1 Βιοανάδραση. Ο έλεγχος και η διαχείριση του στρες δεν είναι δύσκολη, απλά δεν την διδαχθήκαμε ποτέ. Ο έλεγχος και η διαχείριση του στρες δεν είναι θέμα ιατρικό, είναι θέμα εκπαίδευσης. Και η σωστή επιστημονικά εκπαίδευση που έχει τα καλύτερα αποτελέσματα παγκοσμίως γίνεται με βιοαναδρασικές ιατρικές συσκευές που έχουν τη δυνατότητα να απεικονίσουν επίπεδα στρες στο σώμα μας και από εξειδικευμένους εκπαιδευτές που καθοδηγούν με βάση τις ατομικές ενδείξεις του καθενός.
2 Αθλήσου. Η άθληση οποιουδήποτε είδους βοηθά την αύξηση των επιπέδων της σεροτονίνης, δηλαδή της ορμόνης που είναι υπεύθυνη για καλή και ήρεμη διάθεση. Αν αθληθείς δε σε εξωτερικό χώρο στον οποίο μπορείς να πάρεις και μια δόση ήλιο, τότε θα αυξήσεις και την βιταμίνη D που παράγει ο οργανισμός σου, η οποία επίσης βελτιώνει την καλή διάθεση.
3 Αναζωογονήσου με χαλαρωτικές τεχνικές. Οποιεσδήποτε τεχνικές που βοηθούν στην μυϊκή χαλάρωση ανεβάζουν τη συγκέντρωση του GABA (γ αμινο-βουτυρικού οξέως) στον οργανισμό, το οποίο είναι ένας χαλαρωτικός νευροδιαβιβαστής που βοηθά στη μείωση του συναισθήματος της καταβολής από υπερβολικά πιεστικές καταστάσεις.
4 Μείωσε ταχύτητα. Κάτσε και σκέψου τα σημαντικά για σένα πράγματα, θέσε στις προτεραιότητες σου χρόνο «για σένα» και μάθε να λες όχι σε ότι σου ρίχνει την ενέργεια. Φρόντισε τον εαυτό σου με αγάπη και στοργή.
5 Απόφυγε την καφεΐνη, ειδικά αν σε αγχώνει και σου δημιουργεί προβλήματα ύπνου. Έχει μετρηθεί ότι ο τόνος των μυών είναι αυξημένος για μερικές ώρες μετά τη λήψη καφεΐνης. Στην πραγματικότητα δε χρειάζεσαι καφεΐνη για να ξυπνήσεις αν η ενέργεια σου είναι σε φυσιολογικά επίπεδα. Αν δεν μπορείς να λειτουργήσεις χωρίς καφεΐνη και την χρησιμοποιείς για να σου δώσει ενέργεια, τότε θα πρέπει να ψάξεις και να βρεις τι φταίει πεσμένη σου ενέργεια και να βρεις φυσικούς τρόπους να ρυθμίζεις και να ελέγχεις την ενέργεια σου, χωρίς να εξαρτάσαι από την καφεΐνη. Πιες τσάι καλύτερα, ή σοκολάτα.
6 Να τρως αληθινές τροφές χωρίς φάρμακα ή χημική επεξεργασία. Οι περισσότεροι δεν καταλαβαίνουν πόσο ζωτικό ρόλο παίζει η σωστή διατροφή στη διάθεση. Μη φορτώνεις τον οργανισμό σου με επιπλέον εργασίες αποτοξίνωσης που απομυζούν την ενέργεια σου, καθώς και τη δυνατότητα να μπορείς να έχεις κάτω από τον έλεγχο σου την ηρεμία σου. Γύρνα πίσω στον τρόπο που τρώγανε οι παππούδες σου. Μελέτησε και πειραματίσου με τη διατροφή σου. Βρες τι πραγματικά δίνει ενέργεια στο σώμα σου. Τρώγε μόνον όταν πεινάς. Μην ακολουθείς κανόνες που έχουν χρησιμοποιήσει άλλοι, απλά και μόνο επειδή βοηθήσανε αυτούς. Βρες τους κανόνες που θα βοηθήσουν εσένα.
7 Πρόσεξε την γλουτένη. Οι περισσότεροι σήμερα έχουν δυσανεξία στη γλουτένη, κάτι που μπορεί να καταλήξει σε πολλά και διάφορα συμπτώματα ένα εκ των οποίων είναι και το άγχος.
8 Πάρε συμπληρώματα διατροφής. Βιταμίνες και ιχνοστοιχεία είναι συχνά απαραίτητα γιατί οι σημερινές τροφές μπορεί να μη σε καλύπτουν. Ειδικά το αμινοξύ τρυπτοφάνη ή το GABA μπορούν να βοηθήσουν σε βραχυχρόνια ανακούφιση από άγχος, ανησυχίες και συναισθηματικά πιεστικές καταστάσεις.
___________
https://www.ego.gr/news-8-ways-to-face-stress
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου