Οι αρχαίοι Έλληνες συνήθιζαν να συναντιούνται σ' ένα μέρος της πόλης που ονομαζόταν Αγορά (=τόπος συνάθροισης), για να καλύψουν τις επικοινωνιακές και κοινωνικές τους ανάγκες. Αν και στην Αγορά έκαναν αγοραπωλησίες, εξού και η σύγχρονη σημασία της λέξης, αυτή ήταν κυρίως το μέρος όπου συζητούσαν, έκαναν καινούργιες γνωριμίες, μελετούσαν, μηχανεύονταν, δημιουργούσαν. (από την Βικιπαιδεία)

ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΚΥΨΕΛΗ

Οι ’Ελληνες…δέχονται όλους τους αδικημένους ξένους και όλους τους εξορισμένους από την πατρίδα των δι’ αιτίαν της Ελευθερίας». Ρήσεις του Ρήγα Βελεστινλή

Αυτός που αγωνίζεται μπορεί να χάσει, όμως αυτός που δεν αγωνίζεται ήδη έχει χάσει.

Bertolt Brecht, 1898-1956, Γερμανός συγγραφέας

~

"Η συμφιλίωση των πολιτισμών περνά μέσα από την οικουμενικότητα της Παιδείας"

εν αθήναις

εν αθήναις
.....................Σελίδα με έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση, με ειδήσεις από την Ελλάδα, την Ευρώπη και τον κόσμο ........

Ευχές για καλή χρονιά το 2017

Ευχές για καλή χρονιά το 2017
...για όμορφα ταξίδια στη ζωή μας !!

Σάββατο 21 Μαρτίου 2009

Δημοτική αγορά της Κυψέλης: Κάθε Σάββατο ο χώρος ζωντανεύει με τη λειτουργία της αγοράς οικολογικών προϊόντων.


Η αυτοδιαχείριση στην πράξη

Ενα ενδιαφέρον πείραμα εξελίσσεται με σημείο αναφοράς τη δημοτική αγορά της Κυψέλης. Ο συναγερμός του 2004 για να σωθεί ένα από τα λίγα δημόσια κτίρια της περιοχής συνεχίζεται και απλώνει ρίζες. Από τον Δεκέμβρη του 2006 δημότες κάθε ηλικίας το έχουν κάνει στέκι τους και εφαρμόζουν την αυτοδιαχείριση του χώρου. Το συγυρίζουν, το φροντίζουν και περνάνε τον ελεύθερο χρόνο τους με τον πιο δημιουργικό τρόπο και χωρίς να βάλουν το χέρι στην τσέπη, θέμα σημαντικό για τους οικονομικά στριμωγμένους καιρούς.
«Πάντα κάτι ετοιμάζουμε», μας λέει ο Παναγιώτης Παπαϊωάννου, πολιτικός μηχανικός, που πολλά απογεύματα συμμετέχει εθελοντικά στις βάρδιες για τη λειτουργία της αγοράς.
Και δεν είναι φτωχός ο απολογισμός:
Εκθέσεις για νέους φωτογράφους, γλυπτικής, ζωγραφικής...
Νέοι δημιουργοί που κάνουν τα πρώτα τους βήματα, βρήκαν ένα βήμα για να προβάλουν τη δουλειά τους. Διαλέξεις και μουσικές εκδηλώσεις έχουν πια πολιτογραφήσει τη δημοτική αγορά ως πολυλειτουργικό κέντρο ελεύθερης χρήσης για σκεπτόμενους πολίτες.
Σε μια γωνιά αναρτήθηκε ένα μεγάλο πανί και ήταν αρκετό για να δημιουργηθεί ένας αυτοσχέδιος κινηματογράφος, όπου προβάλλονται ταινίες με κοινωνικά μηνύματα.
«Η αγορά είναι πια δικό μας στέκι. Περνάμε καλά και αυτό έχει αρχίσει να γίνεται γνωστό και σε άλλες γειτονιές», αποκαλύπτει ο συνομιλητής μας. Και έχει γίνει τόσο οικείος χώρος, που φιλοξένησε ένα παρτάκι γενεθλίων. Ακόμη και βραδιά αλβανικού χιπ χοπ έχει οργανωθεί, δείγμα πως η διαπολιτισμική συνάντηση μπορεί να επιτευχθεί όταν στηρίζεται σε υγιείς βάσεις.
Εθελοντές, μάλιστα, από άλλες περιοχές της πρωτεύουσας προσφέρθηκαν και δημιούργησαν ομάδες για την εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας σε αλλοδαπούς.
Κάθε Σάββατο ο χώρος ζωντανεύει με τη λειτουργία της αγοράς οικολογικών προϊόντων.
Η κουβεντούλα, οι εκδηλώσεις κρατούν ώς αργά το βράδυ και η πρόσκληση είναι ανοιχτή για όσους αναζητούν διαφορετικό τρόπο αξιοποίησης του ελεύθερου χρόνου τους.

Χ.ΤΖ.
*από την εφημ. ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 21/03/2009

Δεν υπάρχουν σχόλια: