Η Γεωργία Δεσποίνη-Βαρθαλίτη με τη γλαφυρή ζωντανή πένα της έκανε τη θεά της ομορφιάς να αφήσει ένα βροχερό βράδυ το πόστο της ως άξια οικοδέσποινα στο μουσείο του Λούβρου στο Παρίσι και να συναντήσει τη συγκάτοικό της, την Νίκη της Σαμοθράκης, εξίσου καταξιωμένη στον ίδιο χώρο. Άρχισαν, σε μια φανταστική συνομιλία που είχαν, να ανταλλάσουν τις απόψεις τους για τη σημασία της χρήσης της τεχνολογίας στη συντήρηση έργων τέχνης με μνημειώδη αξία όπως εκείνες. Αναφέρθηκαν στο αξιόλογο έργο του κυρίου Jean-Claude Belin και της ομάδας του στοChâteau-Thierry της Γαλλίας σχετικά με τους μύθους του Αισώπου και του ομολόγου του La Fontaine και την διάδοση της Γαλλοφωνίας ανά τον κόσμο.
Με αυτό τον τρόπο, απέσπασε το πρώτο βραβείο στην κατηγορία του στο διεθνή διαγωνισμό νουβέλας. Θερμά συγχαρητήρια στην καθηγήτρια γαλλικών της ελληνογαλλικής Σχολής Άγιος Παύλος Αθηνών, Γεωργία Δεσποίνη-Βαρθαλίτη.
Σχεδόν παράλληλα, τόσο το άγαλμα του Αχιλλέα, όσο και η θεά της ομορφιάς ενέπνευσαν την Ελένη Βερνάρδου, μαθήτρια της Ε’2 τάξης της Ελληνογαλλικής Σχολής Άγιος Παύλος Αθηνών, η οποία επίσης απέσπασε το πρώτο βραβείο στη δική του κατηγορία στο διεθνή διαγωνισμό νουβέλας. Σε μια φανταστική μεταφορά του χρόνου ο Αχιλλέας ξυπνά από το λήθαργο αιώνων. Τρομάζει από τη σύγχρονη δομή του κοινωνικού ιστού. Μπαίνει στο αεροπλάνο με προορισμό το Παρίσι. Στο Λούβρο συναντά την παιδική του φίλη, την Αφροδίτη της Μήλου. Εκείνη τον βοηθά να συναντήσει τονΠάρη, πρώην εχθρό του, να τον συγχωρέσει και να δώσουν τα χέρια.
Θερμά συγχαρητήρια στη μαθήτρια της Ελληνογαλλικής Σχολής Άγιος Παύλος Αθηνών Ελένη Βερνάρδου. Τιμά τη νουβέλα της - με τίτλο “Achille á Paris” - και το σχολείο που την αγκάλιασε και πρόσθεσε στην ήδη υπέροχη ψυχοσύνθεσή της ένα λιθαράκι.
Στις 3 Ιουλίου 2011, στην απονομή των βραβείων, ως διευθυντής της Ελληνογαλλικής Σχολής Άγιος Παύλος Αθηνών ένιωσα βαθύτατη συγκίνηση που το όνομα του Αγίου Παύλου έγινε διάσημο ως τη γενέτειρα του La Fontaine, ο οποίος είναι αντικείμενο μελέτης στο σχολείο μας.
Ο Διευθυντής της Σχολής,
Δημήτρης Βαρθαλίτης