Οι αρχαίοι Έλληνες συνήθιζαν να συναντιούνται σ' ένα μέρος της πόλης που ονομαζόταν Αγορά (=τόπος συνάθροισης), για να καλύψουν τις επικοινωνιακές και κοινωνικές τους ανάγκες. Αν και στην Αγορά έκαναν αγοραπωλησίες, εξού και η σύγχρονη σημασία της λέξης, αυτή ήταν κυρίως το μέρος όπου συζητούσαν, έκαναν καινούργιες γνωριμίες, μελετούσαν, μηχανεύονταν, δημιουργούσαν. (από την Βικιπαιδεία)

ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΚΥΨΕΛΗ

Οι ’Ελληνες…δέχονται όλους τους αδικημένους ξένους και όλους τους εξορισμένους από την πατρίδα των δι’ αιτίαν της Ελευθερίας». Ρήσεις του Ρήγα Βελεστινλή

Αυτός που αγωνίζεται μπορεί να χάσει, όμως αυτός που δεν αγωνίζεται ήδη έχει χάσει.

Bertolt Brecht, 1898-1956, Γερμανός συγγραφέας

~

"Η συμφιλίωση των πολιτισμών περνά μέσα από την οικουμενικότητα της Παιδείας"

εν αθήναις

εν αθήναις
.....................Σελίδα με έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση, με ειδήσεις από την Ελλάδα, την Ευρώπη και τον κόσμο ........

Ευχές για καλή χρονιά το 2017

Ευχές για καλή χρονιά το 2017
...για όμορφα ταξίδια στη ζωή μας !!

Πέμπτη 16 Μαρτίου 2017

ΠΑΛΙΕΣ ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ - Το λουλάκι

    ΠΑΛΙΕΣ ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ // Το λουλάκι  

Το λουλάκι, ήταν μια ουσία με βαθύ γαλάζιο χρώμα, που τη χρησιμοποιούσαν παλαιότερα στο πλύσιμο των ρούχων για να δίνει στα λευκά υφάσματα λάμψη. 
Όταν οι νοικοκυρές έφταναν στο ξέβγαλμα, βουτούσαν τα ρούχα (ιδίως τα ασπρόρουχα) σε διάλυμα λουλακιού, για ν΄ αποκτήσουν φωτεινότητα.
Αυτά τα λευκά πουκάμισα που φόρεσαν οι άντρες στις 10ετίες του ’50 και του ’60, πλυμένα, λουλακιασμένα και σιδερωμένα από αφοσιωμένες συζύγους (κι όχι μόνο) του καιρού εκείνου, δεν ξαναφορέθηκαν ΠΟΤΕ!
Εμείς τα παιδιά του «τότε» απλά απορούσαμε πώς μια «μαγική» μπλε σκόνη κάνει τα πουκάμισα τόσο άσπρα και, βέβαια , επειδή εμείς κάναμε τα μικροψώνια απ’ το μπακάλικο , έχει «στοιχειώσει» στο μυαλό μας (μαζί με άλλα πολλά) και τούτο το μπλε κουτάκι του λουλακιού που κατέβαζε από το ράφι ο μπακάλης για να μας το δώσει να το πάμε στη μάνα μας που είχε βάλει σκάφη για μπουγάδα!


Δεν υπάρχουν σχόλια: