Οι αρχαίοι Έλληνες συνήθιζαν να συναντιούνται σ' ένα μέρος της πόλης που ονομαζόταν Αγορά (=τόπος συνάθροισης), για να καλύψουν τις επικοινωνιακές και κοινωνικές τους ανάγκες. Αν και στην Αγορά έκαναν αγοραπωλησίες, εξού και η σύγχρονη σημασία της λέξης, αυτή ήταν κυρίως το μέρος όπου συζητούσαν, έκαναν καινούργιες γνωριμίες, μελετούσαν, μηχανεύονταν, δημιουργούσαν. (από την Βικιπαιδεία)

ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΚΥΨΕΛΗ

Οι ’Ελληνες…δέχονται όλους τους αδικημένους ξένους και όλους τους εξορισμένους από την πατρίδα των δι’ αιτίαν της Ελευθερίας». Ρήσεις του Ρήγα Βελεστινλή

Αυτός που αγωνίζεται μπορεί να χάσει, όμως αυτός που δεν αγωνίζεται ήδη έχει χάσει.

Bertolt Brecht, 1898-1956, Γερμανός συγγραφέας

~

"Η συμφιλίωση των πολιτισμών περνά μέσα από την οικουμενικότητα της Παιδείας"

εν αθήναις

εν αθήναις
.....................Σελίδα με έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση, με ειδήσεις από την Ελλάδα, την Ευρώπη και τον κόσμο ........

Ευχές για καλή χρονιά το 2017

Ευχές για καλή χρονιά το 2017
...για όμορφα ταξίδια στη ζωή μας !!

Τρίτη 18 Νοεμβρίου 2008

Χιλιάδες Γεωργιανοί δεν μπορούν να επιστρέψουν στις εστίες τους, στη Ν.Οσετία



Έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας





Παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων καταγγέλλει η Διεθνής Αμνηστία

Λονδίνο- ΑΠΕ: Περισσότεροι από 20.000 Γεωργιανοί δεν μπορούν ακόμα να επιστρέψουν στα σπίτια τους στη Νότια Οσετία, προειδοποιεί η Διεθνής Αμνηστία. Την πρώτη του τηλεφωνική επικοινωνία με τον Γεωργιανό πρόεδρο είχε ο Μπαράκ Ομπάμα, την ώρα που η Μόσχα προειδοποιεί τη Γεωργία με συνέπειες, κατηγορώντας την ότι προσπαθεί να αυξήσει το στρατιωτικό δυναμικό της.
Σε έκθεσή της, η Διεθνής Αμνηστία αναφέρει ότι μετά τον πόλεμο του Αυγούστου ανάμεσα σε Γεωργία και Ρωσία, δημιουργήθηκε μια «ζώνη του λυκόφωτος» στα σύνορα μεταξύ Γεωργίας και Νοτίου Οσετίας.
Η Διεθνής Αμνηστία αναφέρει ότι θα πρέπει να ξεκινήσει έρευνα για τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του ανθρωπιστικού δικαίου από όλες τις πλευρές, τόσο κατά τη διάρκεια, όσο και μετά τον πόλεμο. Υπογραμμίζει ότι πολλά χωριά βομβαρδίστηκαν, ενώ πολίτες κατήγγειλαν ότι υπήρξαν βομβαρδισμοί ακόμα και την ώρα που εγκατέλειπαν τα σπίτια τους.
Σύμφωνα με την έκθεση, 20.000 Γεωργιανοί πολίτες ακόμα και σήμερα -μήνες μετά τον πόλεμο- δεν έχουν τη δυνατότητα να επιστρέψουν στα σπίτια τους στη Νότια Οσετία.
«Λεηλασίες, πυροβολισμοί, εκρήξεις και απαγωγές αναφέρθηκαν τις τελευταίες εβδομάδες» δήλωσε εκπρόσωπος τη Διεθνούς Αμνηστίας.
Τη Δευτέρα ο νεοεκλεγείς πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον πρόεδρο της Γεωργίας Μιχαήλ Σαακασβίλι. Σύμφωνα με το γραφείο Τύπου του Μ.Σαακασβίλι, ο Μπ.Ομπάμα διαβεβαίωσε τον Γεωργιανό πρόεδρο ότι εξακολουθεί να έχει την υποστήριξη της Ουάσινγκτον.
«Η συζήτηση ήταν φιλική και είχε ως αντικείμενο τις μελλοντικές σχέσεις μεταξύ Γεωργίας και ΗΠΑ» αναφέρεται σε ανακοίνωση. «Ο Ομπάμα υπογράμμισε ότι υποστηρίζει την εδαφική ακεραιότητα της Γεωργίας, ότι δίνει μεγάλη βαρύτητα στις συνεχιζόμενες μεταρρυθμίσεις και εξέφρασε την ελπίδα ότι οι δύο ηγέτες θα συναντηθούν στο προσεχές μέλλον» συνεχίζει η ανακοίνωση.
Παράλληλα, η Μόσχα δηλώνει ότι η Γεωργία προσπαθεί να αυξήσει το στρατιωτικό της δυναμικό και προειδοποιεί ότι θα υπάρξουν συνέπειες.
«Οι προσπάθειες της Γεωργίας να αυξήσει το στρατιωτικό της δυναμικό προκαλούν ανησυχία και νομίζω ότι αυτές οι πρωτοβουλίες μπορεί να έχουν μεγαλύτερες συνέπειες από αυτές που είδαμε τον Αύγουστο» δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Αμυνας Ανατόλι Σερντιούκοφ σε συνέντευξη Τύπου στην Αγκυρα.
Η Γεωργία και η Ρωσία πρόκειται να έχουν συνομιλίες σχετικά με την υποστήλωση της ασφάλειας και τη σταθερότητας στον Καύκασο. Τον προηγούμενο μήνα οι πρώτες τέτοιες συνομιλίες είχαν καταλήξει στο κενό.
*από το in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: