν της Ελευθερίας». Ρήσεις του Ρήγα Βελεστινλή

Αυτός που αγωνίζεται μπορεί να χάσει, όμως αυτός που δεν αγωνίζεται ήδη έχει χάσει.

Bertolt Brecht, 1898-1956, Γερμανός συγγραφέας

~

"Η συμφιλίωση των πολιτισμών περνά μέσα από την οικουμενικότητα της Παιδείας"

εν αθήναις

εν αθήναις
.....................Σελίδα με έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση, με ειδήσεις από την Ελλάδα, την Ευρώπη και τον κόσμο ........

Ευχές για καλή χρονιά το 2017

Ευχές για καλή χρονιά το 2017
...για όμορφα ταξίδια στη ζωή μας !!

Δευτέρα 3 Οκτωβρίου 2011

Αθάνατα ελληνικά γλυπτά τιμούν τον Άγιο Παύλο Αθηνών


Η Γεωργία Δεσποίνη-Βαρθαλίτη  με τη γλαφυρή ζωντανή πένα της έκανε τη θεά της ομορφιάς να αφήσει ένα βροχερό βράδυ το πόστο της ως άξια οικοδέσποινα στο μουσείο του Λούβρου στο Παρίσι και να συναντήσει τη συγκάτοικό της, την Νίκη της Σαμοθράκης, εξίσου καταξιωμένη στον ίδιο χώρο. Άρχισαν, σε μια φανταστική συνομιλία που είχαν, να ανταλλάσουν τις απόψεις τους για τη σημασία της χρήσης της τεχνολογίας στη συντήρηση έργων τέχνης με μνημειώδη αξία όπως εκείνες. Αναφέρθηκαν στο αξιόλογο έργο του κυρίου Jean-Claude Belin και της ομάδας του στοChâteau-Thierry της Γαλλίας σχετικά με τους μύθους του Αισώπου και του ομολόγου του La Fontaine και την διάδοση της Γαλλοφωνίας ανά τον κόσμο.
Με αυτό τον τρόπο, απέσπασε το πρώτο βραβείο στην κατηγορία του στο διεθνή διαγωνισμό νουβέλας. Θερμά συγχαρητήρια στην καθηγήτρια γαλλικών της ελληνογαλλικής Σχολής Άγιος Παύλος Αθηνών, Γεωργία Δεσποίνη-Βαρθαλίτη.
Σχεδόν παράλληλα, τόσο το άγαλμα του Αχιλλέα, όσο και η θεά της ομορφιάς ενέπνευσαν την Ελένη Βερνάρδου, μαθήτρια της Ε’2 τάξης της Ελληνογαλλικής Σχολής Άγιος Παύλος Αθηνών, η οποία επίσης απέσπασε το πρώτο βραβείο στη δική του κατηγορία στο διεθνή διαγωνισμό νουβέλας. Σε μια φανταστική μεταφορά του χρόνου ο Αχιλλέας ξυπνά από το λήθαργο αιώνων. Τρομάζει από τη σύγχρονη δομή του κοινωνικού ιστού. Μπαίνει στο αεροπλάνο με προορισμό το Παρίσι. Στο Λούβρο συναντά την παιδική του φίλη, την Αφροδίτη της Μήλου. Εκείνη τον βοηθά να συναντήσει τονΠάρη, πρώην εχθρό του, να τον συγχωρέσει και να δώσουν τα χέρια.
Θερμά συγχαρητήρια στη μαθήτρια της Ελληνογαλλικής Σχολής Άγιος Παύλος Αθηνών Ελένη Βερνάρδου. Τιμά τη νουβέλα της - με τίτλο “Achille á Paris” - και το σχολείο που την αγκάλιασε και πρόσθεσε στην ήδη υπέροχη ψυχοσύνθεσή της ένα λιθαράκι.
Στις 3 Ιουλίου 2011, στην απονομή των βραβείων, ως διευθυντής της Ελληνογαλλικής Σχολής Άγιος Παύλος Αθηνών ένιωσα βαθύτατη συγκίνηση που το όνομα του Αγίου Παύλου έγινε διάσημο ως τη γενέτειρα του La Fontaine, ο οποίος είναι αντικείμενο μελέτης στο σχολείο μας.

Ο Διευθυντής της Σχολής, 
Δημήτρης Βαρθαλίτης